Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

SOS Καλλιάνου σε πολιτική προστασία για τον καύσωνα -Βγάλτε νωρίς τις έκτακτες ανακοινώσεις

SOS Καλλιάνου σε πολιτική προστασία για τον καύσωνα -Βγάλτε νωρίς τις έκτακτες ανακοινώσεις

ΚΑΙΡΟΣ 7 Ιουλίου 2023 – 20:44
SOS Καλλιάνου σε πολιτική προστασία για τον καύσωνα -Βγάλτε νωρίς τις έκτακτες ανακοινώσεις
Δημήτρης Κασιμάτης
Καύσωνα διαρκείας με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει έως τους 40 βαθμούς από την ερχόμενη Τετάρτη (12/7) προβλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος προειδοποιεί για «παρατεταμένη ζέστη» προερχόμενη από την Αλγερία και συνιστά στην Πολιτική Προστασία να προετοιμαστεί.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος, θερμές αέριες μάζες από την Αλγερία και το Μαρόκο φέρνουν «κύμα» καύσωνα στη χώρα μας, με άγνωστη προς το παρόν διάρκεια.

«Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου και στη συνέχεια, φαίνεται ότι πολύ θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Αλγερία και το Μαρόκο, θα κινηθούν -διαμέσω της Μεσογείου θάλασσας- προς την περιοχή μας και σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 39-40°C και τοπικά και ακόμα παραπάνω», γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Καλλιάνος.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του γνωστού μετεωρολόγου έχει ως εξής:

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΖΕΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
ΜΙΚΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Από το προσεχές Σάββατο έως τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα αγγίξουν τους 34-36°C. Μεταβατική ημέρα θα είναι η Τρίτη με τον υδράργυρο στα πεδινά ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας να φτάνει στους: 36-37°C και τοπικά στους 38°C.

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε 24 ώρες πριν την έλευση της ζέστης για να βγουν ανακοινώσεις και έκτακτα δελτία. Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου και στη συνέχεια, φαίνεται ότι πολύ θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Αλγερία και το Μαρόκο, θα κινηθούν -διαμέσω της Μεσογείου θάλασσας- προς την περιοχή μας και σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 39-40°C και τοπικά και ακόμα παραπάνω.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΚΟΜΑ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Αυτός ο επικείμενος καύσωνας που πιθανότατα, όπως προανέφερα, θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πόση ισχύ θα έχει αλλά και πόση διάρκεια. Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και η κίνηση των αερίων μαζών φανερώνει ότι ίσως προς τα τέλη της εβδομάδας που θα μπούμε, ενδέχεται να σημειωθούν θερμοκρασίες ακόμη και άνω των 41°C. Αυτό όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και χρειάζεται να περιμένουμε 2 μέρες ακόμα για να σιγουρευτούμε. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να είναι ένας παρατεταμένος καύσωνας που λίγο θα μας κουράσει. Βέβαια έχουμε ξαναπεράσει τέτοιες περιόδους στο παρελθόν.

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, της χαμηλής σχετικής υγρασίας, της μεγάλης περιόδου ξηρασίας που φαίνεται ότι θα βιώσουμε αλλά και των τοπικά ενισχυμένων βοριάδων που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική και νότια Ελλάδα, καλό θα ήταν να είναι από τώρα έτοιμη η πολιτική προστασία και εύχομαι να διαχειριστεί με άριστο βαθμό τις πυρκαγιές που ίσως προκύψουν. Όλοι ευχόμαστε να μην υπάρξει ούτε μια πυρκαγιά και άρα οφείλουμε να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί. Επίσης, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστούν χώροι για να πηγαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα κλιματισμού στα σπίτια τους καθώς επίσης πρέπει να προστατευτούν οι άστεγοι και τα αδέσποτα ζώα.
Τις επόμενες ημέρες έρχονται νεότερα στοιχεία».

 

 

About Μαρία Νικολοπούλου