Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Νέο άλμα στο 12% και νέα βουτιά στη φτώχεια για τα νοικοκυριά

Νέο άλμα στο 12% και νέα βουτιά στη φτώχεια για τα νοικοκυριά

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η ακρίβεια, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται τον Ιούνη στο 12% και τα λαϊκά νοικοκυριά να βλέπουν το εισόδημα να εξανεμίζεται με συνοπτικές διαδικασίες, προσπαθώντας να καλύψουν απλά βασικές ανάγκες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, η Ελλάδα έχει τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, με τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή να φτάνει το 12%, από 10,5% που είχε φτάσει τον Μάη, ενώ παρουσιάζει και την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα μήνα με 2,5%.

Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο: Σύμφωνα με προβλέψεις παραγόντων της αγοράς, τους επόμενους μήνες θα υπάρξει και νέα κλιμάκωση στην ακρίβεια, αφού από αρχές Αυγούστου θα εμφανιστούν νέες ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν την αλματώδη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, που φτάνει τα 145,370 ευρώ η μεγαβατώρα, από 81,4 στις 8 Ιούνη. Αυτό συμπαρασύρει τις τιμές του ρεύματος, αλλά και τις αναφορές της κυβέρνησης ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά χαμηλότεροι.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφεται στην Εσθονία (22%), με 2η τη Λιθουανία (20,5%). 3η ακολουθεί η Λετονία με 19% και 4η η Σλοβακία με 12,5%. Μετά την Ελλάδα, ακολουθούν η Σλοβενία με 10,8%, το Βέλγιο με 10,5% και η Ισπανία με 10%, ενώ η Πορτογαλία είχε πληθωρισμό 9%. Μείωση του πληθωρισμού καταγράφει μόνο η Γερμανία, με 8,2% από 8,7%.

Ο πληθωρισμός είναι τετραπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ και, όπως αναφέρουν στις εκθέσεις τους, «κινδυνεύει να “κολλήσει” σε δυσάρεστα επίπεδα, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι προσαρμόζουν τις τιμές και τις μισθολογικές τους συμπεριφορές στην πραγματικότητα».

Η αγωνία τους βέβαια δεν είναι για τον λαό που υποφέρει, αλλά για τις επιπτώσεις στην οικονομία, μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Γι’ αυτό παίρνουν μέτρα «αποπληθωρισμού», όπως η αύξηση των επιτοκίων, που ακριβαίνει όμως τον δανεισμό για κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ αυξάνει και το κρατικό χρέος, το οποίο φορτώνεται ξανά στον λαό.

Συνολικά και τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το «πηγάδι δεν έχει πάτο» για τον λαό που καλείται – και μέσα από την εκτόξευση του πληθωρισμού – να πληρώσει:

— Τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κλιμακώνεται με τη Ρωσία, που συνοδεύεται και από τον πόλεμο κυρώσεων και αντικυρώσεων.

— Τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» στην Ενέργεια που προωθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, την απολιγνιτοποίηση, την αναγωγή του εισαγόμενου και ακριβότερου φυσικού αερίου σε βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο, την «απελευθέρωση» του κλάδου και τις ιδιωτικοποιήσεις, συνολικά τη στρατηγική της ΕΕ, που οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για τον λαό.

— Τον λογαριασμό για τα τεράστια «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις «πράσινες» μπίζνες, με τα όσα περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, κι ενώ μέσα στη βδομάδα το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ανακοίνωνε (βλέπε και διπλανό θέμα) ότι έρχεται και ένα νέο «πογκρόμ» από «πράσινα» χαράτσια, με την επέκταση του «εμπορίου ρύπων» στις μεταφορές, στα κτίρια, στις χρήσεις γης, προαναγγέλλοντας παραπέρα εκτόξευση του κόστους για τα λαϊκά στρώματα.

Κι όλα αυτά με μισθούς «στον πάτο του βαρελιού», με την πλειοψηφία των κλαδικών συμβάσεων να μην ισχύουν εδώ και 10 χρόνια και τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα όρια της ανέχειας με τον περίφημο νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, για την «ανταγωνιστικότητα» και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν και τι έχει να περιμένει ο λαός από την «ψιχουλομαχία» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών «στα όρια των αντοχών της οικονομίας», για την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας που δυναμώνει: Σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας που φουντώνει από την πολιτική που από κοινού υπηρετούν.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι για να πάρει ο λαός ανάσες απαιτούνται μέτρα όπως αυτά που διεκδικούν συνδικάτα και φορείς, με τη στήριξη του ΚΚΕ, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου στα καύσιμα, της ρήτρας αναπροσαρμογής, παράλληλα με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

About Μαρία Νικολοπούλου