Κλειστά τα θέατρα, λουκέτο στις σχολές, δεν θα γίνει κανένα τηλεοπτικό και κινηματογραφικό γύρισμα για 48 ώρες. Συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Aμετακίνητοι είναι οι καλλιτέχνες στην απόφασή τους να διεκδικήσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και να αποτρέψουν κάθε σχέδιο υποτίμησης των σπουδών τους παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Η τροπολογία που έφερε στη Βουλή χαρακτηρίζεται “εμπαιγμός” και έρχεται μόνο για να κατευνάσει την αγωνιστική αποφασιστικότητα του καλλιτεχνικού κόσμου όπως εκδηλώθηκε τις τελευταίες 40 ημέρες.
Η απάντηση των καλλιτεχνών και των σπουδαστών είναι να μπει “λουκέτο” σήμερα και αύριο σε θέατρα, σχολές και τηλεοπτικά γυρίσματα, κόντρα στο “εμπαιγμό” της κυβέρνησης, η οποία έρχεται να βάλει “ταφόπλακα” στα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη! Ήδη, πάνω από 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα έχουν ανακοινώσει την ακύρωση των παραστάσεών τους λόγω της συμμετοχής στην απεργία. Δεκαπέντε σίριαλ σταματούν τα γυρίσματα για δύο μέρες. Μουσικά σχήματα ακυρώνουν τις από καιρό προγραμματισμένες εμφανίσεις τους. Μουσικοί σε ωδεία δηλώνουν την πρόθεσή τους να απεργήσουν, ενώ ολόκληρα ωδεία, όπως το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Ολοι οι καθηγητές των δραματικών σχολών απεργούν, ενώ οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών προγραμματίζουν πολύμορφες δράσεις.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κυβερνητικής τροπολογίας είναι ότι ακολουθώντας ό,τι ακριβώς συμβαίνει στους εργαζόμενους όλων των κλάδων έτσι και για τους καλλιτέχνες δεν προβλέπεται η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, αλλά αντίθετα οι αμοιβές αφήνονται στην κρίση της κάθε κυβέρνησης με Κοινές Υπουργικές αποφάσεις. Δηλαδη, αντί να καταργήσει το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους, η κυβέρνηση καταργεί και τις συλλογικές συμβάσεις τους! Πρόκειται για μια μνημονιακή δέσμευση από το 2015, η οποία έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί, αλλά είχε διατηρηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, και μάλιστα αυτό το μέτρο επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, που ως τώρα δεν ίσχυε. Αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και μεγαλύτερη επίθεση στο δικαίωμα για ΣΣΕ. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που υπάρχουν στην τροπολογία, π.χ. όσον αφορά τις τρεις κρατικές ορχήστρες, δεν αναιρούν την αντεργατική κατεύθυνση της τροπολογίας. Και γι’ αυτόν τον λόγο οι καλλιτέχνες χρειάζεται, τώρα, να εντείνουν ακόμα πιο πολύ τον αγώνα τους συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία, παλεύοντας για απόσυρση του ΠΔ, όσο και της τροπολογίας 1565, αλλά προβάλλοντας και τα δίκαια αιτήματά τους για τις σπουδές και τη δουλειά που δικαιούνται.
Η ΠΟΘΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει:
“Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.
Δεν θα εξηγήσουμε ξανά ότι οι καλλιτεχνικές σπουδές απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, αφοσίωση και τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό μας και η αποδοχή των αιτημάτων μας είναι συγκινητική. Συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο πανκαλλιτεχνικό και με την στήριξη των σωματείων τεχνικών”.
«Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν» τονίζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σημειώνοντας πως «με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης η κυβέρνηση καθορίζει την αμοιβή των καλλιτεχνών και των μουσικών με Υπουργική απόφαση. Δηλαδή καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό που θα καθορίσει η Υπουργική απόφαση. Προφανώς επανέρχεται η σκέψη που σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη υπήρχε, για δημιουργία νέας κατηγορίας για τους καλλιτέχνες ενδιάμεσα του ΔΕ και του ΤΕ. Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ».
«Αυτό το έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει» τονίζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. «Δε θα δεχτούμε καμία μείωση των ήδη μειωμένων από την ακρίβεια μισθών μας. Τώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η συμμετοχή όλων στην Απεργία», υπογραμμίζει.
Στη μαζική απεργία και στην απεργιακή κινητοποίηση καλούν δεκάδες καλλιτεχνικά Σωματεία σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (το οποίο και σήμερα Τετάρτη 1 Φλεβάρη σε κινητοποίηση στις 18.30 έξω από το φουαγιέ του Θεάτρου στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Στ. Νιάρχος), το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), η Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού – ΟΤΑ, κ.α.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για 3ωρη διευκολυντικη στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Φλεβάρη από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι καλλιτεχνικών ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση. Και το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.) για τις 1 και 2 Φλεβάρη και καλεί τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν τρίωρες συμπληρωματικές στάσεις εργασίας (8 π.μ. – 11 π.μ.) για όσους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Την στήριξη και την συμμετοχή της στις διήμερες παγκαλλιτεχνικές κινητοποιήσεις δηλώνει και η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.