Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Υπέροχος κορμός πορτοκαλιού με γλάσο σοκολάτας

webkorinthos.kormos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά συνταγής
Για το παντεσπάνι:
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
6 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Για τη κρέμα πορτοκαλιού:
2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 κ.σ. κοφτές κορν φλάουερ
1 πρέζα αλάτι
2/3 φλ. τσαγιού νερό
2 κρόκοι αυγών
1 κ.σ. κοφτή βούτυρο φρέσκο
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
Για το γλάσο σοκολάτας:
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας κομμένη σε μικρά κομματάκια
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.γ. ρούμι
Για γαρνίρισμα:
Πολύχρωμη σοκολατένια τρούφα για πασπάλισμα [προαιρετικά]
webkorinthos.kormos1.
Εκτέλεση συνταγής

Για το παντεσπάνι:Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολλα ένα μακρόστενο ταψί διαστάσεων 25×40 εκ. περίπου. Κοσκινίζετε, σε ένα μπολ, το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτετε το αλάτι και ανακατεύετε.

Χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν, ασπρίσουν και πάρουν το χρώμα λεμονιού. Ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μείγμα αλευριού όλο μαζί, χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ στο πολύ χαμηλό και χτυπάτε για πολύ λίγο, απλά μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα και το στρώνετε στο ταψί, πάνω στη λαδόκολλα και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 18 λ περίπου.

Κοσκινίζετε πάνω σε μεγάλη πετσέτα μπόλικη ζάχαρη άχνη. Μόλις βγάλετε το παντεσπάνι από το φούρνο, αναποδογυρίζετε το ταψί πάνω στη πετσέτα με τη ζάχαρη, με προσοχή να μη “σπάσει” το παντεσπάνι. Αφαιρείτε το ταψί και ξεκολλάτε προσεκτικά από το παντεσπάνι τη λαδόκολλα. Τυλίγετε το παντεσπάνι μαζί με τη πετσέτα σε ρολό και το αφήνετε να κρυώσει.

Για τη κρέμα πορτοκαλιού: Αναμιγνύετε το κορν φλάουερ, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ το οποίο βάζετε σε μπεν μαρί. Προσθέτετε το νερό και ανακατεύετε καλά το μείγμα μέχρι να πήξει. Ρίχνετε λίγο από το μείγμα στους χτυπημένους κρόκους αυγών και ανακατεύετε να γίνει ελαφρώς χλιαρό το μείγμα κρόκων.

Ρίχνετε τους κρόκους μέσα στο μπολ στο μπεν μαρί και ανακατεύετε για μερικά λεπτά πάνω στο ζεστό νερό. Προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ενσωματωθεί στο μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύτε να ενσωματωθούν.

Ξετυλίγετε το ρολό και απλώνετε επάνω σε όλη την επιφάνεια τη κρέμα πορτοκαλιού. Το ξανατυλίγετε σε ρολό και το αφήνετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες τουλάχιστον μέχρι να κρυώσει και να σφίξει καλά.

Για το γλάσο σοκολάτας: Σε μια κατσαρολίτσα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, βάζετε το βούτυρο και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Την αφαιρείτε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη για μερικά λεπτά. Μόλις μισοκρυώσει προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί. Αφήνετε το γλάσο για 10 ακόμα λεπτά να κρυώσει.

Τοποθετείτε τον κρύο πλέον κορμό σε πιατέλα σερβιρίσματος, τον καλύπτετε στην επιφάνειά του με το γλάσο σοκολάτας και τον πασπαλίζετε προαιρετικά με χρωματιστή, σοκολατένια τρούφα. Βάζετε το κορμό στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να κρυώσει, τον κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

eisaigynaika.gr

Aλεξάνδρειο – Εστιατόριο/Καφεζαχαροπλαστείο

About Μαρία Νικολοπούλου