Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Tο μωσαϊκό της μαμάς… αλλιώς!

Tο μωσαϊκό της μαμάς… αλλιώς!

Αν υπάρχει ένα γλυκό που με γυρίζει πίσω στα παιδικά μου χρόνια, αυτό είναι το μωσαϊκό, γνωστό και ως σαλάμι ή κορμός σοκολάτας. Είναι ένα από τα πρώτα γλυκά που αποπειράθηκα να φτιάξω σαν παιδί, χωρίς γονική συναίνεση ή επίβλεψη. Εύκολο στην προετοιμασία, με λίγα υλικά και χωρίς μίξερ, έμοιαζε ιδανικό για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στη ζαχαροπλαστική. Εκείνη την εποχή οι αναλογίες των υλικών έμοιαζαν άνευ ή μικρής σημασίας. Άλλωστε τι μπορεί να πάει στραβά, αν ανακατέψεις μπισκότα, βούτυρο και σοκολάτα; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, απολύτως τίποτα!

ATTACHMENT DISPLAY SETTINGS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foyrnoi 2

Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία τα καλύτερα της Κορινθίας

Το ρετρό αυτό γλυκό ψυγείου γνώρισε μέρες δόξας, αγαπήθηκε και αγαπιέται ακόμα, γιατί δεν θέλει ψήσιμο, απαιτεί μόνο λιώσιμο και ανάμειξη των υλικών, αρέσει πολύ στα παιδιά, γίνεται εύκολα και γρήγορα και πετυχαίνει πάντα. Κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της αγαπημένη συνταγή, στην οποία πολλές φορές επεμβαίνει δημιουργικά, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά. Συχνά αρωματίζεται με λικέρ, εμπλουτίζεται με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, άλλοτε περιέχει αυγά κι άλλοτε όχι.  Το μυστικό της νοστιμιάς του, όμως, κρύβεται στην καλή ποιότητα των λίγων βασικών υλικών.

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα/White and dark chocolate fridge cake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρειάστηκε να γίνω κι εγώ μαμά για να το θυμηθώ και να το φτιάξω με τη σειρά μου για τα δικά μου παιδιά που ζητούσαν επίμονα “το γλυκό με τα σπασμένα μπισκότα που φτιάχνει η γιαγιά”. Δοκιμάζοντας κατά καιρούς διάφορες από τις αναρίθμητες παραλλαγές του, έπεσα κάποια στιγμή πάνω στη συγκεκριμένη συνταγή. Ένα μωσαϊκό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, φτιαγμένο, όχι με ένα, αλλά με δύο είδη σοκολάτας, λευκή και μαύρη, που του δίνουν ένα γευστικό τουίστ και μια κομψότερη εμφάνιση. Η συνταγή αυτή καθαυτή ουσιαστικά δεν αλλάζει, απλώς η προετοιμασία είναι λίγο πιο μπελαλίδικη.

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα/White and dark chocolate fridge cake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο συνδυασμός των βουτυράτων μπισκότων με την πλούσια γλυκιά γεύση της λευκής σοκολάτας που κοντράρει απολαυστικά με τη λεπτή χαρακτηριστική πικράδα της μαύρης σοκολάτας, δίνει μια άλλη γευστική διάσταση στο κλασικό μωσαϊκό. Πληθωρική νοστιμιά και γλύκα που απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά. Οι ευχάριστες εναλλαγές στη γεύση και την υφή (τραγανά μπισκότα, σφιχτή κρέμα μαύρης σοκολάτας εξωτερικά, μαλακή γέμιση λευκής σοκολάτας στο εσωτερικό), το άρωμα του βουτύρου, η γεύση των μπισκότων που σου φέρνει στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις, όλα μαζί έρχονται και δένουν και το αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο και εντυπωσιακό που αξίζει τον λίγο εξτρά κόπο και τα περισσότερα λερωμένα σκεύη.

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα/White and dark chocolate fridge cake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τώρα που σας γλύκανα, να σας υπενθυμίσω ότι όσοι από εσάς επιθυμούν να στηρίξουν τη διπλή συμμετοχή μου στα πρώτα Food Blog Awards που διοργανώνει το BHMAgourmet, το μόνο που έχουν να κάνουν, αφού κάνουν login στο facebook, είναι ένα κλικ εδώ (για την κατηγορία Best Baking Cakes) κι ένα κλικ εδώ (για την κατηγορία Best Design and Site Architecture), και να ψηφίσουν με like στο κάτω μέρος της σελίδας (κάτω από το κουμπάκι VISIT BLOG). Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο που θα διαθέσετε. Η διαδικασία ψηφοφορίας έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα/White and dark chocolate fridge cake

tips-banner Δεν αφήνουμε το σκούρο μείγμα για πολλή ώρα στο ψυγείο γιατί θέλουμε να παραμείνει εύπλαστο. Αν σκληρύνει πολύ, το αφήνουμε λίγη ώρα εκτός ψυγείου, ώστε να μαλακώσει. Αντίθετα, το λευκό μείγμα είναι πιο ρευστό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να παγώσει, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το βάλουμε στην κατάψυξη.

