Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Η «σκοτεινή» Ελισάβετ – Ποιός θυμάται την Κύπρο;

Η «σκοτεινή» Ελισάβετ – Ποιός θυμάται την Κύπρο;

H είδηση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, βύθισε την βρετανική κοινωνία και την βασιλική οικογένεια σε πένθος.

Αν και η Ελισάβετ υπήρξε αναμφίβολα ιστορική προσωπικότητα και μόνο με το γεγονός ότι καταγράφηκε ως η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, δεν πρέπει να λησμονηθεί και η σκοτεινή πτυχή της βασιλείας της.

Χαρακτηριστικό -αν και όχι μοναδικό- είναι το παράδειγμα της Κύπρου, όπου η Ελισάβετ Β’ δεν ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στους κατοίκους της Κύπρου, αφού ως μονάρχης υπέγραψε τον απαγχονισμό πολλών αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Μεταξύ τους νέοι αγωνιστές υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας της μεγαλόνησου, όπως ο 19χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο 23χρονος Μιχάλης Καραολής, σύμβολα του κυπριακού αγώνα για εθνική και δημοκρατική χειραφέτηση.

Γι΄ αυτό και πολλοί την χαρακτήρισαν «βασίλισσα δολοφόνο» και η αντίδραση του κυπριακού λαού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της το όχι τόσο μακρινό 1993 υπήρξε δυναμική.

Μεγάλο πλήθος πολιτών, συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας με πλακάτ και όχι μόνο, προς «έκπληξη» όσων διοργάνωναν την εκδήλωση. Τα φέιγ βολάν με τη φωτογραφία της και τη φράση καταζητείται για τις κάτωθι δολοφονίες και τη λίστα των εκτελεσθέντων, γέμισαν την πόλη. Τα δημοσιεύματα περιέγραφαν τις διαμαρτυρίες. «Ξεσηκώθηκε ο μαθητόκοσμος της Λεμεσού και λέει όχι στο χρυσό κλειδί», «να καταθέσει στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα», είναι μερικοί από τους τίτλους που περιγράφουν το κλίμα. Η επίσκεψη από φιέστα εξελίχθηκε σε φιάσκο. Ήταν μάλλον επτά διδακτικές μέρες για τη βασίλισσα που βίωσε τα ειλικρινή συναισθήματα των άλλοτε υπηκόων της.

Δημοσιεύματα από την εφ. Σημερινή από τις 13/10-20/10 1993

Τα δημοσιεύματα της περιόδου είναι χαρακηριστικά: «Ξεσηκώθηκε ο μαθητόκοσμος της Λεμεσού και λέει όχι στο χρυσό κλειδί», «να καταθέσει στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα», είναι μερικοί από τους τίτλους που περιγράφουν το κλίμα.

Η επίσκεψη της διαφημισμένης σήμερα ως συμπαθούς άνασσας από φιέστα εξελίχθηκε σε φιάσκο. Ήταν μάλλον επτά διδακτικές μέρες για τη βασίλισσα που βίωσε τα ειλικρινή συναισθήματα των άλλοτε υπηκόων της. Καμία σχέση με την κάλυψη που της επιφύλαξαν τα ελληνικά ΜΜΕ, που συνειδητά αποσιώπησαν τις μαύρες σελίδες της βασιλείας της.

Ευτυχώς, κάποιοι συμπολίτες μας δεν δίστασαν να ανατρέξουν στα ιστορικά γεγονότα υπό τον κίνδυνο να θεωρηθούν μη συμπαθείς.

 

Πηγή: mixanitouxronou.cy, Πολίτης, BBC

About Μαρία Νικολοπούλου