Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

AstraZeneca: Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο; – Ποιες χώρες δείχνουν εμπιστοσύνη και ποιες το βάζουν στον «πάγο»

AstraZeneca: Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο; – Ποιες χώρες δείχνουν εμπιστοσύνη και ποιες το βάζουν στον «πάγο»

Από το ένα πρόβλημα στο άλλο πηγαίνει το εμβόλιο της AstraZeneca με τις χώρες από την μία να το βάζουνε στο «πάγο» και από την άλλη να δίνουν και πάλι το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς. Η διαμάχη που προκλήθηκε μεταξύ ΕΕ και εταιρείας για τις συμφωνημένες δόσεις προκάλεσε ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 που οδήγησε μια σειρά χωρών να προχωρήσει σε «ηλικιακό μπλόκο» του εμβολίου αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για όλες τις ηλικίες.

Οι χώρες εξακολουθούν να διατηρούν η καθεμία μια διαφορετική στάση απέναντι στο εμβόλιο με ορισμένες χώρες να θέτουν ηλικιακούς περιορισμούς, άλλες να έχουν αναστείλει εντελώς τους εμβολιασμούς και κάποιες άλλες να μην εφαρμόζουν κανένα περιορισμό.

Γερμανία

Από αύριο όλοι οι πολίτες κάτω των 60 ετών στη Γερμανία δεν θα εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο θα χορηγείται πλέον στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό αποφάσισαν αρχικά οι υπουργοί Υγείας των 16 κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και ακολούθως η καγκελάριος με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων σε διαδοχικές συσκέψεις μετά τη σχετική σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής Εμβολιασμού (Stiko).

Το εμβόλιο θα εξακολουθεί ωστόσο να διατίθεται και για τις ηλικίες κάτω των 60, αλλά μετά τη σύσταση του γιατρού και με προσωπική ευθύνη του εμβολιαζόμενου.

Ο λόγος είναι ότι λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα αυξανόμενα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε σχέση με την AstraZeneca που έχουν καταγραφεί από το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, αρμόδιο για την έγκριση των φαρμάκων στη χώρα. Σύμφωνα με την Επιτροπή Εμβολιασμού τα περιστατικά έχουν σημειωθεί από 4 έως 16 ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Οι συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού βασίζονται στα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι ειδικοί για σπάνια αλλά σοβαρά περιστατικά, είπε σε συνέντευξη Τύπου η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορούσε να αγνοήσει αυτές τις συστάσεις. «Αποφασίσαμε να τις εφαρμόσουμε», είπε.

Φυσικά, πρόσθεσε, οι πολίτες θα ψάχνουν ραντεβού εμβολιασμού και όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί θα αναρωτιούνται τί θα γίνει στη συνέχεια, αλλά, τόνισε «τι θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη περισσότερο; Να τα κρύψουμε όλα κάτω από το χαλί;»

«Ξέρουμε ότι ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό εργαλείο και έχοντας στη διάθεσή μας διαφορετικά σκευάσματα είναι μεγάλη τύχη. Σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε το δίλημμα ή AstraZeneca ή τίποτα. Αλλά οι εμβολιασμοί βασίζονται στην αρχή της εμπιστοσύνης. Και εμπιστοσύνη σημαίνει ότι κάθε μεμονωμένο περιστατικό πρέπει να ερευνηθεί. Σε κάθε περίπτωση η εκστρατεία συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερες [παραδόσεις εμβολίων. Και μετά το Πάσχα θα αναλάβουν και οι ιδιώτες γιατροί», τόνισε η καγκελάριος.