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα

Για να ξεφύγουμε λίγο από τα κλασικά. ένα μωσαϊκό φτιαγμένο, όχι με ένα, αλλά με δύο είδη σοκολάτας, λευκή και μαύρη, που του δίνουν ένα γευστικό τουίστ και μια κομψότερη εμφάνιση που κλέβει τις εντυπώσεις.
print

MΕΡΙΔΕΣ: 12-15          ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20′ (+παραμονή στο ψυγείο)
ΨΗΣΙΜΟ: 5′                ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

Υλικά:Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα/White and dark chocolate fridge cake

Για τη γέμιση λευκής σοκολάτας:
 120g λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
• 75g Βιτάμ με βούτυρο (πλάκα, όχι soft), κομμένο σε κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
 ¼ κούπας ζάχαρη άχνη (30g)
• ⅓ κούπας
 κρέμα γάλακτος (80ml)
• 120g μπισκότα (Μιράντα ή πτι-μπερ), σπασμένα σε μικρά κομμάτια

Για το μείγμα μαύρης σοκολάτας:
 200g κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
• 150g Βιτάμ με βούτυρο (πλάκα, όχι soft), κομμένο σε κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

 ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
 2 κ.σ. κακάο (15g)
 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος (30ml)
• 200g μπισκότα (Μιράντα ή πτι-μπερ), σπασμένα σε μικρά κομμάτια

Για τo γαρνίρισμα (προαιρετικά):
 50g λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
• 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος (15ml)
• ½ κ.γλ. κακάο (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

1. Ξεκινάμε με τη γέμιση. Σε ένα μικρό μπολ, κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ζεσταίνουμε για 1 λεπτό στο 50% της ισχύος του φούρνου και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο και μικρότερο χρόνο, ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. (Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε, δηλαδή, τη σοκολάτα σε ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, προσέχοντας να μην πέσουν σταγόνες νερού στη σοκολάτα.) Αφήνουμε να κρυώσει.

2. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη, λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ για μισή ώρα στην κατάψυξη, μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα, ώστε να πλάθεται.

3. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας. Αδειάζουμε το παγωμένο μείγμα κατά μήκος στο κέντρο της λαδόκολλας και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό, με μήκος 30cm και διάμετρο περίπου 4,5cm. Στρίβουμε τις άκρες της λαδόκολλας σαν καραμέλα και βάζουμε το ρολό στην κατάψυξη, μέχρι να σκληρύνει.

4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε με το μείγμα της μαύρης σοκολάτας. Με τον ίδιο τρόπο, όπως παραπάνω, λιώνουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη άχνη και το κακάο και χτυπάμε καλά με το σύρμα ή το μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη, γιατί θα σκληρύνει πολύ), μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα, περίπου 20 λεπτά.

5. Μετά που θα σφίξει, τοποθετούμε το μείγμα ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας. Με τη βοήθεια του πλάστη, πιέζοντας και ρολάροντας, του δίνουμε ορθογώνιο σχήμα, με διαστάσεις 20x30cm. (Δεν το βάζουμε ξανά στο ψυγείο, για να μπορεί να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει). Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, ξετυλίγουμε και τοποθετούμε στο κέντρο το παγωμένο ρολό της λευκής σοκολάτας. Σηκώνοντας τα δυο άκρα μαζί με τη λαδόκολλα, τα φέρνουμε πάνω από τη λευκή γέμιση και πιέζουμε να ενωθούν, κλείνοντας στο κέντρο τη γέμιση, ώστε να σχηματιστεί ένα μεγαλύτερο ρολό. Τυλίγουμε τον κορμό με λαδόκολλα και ρολάρουμε με μικρές κινήσεις μπρος πίσω για να πάρει καλύτερο σχήμα και να σφίξει. Τον βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει καλά, ιδανικά όλο το βράδυ.

6. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξετυλίγουμε τον κορμό και τον μεταφέρουμε σε πιατέλα. Kόβουμε τις άκρες για να τον ισιώσουμε. Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Περιχύνουμε τον κορμό με τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με κακάο. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε. Τρώγεται ακόμη καλύτερα όταν δεν είναι πολύ ­παγωμένος.

Προσαρμογή συνταγής: Mamina jela

About Μαρία Νικολοπούλου