Χαλβάς Φαρσάλων
Το διασημότερο προϊόν της πόλης των Φαρσάλων, που ταξιδεύει το όνομα της πολύ μακρύτερα από τα όριά της, ακόμη και πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας.
Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να αναζητώ αυτό το υπέροχο γλύκισμα στα πανηγύρια ή όταν ο δρόμος μου με έβγαζε στην περιοχή των Τεμπών ή των Φαρσάλων. Και να που ήρθε η ώρα να το φτιάξω μόνη μου … νηστίσιμο με λάδι και καραμελωμένη επιφάνια που είναι το κάτι άλλο !!! Βέβαια, είναι ένα γλυκό που περιέχει αρκετή ζάχαρη όμως μια φορά στο τόσο αξίζει να το απολαύσουμε … και πραγματικά είναι πανεύκολο στην παρασκευή του …
Εμείς σας παρουσιάζουμε τρεις διαφορετικές συνταγές , που δυσκολευόμαστε να σας πούμε ποια είναι καλύτερη …
Ακολουθήστε μας χωρίς ενοχές και είμαι σίγουρη πως δεν θα το μετανιώσετε.
Χαλβάς Φαρσάλων
Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (όχι γεμάτο)
2 φλιτζ. τσαγιού νισεστέ
3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλιτζ. τσαγιού νερό
200 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (για την καραμέλα)
2 βανίλιες
κανέλα – γαρύφαλλο
λίγη ζάχαρη για την κρούστα
Εκτέλεση
Καβουρντίζετε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα στο φούρνο ή σε ένα τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και λίγο γαρύφαλλο.
Ετοιμάζετε την καραμέλα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει ένα σκούρο χρώμα.
Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη ρίχνετε το μείγμα με το νισεστέ στην κατσαρόλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει και να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτετε τα καβουρντισμένα καρύδια ή αμύγδαλα και ανακατεύετε.
Αδειάζετε το χαλβά σε ένα πυρέξ ή ταψί(περίπου 28 εκ.) πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και καίτε την επιφάνεια με φλόγιστρο. Εναλλακτικά ανάβετε το φούρνο στο γκριλ και ψήνετε στην πάνω σχάρα μέχρι να κάνει την κρούστα που θέλετε.
Συμβουλή Νο 1: Όταν ρίξετε το μείγμα με το νισεστέ στην κατσαρόλα η καραμέλα θα γίνει μια μάζα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και σιγά σιγά πάλι θα γίνει ρευστή.
Συμβουλή Νο 2: Για να φτιάξουμε την καραμέλα ανακατεύουμε με λαδωμένη ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η καραμέλα πάνω της.
Συμβουλή Νο 3: Η ζάχαρη ξεκινάει να σκουραίνει πάντα περιμετρικά, οπότε βάζοντας σταδιακά τη ζάχαρη ρίχνουμε την θερμοκρασία της και δεν προλαβαίνει να καεί η καραμέλα και να πικρίσει. Στο τέλος η καραμέλα αποκτά ωραίο χρώμα και έχει τέλεια γεύση.
Χαλβάς Φαρσάλων “Ο παζαριώτικος”
Υλικα
1 λίτρο νερό
500γρ ζάχαρη και ακόμα 200 γρ για την καραμέλα
250γρ νισεστέ
100γρ βουτάτε αγελαδινό λιωμένο και ακόμα 100γρ για το τέλος
150 αμύγδαλα ολόκληρα καβουρδισμένα.
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη έβαλα το νερό και τα 500γρ ζάχαρη και ανακάτεψα λίγο με αυτοδύτη μέχρι να λιωσει.Προσθετουμε τα 100γρ βούτυρο και συνεχίζοντας το ανακάτεμα τέλος προσθέτουμε το νισεστέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν όλα καλά.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά φτιάχνουμε την καραμέλα(καλυτέρα αν έχετε βαθύ αντιπολιτικού τηγάνι όμως εγώ δεν είχα)ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη σε 4-5 δόσεις .Μόλις λιώνει η 1η δόση και γίνεται καραμέλα ρίχνουμε την 2η δόση στο κέντρο και συνεχίζουμε έτσι με όλα τη ζάχαρη. Προσοχή οι θερμοκρασίες άδω είναι πολύ υψηλές.
Όταν γίνει η καραμέλα ρίχνουμε μέσα το μείγμα που έχουμε φτιάξει στη λεκάνη.Μολις το ρίξετε η καραμέλα θα ενωθεί και θα σφίξει μέσα στη κατσαρομάλλη φοβηθείτε ότι έχετε κάνει λάθος έτσι γίνεται.Συνεχιστε να ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά ίσως να χαμηλώσετε λίγο ακόμα μέχρι να ενωθεί όλη η καραμέλα με το υπόλοιπο μείγμα και να γίνει ο χαλβας.Οταν γίνει ρίχνουμε πρώτα τα αμύγδαλα ανακατεύοντας και το βούτυρο
Γυρίζουμε το χαλβά σε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη .Το βάζουμε στο φούρνο στο γκριλ στο φουλ μέχρι να πιάσει τη γνωστή κρούστα.(πέτσα).Να μας καεί δηλ λίγο εκτός κι αν έχετε φλόγιστρο όποτε κάψτε τη ζάχαρη με αυτό.
ΠΗΓΗ: Giota Tsaprazlh
Δείτε επίσης
Σπιτικός χαλβάς Φαρσάλων συνταγή
- Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος20 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος40 Λεπτά
- Μερίδες8
O χαλβάς Φαρσάλων θα χρειαστεί
- 1 φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (όχι γεμάτο)
- 2 φλιτζ. τσαγιού νισεστέ ή κορν φλάουρ
- 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 4 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 200 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα χωρίς φλούδα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (για την καραμέλα)
Εκτέλεση
1
Καβουρντίζετε τα αμύγδαλα στο φούρνο ή σε ένα τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
2
Ετοιμάζετε την καραμέλα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει ένα σκούρο χρώμα.
3
Εν τω μεταξύ ανακατεύετε σε ένα μπολ το λάδι,το νισεστέ, τη ζάχαρη και το νερό καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
4
Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη ρίχνετε το μείγμα με το νισεστέ στην κατσαρόλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει και να απορροφηθούν τα υγρά.
5
Προσθέτετε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε.
6
Αδειάζουμε το χαλβά σε ένα πυρέξ ή ταψί(περίπου 28 εκ.)και καίμε την επιφάνεια με καμινέτο. Εναλλακτικά ανάβετε το φούρνο στο γκριλ και ψήνετε στην πάνω σχάρα μέχρι να κάνει την κρούστα που θέλετε.
Συμβουλή: Όταν ρίξετε το μείγμα με το νισεστέ στην κατσαρόλα η καραμέλα θα γίνει μια μάζα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και σιγά σιγά πάλι θα γίνει ρευστή.
Πηγή: olgascuisine.gr