Ψωνίζοντας μια μέρα σε ένα μικρό παντοπωλείο της επαρχίας, έπεσα επάνω στις καραμέλες των παιδικών μου χρόνων. Αυτές τις μαλακές καραμελίτσες στο χρυσόχαρτο που όλοι μας έχουμε δοκιμάσει ως παιδιά. Έτσι μου ήρθε η ιδέα γι’ αυτή τη συνταγή που νομίζω ότι θα σας ταξιδέψει!!!
Υλικά
Για την βάση
2 κούπες τριμμένο μπισκότο βανίλια της αρεσκείας σας
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο
Για το cheesecake
3 μέτρια μήλα
Λίγο χυμό λεμόνι
1 κουταλάκι κανέλα
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 -3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 πακέτα των 250 γρ τυρί κρέμα
1/2 κούπα ζάχαρη
3 αυγά
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Η αγαπημένη σας σως καραμέλας*
Για την τργανή επικάλυψη (Crumble)
1/2 κούπα αλέυρι γαι όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 της κούπας βούτυρο (περίπου 70 γρ) κρύο αλλά ελαφρώς μαλακό.
Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε τα μπισκότα είτε στο μούλτι είτε τα βάζουμε σε ενα σακουλάκι και τα κοπανάμε με εναν πλάστη. Τα μεταφέρουμε σε ενα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα και το βούτυρο. ανακατεύουμε και καλύπτουμε την βάση μια κουμπωτής φόρμας 24 εκατοστών στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτάκι. Πιέζουμε καλά και ψήνουμε για 10 λεπτά. αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς η βάση.
Καθαρίζουμε τα μήλα μας και τα κόβουμε σε φέτες. Τα περιλούζουμε με λίγο χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσουν πολύ και προσθέτουμε την κανέλα και τις 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη.
Βάζουμε σε ενα τηγανάκι τις 2-3 κουταλιές βούτυρο, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το μείγμα με τα μήλα. Δεν τα αφήνουμε πολύ στην φωτιά ίσα ίσα να λιώσει λίγο η ζάχαρη , να ζεσταθούν λίγο τα υλικά και να ενωθούν καλά μεταξύ τους, δεν θέλουμε τα μήλα μας να γίνουν νιανια.
eri-captaincook.blogspot.com