Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Bαγγέλης Σειληνός:  Είχε πάρει εκατοντάδες γυναίκες και δεκάδες άντρες – Το μοιραίο αφροδίσιο νόσημα και η Μαρία Ιωαννίδου

Bαγγέλης Σειληνός:  Είχε πάρει εκατοντάδες γυναίκες και δεκάδες άντρες  – Το μοιραίο αφροδίσιο νόσημα και η Μαρία Ιωαννίδου

Ο Βαγγέλης Σειληνός ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες χορευτές και χορογράφους. Μάλιστα πολλοί τον αποκαλούσαν «Νουρέγιεφ της Ελλάδος». Σήμερα, οι νεότεροι τον γνωρίζουν μέσα από τις ελληνικές ταινίες που πήρε μέρος. Αν και δεν πρωταγωνιστούσε, κατάφερνε πάντα να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Πάντα όταν φτιάχνω ένα αφιέρωμα σε κάποιον, διαβάζω το βιογραφικό του, μερικά άρθρα, κάποιες συνεντεύξεις του και πάντα, μα πάντα τηλεφωνώ σε γνωστούς μου παλιούς ηθοποιούς και ανθρώπους του Ελληνικού κινηματογράφου, μπας και έχουν να μου πουν κάτι παρά πάνω. Στην περίπτωση του Βαγγέλη Σειληνού, το ρεπορτάζ που έκανα μου αποκάλυψε ένα όγκο μυστικών και πληροφοριών που πουθενά και ποτέ δεν έχουν γραφτεί.
Φυσικά ούτε εγώ θα τα αναφέρω αυτολεξεί όλα αυτά που έμαθα, πρώτον γιατί ο άνθρωπος δεν βρίσκεται στην ζωή και δεύτερον γιατί δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Και το κακό είναι, πως όλοι αυτοί που μου αποκαλύπτουν πράγματα, δεν θέλουν να αποκαλύψουν τον εαυτό τους. Θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Τα πρώτα χρόνια

Το πραγματικό όνομα του ήταν Βαγγέλης Βασιλάτος, και θα τον θυμόμαστε πάντα σαν έναν όμορφο, χαριτωμένο, αεικίνητο, οργισμένο νιάτο που χόρευε σαν τρελός στις παλιές καλές ελληνικές ταινίες. Πότε με παρτενέρ την Ελένη Προκοπίου, πότε με την Μαρία Ιωαννίδου, η οποία υπήρξε και πρώτη σύντροφος της ζωής του. Ο Βαγγέλης Σειληνός δεν χόρευε μόνο, αλλά και έπαιζε με το ίδιο κέφι και μπρίο. Σαν να ήταν γεννημένος για τέτοιου είδους θεάματα, που σκηνοθετούσε κυρίως ο Γιάννης Δαλιανίδης.

seilinow-ioannidou

“Μα έκαναν παρέα κολλητή με τον Δαλιανίδη”, μου λέει ένας παλιός φροντιστής που δούλευε στην Φίνος Φιλμ. “Και επειδή τότε ήμουν πολύ πιτσιρικάς με έβαζαν να κάνω θελήματα και εκτός δουλειάς. Είχα πάει πολλές φορές στο σπίτι του Δαλιανίδη – σε πάρτι του – για να του πάω άλλοτε σακούλες με παγάκια κι’ άλλοτε καφάσια με μπύρες. Το τι έχουν δει τα μάτια μου δεν μπορώ να σου περιγράψω. Δεν μπορώ να τα πω. Έχουν φύγει από την ζωή οι άνθρωποι και δεν μου επιτρέπεται”.
Ο Βαγγέλης Σειληνός που είχε γεννηθεί στις 12 Απριλίου του 1936 στην Αίγινα και πρωτοβγήκε στο θέατρο το 1954, είχε κάνει καλές σπουδές χορού δίπλα στη Ραλλού Μάνου (είχε χορέψει και στο Ελληνικό Χορόδραμα), τον Άγγελο Γριμάνη και τον Μανώλη Καστρινό. Στο χώρο του θεάματος μπήκε με φόρα, θέλοντας να κατακτήσει και να διακριθεί σε κάθε τομέα του. Και τα κατάφερε και ως χορευτής, και ως χορογράφος και ως… ηθοποιός. Ξεκίνησε ως χορευτής και ηθοποιός στην επιθεώρηση και το 1962 μπήκε και στον κινηματογράφο.

