H είδηση λέει ότι γίνονται «προκαταρκτικές» συνομιλίες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επιτρόπων Διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Αυτή τη στιγμή είναι προκαταρκτικές συζητήσεις και ναι, έχω συναντήσει τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν», υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα.
Αλλά είπε και τα εξής: «Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε με τις συνομιλίες μας. Είναι πολύ καλό ότι τώρα προσπαθούμε να θεσπίσουμε μία πολύ ευρύτερη συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείου, μια συνεργασία που δεν αφορά μόνο κλασικές αρχαιότητες αλλά και βυζαντινούς θησαυρούς που θα ήμασταν πρόθυμοι να στείλουμε στο Λονδίνο»
Καταρχήν να θυμίσουμε πως όταν οι συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι οποίες διαρκούν 40 χρόνια (!), μετά από 40 χρόνια χαρακτηρίζονται “προκαταρκτικές“… τότε κάτι σάπιο συμβαίνει…
Και το σάπιο είναι ότι επί 4 δεκαετίες το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών και την αναγνώρισης της κυριότητας ακροβατούσε ανάμεσα στην πολιτική και τη δικαστική διεκδίκηση με παλινωδίες και ανακολουθίες και επανερχόταν δριμύ λίγο πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ας θυμηθούμε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο οποίος το 2003 ζητούσε από τον T. Μπλερ να πει κάτι θετικό για την επιστροφή των Μαρμάρων με το επιχείρημα ότι τούτο «θα είναι χρήσιμο» εν όψει των επερχόμενων εκλογών.
imeroromos.gr