Οι πολίτες μπορούν να έχουν τη διαβεβαίωση ότι τα εμβόλια ερευνώνται ενδελεχώς, υπογράμμισε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπανς. Είναι σωστό, είπε που η Επιτροπή ήλεγξε και προσάρμοσε τις οδηγίες της, αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει σε κάτι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αντιστοιχεί στο 17% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα στη Γερμανία, ωστόσο το δεύτερο τρίμηνο το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να αυξηθεί, καθώς αναμένονται 16,9 εκατομμύρια δόσεις από τη φαρμακευτική. Επομένως ο εμβολιαστικός προγραμματισμός της κυβέρνησης Μέρκελ θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Υγείας- σημειώνει το περιοδικό Spiegel- όσοι πολίτες νεότερης ηλικίας πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί με AstraZeneca τώρα θα έχουν δυο επιλογές για τη δεύτερη δόση: να προχωρήσουν με το ίδιο σκεύασμα και δική τους ευθύνη μετά τη συμβουλή γιατρού ή να περιμένουν την επόμενη σύσταση της Εμβολιαστικής Επιτροπής στα τέλη Απριλίου και να κάνουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται στην απόφαση, θα εξασφαλιστεί ότι «όλοι θα έχουν πρόσβαση σε εμβολιασμούς με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ για να έχουν αποτελεσματική προστασία».

 

«Στοπ» και από τον Καναδά 

ο Καναδάς αποφάσισε να παγώσει τη χορήγηση στους κάτω των 55 ετών και η Γερμανία στους κάτω των 60 ετών ύστερα από εννέα θανάτους που σημειώθηκαν στην τελευταία από θρομβώσεις.

Η αρμόδια υγειονομική αρχή του Καναδά αποφάσισε, πάντως, να πατήσει «φρένο» διαπιστώνοντας ρίσκο στον εμβολιασμό για τους κάτω των 55 ετών.

Σύμφωνα, δε, με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα περιστατικά θρομβόσεων από τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα της αγγλοσουηδικής εταιρείας δεν είναι τόσο σπάνια, όσο ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ένα στους 100.000 κινδυνεύει να επηρεαστεί από θρομβώσεις και όχι ένας στους ένα εκατομμύριο, όπως εκτιμούσαν πρωτύτερα.

Σύμφωνα με λοιμωξιολόγο της επιτροπής υγείας του Καναδά, ύστερα από εμβολιασμό με δόση της AstraZeneca θρομβώσεις έχουν εμφανίσει κυρίως γυναίκες κάτω των 55 ετών, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα σε εκείνους που αναπτύσσουν θρόμβους στο αίμα φτάνει στο 40%.

Ισπανία

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ισπανία αποφάσισε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό των 65 ετών για τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca, ενώ παράλληλα θα εμβολιάζει με το μονοδοσικό σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson τους πολίτες άνω των 66 ετών. Η επιτροπή δημόσιας υγείας ενέκρινε την αλλαγή αυτή στη συνεδρίασή της Τρίτης, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, επικαλούμενος έγγραφο που έχει στην κατοχή του.

Ιταλία

Η Ιταλία άρχισε και πάλι τους εμβολιασμούς AstraZeneca σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στις 19 Μαρτίου, αφού ανέστειλε για λίγο τη χρήση του νωρίτερα το Μάρτιο. Χθες, Τρίτη ο 73χρονος πρωθυπουργός της χώρας Μάριος Ντράγκι και η σύζυγός του, έλαβαν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου δίνοντας το παράδειγμα.

Γαλλία

Στη Γαλλία η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε την επανέναρξη χρήσης του εμβολίου AstraZeneca στις 19 Μαρτίου, αλλά χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, σύμφωνα με την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Δανία

Η Δανία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη που ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca το Μάρτιο λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων στο αίμα. Στις 25 Μαρτίου, παρέτεινε την αναστολή της για άλλες τρεις εβδομάδες, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.

Περίπου 150.000 άτομα στη Δανία είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca πριν ανασταλεί.

Νορβηγία

Όπως και η γειτονική Δανία, η Νορβηγία ανέστειλε επίσης τη διάθεση του εμβολίου στις 11 Μαρτίου. Στις 26 Μαρτίου, αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι θα καθυστερήσουν την απόφασή τους για το εάν θα επαναληφθεί η χρήση του έως τις 15 Απριλίου.

Σουηδία

Ο Οργανισμός Υγείας της χώρας δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι ξαναρχίζει τη χρήση του εμβολίου για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά διατηρεί την αναστολή της χορήγησής τους σε νεότερα άτομα.

About Μαρία Νικολοπούλου