Έπειτα από 8 χρόνια πραγματοποιήθηκε debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Αν και δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό για το debate, θα το σημειώσουμε: Παρακολουθήσαμε μια «σούπα», χωρίς πραγματικό διάλογο, σε μια άνευρη διαδικασία.
Με αυτό το δεδομένο, είδαμε (για μια ακόμα αφορά) έναν αυτάρεσκο Μητσοτάκη και έναν «αμνήμονα» Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, απέφυγε να… αυτο-αξιολογηθεί και να βαθμολογηθεί, παρά την «αριστεία» του. Δεν είχε κανέναν πρόβλημα να δηλώσει περήφανος για τη διακυβέρνηση του, χωρίς επί της ουσίας να απαντήσει για κανένα «λάθος» του. Παράλληλα, υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές που έχουν φέρει τον λαό αντιμέτωπο με την ανελέητη ακρίβεια, με μειωμένους μισθούς, με διαλυμένη δημόσια Υγεία, με δημόσια Παιδεία που εμπορευματοποιείται και ιδιωτικοποιείται διαρκώς, με εγκλήματα όπως των Τεμπών και με ένα επίπεδο δημοκρατίας που έχει για έμβλημα τις υποκλοπές και τους χαφιεδοκοριούς.
Σε μια γενικά εικόνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δώσει την αίσθηση της συνέχειας της διακυβέρνησής του αν και αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για την μέγιστη σκιά των υποκλοπών – εδώ ήταν αμήχανος και δεν απάντησε επαρκώς- αλλά και του σχεδίου που έχει για την συγκράτηση του πληθωρισμού.
Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση» και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΙ) για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ανέφερε:
«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την δέσμευσή του για επίτευξη κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.
Για το Κράτος τους Θεσμούς και τη Διαφάνεια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές ανέφερε τα εξής: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος» :Απάντησε
Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα…
και σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη (ANT1) για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι πριμοδοτεί την ιδιωτική υγεία απάντησε : «Το νέο ΕΣΥ αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες.
«Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί στην εξουσία»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Νέα Γενιά» και σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ (ALPHA) τι βαθμό βάζει στον εαυτό του απάντησε: «Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί στην εξουσία. Θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω λάθη και να ζητήσω συγνώμη.
Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σαν να μην είναι ο πρωθυπουργός του τρίτου μνημονίου, τα «ξέχασε» όλα: Τις ιδιωτικοποιήσεις, την φτώχεια των “ματωβαμένων πλεονασμάτων”, τις λεηλατημένες συντάξεις, την ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή υποταγή, το Υπερταμείο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε σαν γραμμή… αμνησίας να υποστηρίξει ότι την τετραετία που κυβέρνησε δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάτι άλλο που ήταν… αναγκαστικό. Τώρα, ισχυρίστηκε, θέλει την ευκαιρία να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του. Εν ολίγοις ένας ακόμα «σωτήρας» που ζητά μια δεύτερη ευκαιρία.
.Ο Αλέξης Τσίπρας με δεδομένη την επικοινωνιακή του ικανότητα επανέλαβε την αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής (το είπε τέσσερις φορές στο τελικό του μήνυμα) μέσω της απλής αναλογικής της 21ης Μάη
Οι απαντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο ρεαλιστικό και απαντά στις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ ήταν στην αρχή 25 δισ. μετά 45 δισ. μετά 80 δισ. μετά 70 δισ. μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές θα το έχουν φτάσει στα 180 δισ. Εμείς από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση στο πρόγραμμα. Πέρα από το κόστος των δαπανών υπάρχουν και έσοδα, έσοδα από την φορολόγηση των υπερκερδών, διότι τούτη την ώρα που το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και εξαντλείται το εισόδημα, 15 εισηγμένες έχουν ρεκόρ κερδοφορίας. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για την πλειοψηφία, θα κοστίσει όμως. Θα κοστίσει σε αυτούς που έχουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, θα κοστίσει σε όλους όσους βγάζουν δισεκατομμύρια. Θα ωφελήσει, όμως, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
Για την Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
«Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16» και ψηφίσαμε τις Belhara, τα Rafale και άλλα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά «δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Δεν υπερψηφίσαμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, είπε, λέμε ‘όχι στα υπερκοστολογημένα προγράμματα’. Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη, δεν γκρεμίσαμε τον φράχτη».
«Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη
«Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Προσέθεσε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Για την Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος πρώτα στο κ. Κουτσούμπα σχετικά με την απάντησή του για την ελάχιστη βάση εισαγωγής: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση, οι δέκα σχολές που είπε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό είναι οι πράσινες σχολές για την ελεύθερη πρόσβαση. Ήταν νόμος δικός μας, τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια στη χώρα και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και το κατήργησε για να βάλει φραγμό στις λαϊκές οικογένειες. Ξανασκεφτείτε το λοιπόν αν θα το στηρίξετε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο
«Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ όταν ακόμα και υποψήφιου βουλευτές του το ζητάνε; Για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές τα διυλιστήρια και οι εταιρείες ενέργειας. Εμείς θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς. Να πού θα βρούμε τα λεφτά».