Ένας όχι και τόσο γνωστός χορευτής εκείνης της εποχής, μου είπε: “Τους είχαν βγάλει και παρατσούκλια τότε. Τον Καστρινό τον έλεγαν ο αριστοκράτης χορευτής, τον Φλερύ Gene Kelly, τον Τάκη Σαγιώρ Fred Astaire και τον Σειληνό Nureyev!”

eilinos_vaggelis-1

Η προσωπική του ζωή απ’ ότι μπόρεσα να καταλάβω ήταν ενδιαφέρουσα, “πλούσια”, αμφιλεγόμενη και γεμάτη μυστικά. Σαν ωραίο αγόρι που ήταν έλκυε τους πάντες. Αρσενικούς και θηλυκές. “Ένα θα σου πω, όταν γνώρισε την Μαρία Ιωαννίδου, ο Σειληνός συγκατοικούσε με άντρα. Gay φυσικά. Όταν τα έφτιαξε με την Ιωαννίδου όμως τον παράτησε”. Μου εξομολογήθηκε μια παλιά ηθοποιός, αλλά αρνήθηκε πεισματικά να μου πει με ποιον συγκατοικούσε.

Ακούγοντας κάτι τέτοια, τα μάζεψα και πήγα στο σπίτι μιας αγαπημένης παλιάς μας ηθοποιού. Επειδή είναι πια μεγάλης ηλικίας δεν μπορώ να συνεννοηθώ από το τηλέφωνο. Το μυαλό ξυράφι και η μνήμη σε πολύ καλή κατάσταση όμως. Όταν έφτασα πέτυχα jack pot, γιατί την είχε επισκεφτεί μια άλλη παλιά ηθοποιός. Έχοντας και τις δύο απέναντι μου, έβαλα την γνωστή μου να μου μιλήσει για τον Σειληνό, κι΄ άρχισε να μου λέει “τέρατα”. Η άλλη εξεπλάγην.

Έλα βρε χρυσή μου, αστειεύεσαι; Ο Βαγγέλης δεν έκανε τέτοια!! Η φίλη μου έβαλε τα γέλια
Μωρή είσαι τόσο μαλάκας ή το παίζεις; Ο συγχωρεμένος ο Βαγγέλης είχε πάρει εκατοντάδες γυναίκες και δεκάδες άντρες, αρχής γενομένης από τον….” (μου απαγόρευσε να γράψω όνομα).
Για όλους τους καλλιτέχνες λένε πολλά, γι’ αυτό και πάντα κρατάω επιφυλάξεις, αλλά όταν σου μιλάνε ηθοποιοί και άνθρωποι που δούλευαν στον Ελληνικό κινηματογράφο, όλες αυτές οι πληροφορίες παύουν να αποτελούν απλό κουτσομπολιό. Γιατί στην έρευνα που έκανα άκουσα χίλια-δυο. Από το ότι στα νιάτα του είχε περάσει σοβαρό αφροδίσιο νόσημα μέχρι ότι έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

seilinos3

Με την Μαρία Ιωαννίδου χώρισαν ξαφνικά όταν εκείνη – για λόγους που κανείς δεν ξέρει – ένα βράδυ πήρε τα πράγματά της και έφυγε από το σπίτι. Δεν ήταν ένας ευτυχισμένος γάμος. Η ίδια η Μαρία Ιωαννίδου σε συνεντεύξεις της έχει πει πως είχαν έντονους καυγάδες, φωνές, κλάματα, ατυχείς εγκυμοσύνες κτλ. Ο Βαγγέλης Σειληνός ξαναπαντρεύτηκε με μια κοπέλα που κανείς δεν θυμάται το όνομα της…

“Την δεύτερη γυναίκα του δεν θυμάμαι πως την έλεγαν, ήταν κόρη διευθυντού τραπέζης, είχε ακόμα μια αδελφή και ήταν κληρονόμες μιας πολυκατοικίας δίπλα στο σπίτι του Δαλιανίδη. Στο ισόγειο αυτής της πολυκατοικίας άνοιξε την σχολή χορού του ο Σειληνός!”, μου λέει η φίλη μου η ηθοποιός.

Από τον δεύτερο γάμο του απέκτησε δύο παιδιά. Και εδώ αρχίζει το μεγάλο δράμα. O δεύτερος γιος του γεννήθηκε με ειδικές ανάγκες. Οι κακές γλώσσες λένε, πως το αφροδίσιο νόσημα που είχε περάσει στα νιάτα του ο Σειληνός, ήταν ο λόγος για το πρόβλημα του παιδιού. Εν πάση περιπτώσει όλη αυτή η κατάσταση με το παιδί του στοίχισε πολύ! Έπαθε μια μορφή κατάθλιψης κι’ άρχισε το ποτό. Έπινε απο το πρωί. Πρήστηκε, σχεδόν παραμορφώθηκε από το αλκοόλ και έπαθε δύο σοβαρά καρδιακά επεισόδια. Έκανε δύο επεμβάσεις στην καρδιά.

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαΐου του 1998 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενώ υποβαλλόταν σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

www.nikosonline.gr

About Μαρία Νικολοπούλου