- Κλασσικό, εύκολο και παντός καιρού γλυκό. Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πολλά αρώματα από τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τα ξινούτσικα κρανμπερις. Βάλτε ότι ξηρούς καρπούς σηκώνει η όρεξή σας αλλά και ότι ξερά φρούτα σας αρέσουν και καλή απόλαυση!
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
10κομμάτια | 10λεπτά | 15λεπτά |
Υλικά
- 400γρ σιμιγδάλι χοντρό
- 100γρ ηλιέλαιο
- 100γρ ελαιόλαδο
- 400γρ ζάχαρη
- 1φλυτζάνι μέλι
- 800γρνερό
- φλούδες από ένα πορτοκάλι
- χυμό ενός πορτοκαλιού
- 2κουταλιές σταφίδες ξανθές
- 2κουταλιές κρανμπερις
- 60γρ ασπρισμένα αμύγδαλα
- 1κουταλιά κουκουνάρι
- κανέλα για πασπάλισμα
Μερίδες: κομμάτια
Οδηγίες
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το λάδι και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι για 10-12 λεπτά μέχρι να σκουρύνει αρκετά χωρίς όμως να καεί γιατί θα χαθεί η γεύση του. Στα τελευταία 3-4 λεπτά θα προσθέσουμε τους ξηρούς καρπούς και τα ξερά φρούτα και συνεχίζουμε το καβούρδισμα, ώστε και οι ξηροί καρποί να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Εν τω μεταξύ σε μια άλλη κατσαρόλα θα φτιάξουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα και το χυμό πορτοκαλιού, το αφήνουμε να βράσει για 10 μέχρι να δέσει ελαφρώς. Πολύ προσεκτικά, προσθέτουμε το σιρόπι στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πάνω στην εστία μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το σιρόπι.
- Βάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα, τον σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα για να μην πιάσει κρούστα και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε κανέλα.
- Καλή επιτυχία !πηγή