Για την «Νέα Γενιά»
Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος επανάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τον Παναγιώτη Στάθη (OPEN) στο πλαίσιο της τελευταίας ενότητας για τη «Νέα Γενιά».
«Το ”δεν είναι όλοι ίδιοι” του κ. Κουτσούμπα σας δείχνει ότι ενδεχομένως να λειαίνεται λίγο το έδαφος;», ρωτήθηκε επίσης ο κ. Τσίπρας, απαντώντας ότι «υπάρχει μια μετατόπιση στην πραγματικότητα και τον ρεαλισμό γιατί οι πολίτες το καταλαβαίνουν ότι δεν είναι όλοι ίδιοι».
Ως προς το τι θα ρωτούσε τον κ. Ανδρουλάκη αν είχε τη δυνατότητα στο debate, ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει τι θα έκανε αν ήταν διαφορετικοί οι όροι. «Εγώ προσπάθησα, ακόμα και σε αυτούς τους πολύ σφιχτούς όρους, να κόψω λίγο από το ενάμισι λεπτό που είχα, για να θέσω κάποια ερωτήματα, να γίνει πιο ζωντανός ο διάλογος. Κρίμα που η διακομματική δεν αποφάσισε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
Δυνατή στιγμή του debate το σχόλιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων η απάντηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σε ερώτημα για τις συνεργασίες στην απλή αναλογική, που του έθεσε η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα (Star) στο πλαίσιο της ενότητας «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια».
“Ο ελληνικός λαός αποφασίζει στις 21 Μαΐου για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών, που δημιουργούμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης.
Νίκος Ανδρουλάκης
Η παρθενική εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη σε debate πολιτικών αρχηγών έφερε χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η παρουσία του κ Ανδρουλάκη κινήθηκε στο ύψος των προσδοκιών που είχαν και ότι κατάφερε να περάσει τα μηνύματα που ήθελε χωρίς να δεχθεί ιδιαίτερη πίεση στο πεδίο των μετεκλογικών συνεργασιών. Οι επιτελείς του κ Ανδρουλάκη τονίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τη σκηνική παρουσία και το ύφος που ήθελαν μεταδίδοντας το μήνυμα ενός πολιτικού «που ξέρει τι θέλει και που θέλει να πάει η χώρα.»
Για τις συνεργασίες απάντησε :
«Έχετε σκοπό να συναντηθείτε με ξένους ηγέτες; Γιατί δεν έχετε συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη» ρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. «Η ερώτηση δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική» απάντησε, ενώ την ίδια ώρα οι στενοί του συνεργάτες δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους. «Καλά ξεκινήσαμε. Δύο στις δύο ερωτήσεις εκτός θέματος» σχολίαζαν.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επανέλαβε τη θέση του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας»
Είναι αδιανόητο μετά από 15 χρόνια οικονομικής κρίσης να συνεχίζουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό και βέβαια να καλπάζουν οι ανισότητες”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την προσέλευσή του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για το debate των πολιτικών αρχηγών.
Ενώ πρόσθεσε:
Κατά τα λοιπά ο Ανδρουλάκης συνέχισε να πασχίζει, παρά τις αναφορές του στις υποκλοπές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις διαφωνίες του με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να κρατά για τον εαυτό του τον ρόλο του «μπαλαντέρ», συμφωνοδιαφωνόντας με τους επίδοξους συνεργάτες του,
Είχε ενδιαφέρον η θέση του για διασύνδεση της απιλιγνιτοποίησης με τις επενδύσεις, τα δίκτυα και την αποθήκευση αλλά δεν αποσαφηνίστηκε επαρκώς- εδώ ή ευθύνη είναι στο περιορισμένο του χρόνου και όχι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως άχαρο σε θεματική για την οικονομία να ερωτάται για τις συγκλίσεις με τα άλλα κόμματα και στην θεματική για την εξωτερική πολτική γιατί δεν συναντήθηκε με τον…Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΚ του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας, μέσα σε αυτό το στενό και άνυδρο περιβάλλον του ντιμπέιτ, παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ, μεταφέροντας και το
νήμα της πρωτιάς για δεύτερη συνεχή χρονιά της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές.
Δ. Κουτσούμπας: Δυνατός λαός με δυνατό ΚΚΕ!
Στην τελευταία, ελεύθερη τοποθέτηση του debate ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:
Μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο
«Το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, αυτό το σύνθημα αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη, που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η κοινωνία, αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας, όλοι μας, όλα αυτά τα χρόνια, αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας, που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως αυτόν τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτόν τον δρόμο. Και όλοι εδώ οι παριστάμενοι – παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση όπως άλλωστε είχε προτείνει το ΚΚΕ από την αρχή στη διακομματική επιτροπή – αλλά παρ’ όλα αυτά οι παριστάμενοι, είτε ως πρωθυπουργοί οι δυο κύριοι, ο κύριος Μητσοτάκης, ο κύριος Τσίπρας, είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων, όπως ο κύριος Βαρουφάκης έστω για ένα εξάμηνο, πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, ο κύριος Ανδρουλάκης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Βελόπουλος ως στέλεχος του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση και τα λοιπά.
