Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

To webkorinthos μαγειρεύει για εσάς: Συκώτι μοσχαρίσιο με κρεμμύδι και κρασί στο τηγάνι

To webkorinthos μαγειρεύει για εσάς:  Συκώτι μοσχαρίσιο με κρεμμύδι και κρασί στο τηγάνι

Το συκώτι είναι πολύ, πάρα πολύ υγιεινό γιατί δεν έχει καθόλου λιπαρά και είναι τίγκα στο σίδερο.  Θέλει να το μαγειρέψεις «τόσο-όσο», δηλαδή δεν τρώγεται ωμό, αλλά, αν το παραψήσεις στεγνώνει πολύ και γίνεται σαν πετσί. Θέλει προσοχή. Επίσης, είναι ένα προϊόν που λατρεύεις ή μισείς. Μέση οδός δεν υπάρχει για κανέναν.  Είναι όμως ένα πιάτο που μαγειρεύεται πολύ γρήγορα και είναι διαφορετικό γιατί, ενώ είναι, επί της ουσίας, κρέας… δεν έχει καμία σχέση με το κρέας.  Για μένα, είναι πολύ πιο νόστιμο, κυρίως επειδή μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα.

Το πιάτο αυτό συνοδεύεται με καραμελωμένα κρεμμύδια που ταιριάζουν τρελά με το συκώτι.

Επίσης μπορείς να σερβίρεις το πιάτο με πουρέ, πατάτες τηγανητές ή ένα νόστιμο πιλάφι.

Συκωτάκια με καραμελωμένα κρεμμύδια

Ο αγαπημένος μεζές στην πιο γλυκιά έκδοση του.

#tsoulotip: Αφήνουμε το συκώτι στο ξινόγαλο για να αποβάλει την άσχημη μυρωδιά του και να γίνει πιο μαλακό.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι, κομμένο σε κύβους

500 ml ξινόγαλο

3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε κάθετες φέτες

Χυμό από 1 λεμόνι

2 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

1 κ.γ. ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Ρύζι, για το σερβίρισμα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες33017%
ΒΑΖΑΛίπος8.4g12%
ΒΑΖΑKορεσμένα2.8g14%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες46g92%
ΒΑΖΑYδατάνθ.15.4g6%
ΒΑΖΑΣάκχαρα4g4%
ΒΑΖΑΑλάτι0.1g1.67%
ΒΑΖΑΙνες1.2g5%

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Πλένουμε και στραγγίζουμε το συκώτι πολύ καλά.

2Έπειτα, μεταφέρουμε το συκώτι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ξινόγαλο, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
3Στη συνέχεια, σουρώνουμε το συκώτι και το αφήνουμε στην άκρη, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά του.
4Κατόπιν, πασπαλίζουμε τα συκωτάκια με ελαιόλαδο, πάπρικα, ρίγανη, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης.
5Ύστερα, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα τα συκωτάκια, λίγο ελαιόλαδο αν δούμε πως είναι στεγνά και τα σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και να ψηθούν.
6Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα συκωτάκια από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
7Αμέσως μετά, στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, λίγο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα καραμελώνουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
8Τέλος, αδειάζουμε στο τηγάνι τα συκωτάκια, το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε ζεστά τα συκωτάκια μαζί με ρύζι.

Δείτε επίσης άλλη μία εκδοχή που θα σας ξετρελάνει !

Συκώτι μοσχαρίσιο με κρεμμύδι και κρασί στο τηγάνι

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες ή λωρίδες
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλεύρι (1 φλιτζάνι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε μπουκιές το συκώτι, το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά με το ελαιόλαδο. Κατόπιν με μια κουτάλα τρυπητή αφαιρούμε το συκώτι από το λάδι, από το οποίο κρατάμε μια μικρή ποσότητα στην οποία σοτάρουμε το κρεμμύδι μας.
Προσθέτουμε στο κρεμμύδι το συκώτι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και σβήνουμε με το κρασί .Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και σερβίρουμε αμέσως. Μπορεί να γίνει και με χοιρινό συκώτι όπως γινόταν παλιά στη Μήλο στα χοιροσφάγια

About Μαρία Νικολοπούλου