Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

«Ηλεκτροσόκ»: Κρυφά χαράτσια στους λογαριασμούς ρεύματος για την στήριξη των ομίλων

«Ηλεκτροσόκ»: Κρυφά χαράτσια στους λογαριασμούς ρεύματος για την στήριξη των ομίλων

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της αύξησης των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) φέρνει ρύθμιση της..

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της αύξησης των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) φέρνει ρύθμιση της κυβέρνησης που «πέρασε» ως τροπολογία πριν από μερικές μέρες. Σύμφωνα με αυτήν, προβλέπεται ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ μπορούν να αναπροσαρμόζονται από την 1η Νοέμβρη 2022 με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι αυτό το χαράτσι είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου Αυγούστου με τη μορφή εισφοράς. Τώρα, αυτό το χαράτσι θα μπορεί να αυξάνεται κατά βούληση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας! Ετσι, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την ακρίβεια, την πανάκριβη Ενέργεια σε σχέση με έναν χρόνο πριν και την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, η κυβέρνηση φέρνει ένα νέο μέτρο που αναμένεται να επιβαρύνει τους καταναλωτές με περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!

Τις χρεώσεις ΥΚΩ – τις βλέπουμε στους λογαριασμούς μας στην κατηγορία «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» – τις πληρώνουν οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, αγρότες και δήμοι.

Οι «κρυφές» αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος είναι:

Στα 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις τετραμήνου έως 1.600 κιλοβατώρες. Η αύξηση είναι της τάξης των 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κατά 140% εκτιμάται η αύξηση στους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση. Επιπλέον, στους δήμους οι υπηρεσίες οδοφωτισμού θα επιβαρυνθούν πάνω από 100%, καθώς η χρέωση ΥΚΩ από 13,71 ευρώ τη μεγαβατώρα θα φτάσει τα 30 ευρώ. Κάτι που θα μετακυλιστεί στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, με ρεύμα υψηλής τάσης, η χρέωση για ΥΚΩ παραμένει ίδια, στα 4,14 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Οπως γράφαμε στον «Ριζοσπάστη» στα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση αποφάσισε τη θέσπιση εισφοράς την οποία θα πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος, έτσι ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να λειτουργούν ως Μόνιμος Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου. Αυτό είχε δηλώσει τότε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση των μέτρων επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας για τον Σεπτέμβρη. «Δημιουργούμε», είχε πει, «από τον Σεπτέμβρη, έναν μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές». Αυτό το πρόσθετο χαράτσι θα κατευθύνεται σε έναν αποθεματικό λογαριασμό, «για μελλοντική χρήση σε περιόδους κρίσης».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα λαϊκά νοικοκυριά, εκτός από τη φορολεηλασία μέσω της οποίας δίνονται οι επιδοτήσεις στους ομίλους, καλούνται τώρα να καταβάλλουν και ένα πρόσθετο κόστος μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των εταιρειών. Τώρα, πλέον, αυτό το χαράτσι θα καθορίζεται κατά το δοκούν με Υπουργική Απόφαση!

Επιπλέον, με άλλη τροπολογία η κυβέρνηση επιβάλλει ειδική εισφορά ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που θα επιβαρύνει και πάλι τους καταναλωτές, ισχύει πλέον από τις αρχές Νοέμβρη και θα επιβάλλεται σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εισφορά υπολογίζεται από τον ΔΕΣΦΑ επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη βάση των δηλώσεων που υποβάλλουν στον Διαχειριστή οι εταιρείες για τις ποσότητες που κατανάλωσαν, έως την 7η ημερολογιακή μέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς. Ο ΔΕΣΦΑ αποστέλλει ειδοποίηση σε κάθε παραγωγό για το ποσό της ειδικής εισφοράς που του αναλογεί και το κοινοποιεί και στη ΡΑΕ. Το ποσό καταβάλλεται στον Διαχειριστή από τον υπόχρεο παραγωγό έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα και δέκα μέρες μετά την καταβολή αποδίδεται από τον ΔΕΣΦΑ στον ΔΑΠΕΕΠ, που είναι ο διαχειριστής του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

(Πηγή: «Ριζοσπάστης»)

About Μαρία Νικολοπούλου