Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Oι έξυπνοι μετρητές ρεύματος από την Κόρινθο κατέκλυσαν την παγκόσμια αγορά…!

Oι έξυπνοι μετρητές ρεύματος από την Κόρινθο κατέκλυσαν την παγκόσμια αγορά…!

‘Eξω από την Κόρινθο, μόλις ένα χιλιόμετρο μετά τον Ισθμό και συγκεκριμένα στο 78ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, πριν από πενήντα χρόνια χτίστηκε ένα εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο αστικός μύθος θέλει το εργοστάσιο αυτό να ιδρύθηκε από Ελβετούς, οι οποίοι στη συνέχεια πούλησαν τη βιομηχανική αυτή μονάδα σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο, στο οποίο συμμετείχε μάλιστα και Ελληνας εφοπλιστής. Με τη σειρά του το fund αυτό πούλησε τη μονάδα που, μαζί με την ελβετική μητρική της, πέρασε στην ιαπωνική Toshiba.

MHXANOLOGIKES

Ηλεκτρολογικές – Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις στην Κορινθία

Η τελευταία, όταν προ ετών αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε επίπεδο ομίλου, απέσχισε αυτή της τη δραστηριότητα και την εισήγαγε στο ελβετικό χρηματιστήριο. Ολα αυτά τα χρόνια οι εκατοντάδες Ελληνες εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται άοκνα αποκτώντας τεχνογνωσία που «μετάγγιζαν» οι Ελβετοί.

Σήμερα, υπό ελληνικό management, είναι μία από τις πλέον υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζομένους και έχει τζίρο που ξεπερνάει τα 140 εκατομμύρια ευρώ με εύρωστη καθαρή κερδοφορία και διαχειρίσιμες υποχρεώσεις, μόνον προς τη μητρική. Πρόκειται για τη Landis+Gyr, μια ανώνυμη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ηλεκτροτεχνικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων και συστημάτων, που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης ενέργειας, της οποίας τα προϊόντα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, πάνω από 80%, εξάγονται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

HLEKTRIKAAA

Ηλεκτρικές – Οικιακές συσκευές στην  Κορινθία

 

Παράγει προηγμένης τεχνολογίας βιομηχανικούς και οικιακούς μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι διατίθενται σε περίπου 80 χώρες και στην γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει «έξυπνους» μετρητές και συναφή προϊόντα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντικό μέρος της παραγωγής της διατίθεται, πέραν των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, στη Βόρεια Αμερική.

Είναι δε, φαίνεται, τόσο επιτυχημένο το μοντέλο της και η ελληνική διοίκησή της και τόσο ανταγωνιστική η διάρθρωσή της, που η ελβετική μητρική αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να μεταφέρει τις παραγωγικές δραστηριότητες που είχε στο Ζουγκ της Ελβετίας, όπου και η έδρα της, στην Κόρινθο το 2016. Λίγους μήνες μετά, αποφάσισε τη μεταφορά παραγωγής δύο ακόμα μοντέλων «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της Κορίνθου, αυτήν τη φορά από τη μονάδα της εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία.

Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κόρινθο, που έχουν έκταση 55 στρέμματα, προστέθηκαν νέα κτίρια που φιλοξενούν νέες γραμμές παραγωγής, καθώς και αυτές που μεταφέρθηκαν από την Ελβετία και τη Βρετανία, αλλά και από τη Γαλλία και αλλού.

Οι νέες αυτές γραμμές παραγωγής για τη καινούργια γκάμα «έξυπνων» μετρητών, οι οποίοι πωλούνται πλέον σε πλήθος χωρών μεταξύ των οποίων Αυστρία, Ελβετία, Δανία, Πολωνία, Κροατία, Βοσνία, Φινλανδία και Σλοβενία, κατασκευάζονται ήδη στην Κόρινθο, ενώ εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ηλεκτρικές εταιρείες πολλών χωρών.

Οι πρόσθετες δραστηριότητα της Landis+Gyr Ελλάδος στο εργοστάσιο που άνοιξε το 1970 προσέθεσαν και επιπλέον εργαζομένους στο δυναμικό της εταιρείας.