Με τον έναν ή άλλο τρόπο λοιπόν έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος, θα έλεγα, και αυτό θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός και άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν και μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος.
Όλα τα άλλα κόμματα στα πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό.
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορουν ΣΣΕ, κατώτατο μισθό και ζητήματα των φόρων που τα άλλα κόμματα και της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν.
Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ εντούτοις δεν ψήφισαν για αύξηση του κατώτατου μισθού ή νόμους ενάντια στην φοροληστεία του λαού, ή νόμους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στην ερώτηση ότι το ΚΚΕ κατηγορείται για δογματισμό και ανεφάρμοστα όσων λέει, είπε, ότι ανεφάρμοστα είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι ανεφάρμοστα όταν υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου. Επισήμανε ότι το 95% της φορολογίας προέρχεται από το λαό και μόνο το 5% από τους λίγους. Και είπε ότι είναι ανεφάρμοστη η φορολογία των λίγων γιατί η χώρα είναι ενταγμένη σε αυτές τις διεθνείς συμμαχίες στις οποίες είναι, στην ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης και βεβαίως στο ΝΑΤΟ.
Οι απαντήσεις του ΓΓ του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στο debate των πολιτικών αρχηγών.
ο κ. Βαρουφάκης να προσπαθεί στην ενίσχυση της “αντισυστημικής”εικόνας του , με την κεκτημένη ταχύτητα του πρώην υπουργού που θεωρούσε κατά “70% καλό το μνημόνιο”, ενώ για την αστεία ακροδεξιά περίπτωση του τελάλη “επιστολών του Ιησού” δεν χρειάζεται καμία ενασχόληση.
Οι απαντήσεις του ΓΓ του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στο debate των πολιτικών αρχηγών.
Απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα, στην ενότητα, Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση, για τη θέση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, όσον αφορά το ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης διερωτήθηκε «αν υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, σε αυτή την αίθουσα» που δεν θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, και όχι το αντίστροφο;
«Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ».
Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.
Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (Mega), στην ενότητα, Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα, τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε εισαγωγικώς πως «η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας». Πρότεινε, εξ άλλου, να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996, όπως υποστήριξε- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο, συμπλήρωσε.
Μακροβούτι στην ακροδεξιά από τον Βελόπουλο
Με το σύνθημα «πατρίδα – ορθοδοξία – οικογένεια» και κάθε είδους αντιδραστικές θεωρίες στις αποσκευές έκανε μακροβούτι στον ακροδεξιό βούρκο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος στην τηλεμαχία.
Μίλησε για ψέματα όσων κυβέρνησαν, προσπαθώντας να σβήσει το πολιτικό του παρελθόν ως βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου.
Μίλησε γενικόλογα για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και φορολογικού με πρότυπο τις ΗΠΑ, λέγοντας δήθεν πως «εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους», δείχνοντας τους κακούς τραπεζίτες, γιατρούς, υπουργούς, για να «βγάλει λάδι» το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αλλωστε, ακόμα και στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, η απάντησή του ήταν «θα εξορύξουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο», παρουσιάζοντάς το σαν μαγικό ραβδί για τον λαό, που με όποιο ενεργειακό «μείγμα» θα πληρώνει τα κέρδη των ομίλων.
«Δημιουργική ασάφεια» επιστράτευσε στα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με λεκτικά «αλληθωρίσματα» προς τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Ακόμα και με τους Κινέζους, και με τους Ρώσους αν κερδίζω», είπε εννοώντας προφανώς την αστική τάξη, την ίδια ώρα βέβαια που ψηφίζει σωρηδόν τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εμφανίζεται υπέρμαχος «των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ», όταν προωθούνται σχετικά νομοσχέδια συνεργασίας στη Βουλή.
Επιχείρησε να δικαιολογήσει τις πιο αραχνιασμένες και αντιδραστικές θέσεις του κόμματός του, όπως την αντίθεση στο δικαίωμα της άμβλωσης και στον εμβολιασμό, με επικλήσεις στην ελευθερία του σώματος και την πίστη. Επιστράτευσε και την τυμβωρυχία στους νεκρούς των Τεμπών, «λησμονώντας» τη στήριξή του στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων.
Υπερασπίστηκε φυσικά όλους τους μηχανισμούς παρακολούθησης και υποκλοπών στο όνομα της γνωστής έννοιας – λάστιχο της «εθνικής ασφάλειας» αλλά δήθεν με μέτρο, «όχι τον αρχηγό του στρατού, τον πολιτικό σου αντίπαλο».