Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια χώρα αλλάζει το όνομα της
Η Τουρκία επίσημα με αίτημα της στον ΟΗΕ ζήτησε – και έγινε αποδεκτό – να αλλάξει το όνομα της και από Turkey να την λένε πλέον Turkiye. «Το Türkiye αντιπροσωπεύει και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού λαού», δήλωσε ο Ερντογάν.
Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Δεν άλλαξε το όνομα γιατί το νέο όνομα εκφράζει την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τουρκικού λαού, αλλά γιατί το προηγούμενο, το Turkey, παραπέμπει ευθέως στη «γαλοπούλα».
Για μια… γαλοπούλα
Μάλιστα κάτι τέτοιο είχε επιβεβαιώσει και το κρατικό κανάλι της χώρας, το TRT που το 2021 σε ρεπορτάζ του είχε εξηγήσει ότι ένας από τους λόγους για αυτό τον επαναπροσδιορισμό της εικόνας της χώρας, ήταν η σύνδεση του ονόματος με τη «γαλοπούλα», αφού turkey στα αγγλικά σημαίνει το συμπαθές αυτό πτηνό.
Πάντως σύμφωνα με τα όσα γράφει το εγκυρότατο Αγγλικό λεξικό του Κέμπριτζ μερικές άλλες έννοιες που μπορεί να έχει η λέξη Turkey είναι «ένα χαζό, ανόητο άτομο», ή κάποιος που «αποτυγχάνει παταγωδώς».
Ήδη στην Τουρκία έχει δοθεί εντολή στις βιομηχανίες και στα προϊόντα τους δεν αναγράφεται στην ετικέτα το «made in Turkey», αλλά το «made in Turkiye», ενώ από τον Ιανουάριο η τουριστική καμπάνια για το καλοκαίρι έχει την ονομασία «Hello Turkiye».
Στο διαδίκτυο έχει στηθεί πανηγύρι για την αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι την υποστηρίζουν ενώ κάποιοι άλλοι την εντάσσουν σε ένα από τα κόλπα του Ερντογάν που θα λειτουργήσει σαν αντιπερισπασμός στις εκλογές που έρχονται το 2023 εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Συχνό φαινόμενο
Πάντως το να θέλει μια χώρα να αλλάξει το όνομα της δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Πολλές αλλαγές γίνονται για πολιτικούς ή εθνικιστικούς λόγους ενώ υπάρχουν και κάποιες που άλλαξαν όνομα για να απαλλαχτούν από τα ίχνη μιας αποικιακής κυριαρχίας.
Πρόσφατο παράδειγμα αλλαγής ονόματος έχουμε για παράδειγμα με την «Μακεδονία» η οποία το άλλαξε σε «Βόρεια Μακεδονία». Άλλες χώρες που άλλαξαν όνομα είναι:
-H Ολλανδία ονομάστηκε σε Κάτω Χώρες (Netherlands)
-Η Περσία ονομάστηκε σε Ιράν
-Η Αβησσυνία ονομάστηκε Αιθιοπία
-Η Καμπούτσια ονομάστηκε Καμπόζη
-Η Φορμόζα έγινε Ταιβάν
-Η Μπουσουανάνταλ έγινε Μποτσουάνα
-Το Ζαΐρ έγινε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
-Η Κεϋλάνη έγινε Σρι Λάνκα
-Η Άνω Βόλτα έγινε Μπουρκίνα Φάσο
-Η Βιρμανία έγινε Μιανμάρ
-Η Τρανσιορδανία έγινε Ιορδανία
-Η Ροδεσία έγινε Ζιμπάμπουε
-Η Ολλανδική Ινδία έγινε Ινδονησία
-Το Σιαμ έγινε Ταϊλάνδη
Ακόμη δεν έχουν αλλάξει το όνομα τους – αλλά προσανατολίζονται έντονα σε αυτό – Το Καζακστάν το οποίο θέλει να απαλλαγεί από την κατάληξη -stan και να ονομαστεί σε «Kasach Eli» που σημαίνει «χώρα των Καζάκων».
Μια άλλη χώρα που θέλει να αλλάξει την ονομασία της είναι η Νέα Ζηλανδία. Πολλοί θέλουν να μετονομαστεί σε «Αοτεαρόα», να έχει δηλαδή το όνομα που είχαν δώσει στη χώρα πριν τους Ευρωπαίους, οι Μαορί.