Η ελληνική Landis+Gyr A.E. έχει ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή στην Ελλάδα και την πώληση στο εξωτερικό μιας ευρείας γκάμας προηγμένων μετρητών και έξυπνων προϊόντων διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας.

O κύκλος εργασιών της για τη χρήση 01/04/2017 – 31/03/2018 ανήλθε σε 130,142 εκατομμύρια ευρώ έναντι 118,568 εκατομμύρια της χρήσης του 2016/2017, δηλαδή αυξήθηκε σε ποσοστό 10%. Με δεδομένο πως ανάλογη αύξηση είχε, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο τζίρος της και για το επόμενο δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάρτιο φέτος, οι πωλήσεις της εκτιμάται πως ξεπέρασαν τα 140 εκατομμύρια.

Τα μεικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 8,032 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 5,190 εκατομμύρια και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,341 εκατομμύρια. Η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2018, κυρίως στην αύξηση κατά 4,487 εκατομμύρια ευρώ των βάσεων μετρητή Focus και κατά 7,087 εκατομμύρια ευρώ των οικιακών ψηφιακών μετρητών Ε450. Τα ίδια κεφάλαια κατά την 31/03/2018 ανέρχονταν σε ποσό 31,520 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 28,179 εκατομμυρίων ευρώ της προηγούμενης χρήσεως.

Αν έχει ένα ρίσκο η ελληνική εταιρεία παραγωγής μετρητών, αυτό είναι το συναλλαγματικό. Οντας εξαγωγική επηρεάζεται από διακυμάνσεις ειδικά του δολαρίου και της στερλίνας. Οι απαιτήσεις της εταιρείας σε δολάριο (USD) αντισταθμίζονται πάντως σε ποσοστό 35% από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις σε δολάριο. Ομως σε ευρύτερο πλαίσιο και προκειμένου να προβεί σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του συναλλαγματικού κινδύνου, πραγματοποιεί πολλές κινήσεις: Για παράδειγμα, πρόπερσι είχε έρθει σε συμφωνία με τη μητρική εταιρεία Landis+Gyr AG για τη σύναψη μηνιαίων προθεσμιακών συμβολαίων (forward contracts) συναλλάγματος για τη χρήση 2018/2019.

Η εξ αποστάσεως διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας 

Τι είναι οι έξυπνοι μετρητές και τα άλλα προϊόντα που παράγει η Landis+Gyr στην Κόρινθο και στα άλλα εργοστάσιά της διεθνώς που της δίδουν τέτοιους δείκτες απόδοσης, ώστε να περιλαμβάνεται ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις με μηδενικό δανεισμό; Για του λόγου του ασφαλές, αξίζει να αναφερθεί πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεών της για το διάστημα 2008-2016 ήταν 6% και η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων της (ROCE) ήταν 31%.

Οι μετρητές της, που κάποτε ήταν απλοί συμβατικοί μετρητές για να καταγράφουν απλώς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν πλέον μετεξελιχθεί σε ηλεκτρονικούς μετρητές που δίνουν τη δυνατότητα στις κοινωφελείς επιχειρήσεις ηλεκτρισμού αλλά και σε άλλους παρόχους να πωλούν προπληρωμένες ποσότητες ηλεκτρισμού και να διακόπτουν την παροχή όταν η πίστωση εξαντλείται, και στους καταναλωτές ένα μπουκέτο πληροφοριών για να κάνουν ορθολογικότερη χρήση. Ισως πρόκειται για το «χρυσό δισκοπότηρο» κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών της ΔΕΗ, λένε κάποιοι και παραπέμπουν στο αγγλικό μοντέλο όπου σε μεγάλο ποσοστό η ενέργεια προπωλείται.

Είναι πάντως σίγουρα ένα πολύτιμο όπλο για τους καταναλωτές, προκειμένου να βλέπουν πότε και πόσο μπορούν να εξοικονομήσουν.

www.kathimerini.gr

About Μαρία Νικολοπούλου