Ατομική τυρόπιτα στριφτή, για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις. Απολαύστε την στο πρωινό, σαν σνακ ή σαν πρώτο πιάτο στο οικογενειακό τραπέζι!
Υλικά Συνταγής
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 750 γραμ. φέτα σε τρίμματα
- μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Για το χωριάτικο φύλλο
- 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1.κ.σ ξίδι
- 4 κ.σ. ούζο
- 1 κ.γλ αλάτι
- νερό χλιαρό όσο πάρει
- περίπου 1/2 ποτήρι
- αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
- λίγο λάδι για την πίτα
-
Εκτέλεση
Για το σπιτικό χωριάτικο φύλλο
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα να βραχεί το αλεύρι. Όσο περισσότερη ώρα αφήσουμε το ελαιόλαδο να ποτίσει το αλεύρι, τόσο πιο ωραίο θα γίνει το φύλλο μας. Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ξίδι, το ούζο και λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας συγχρόνως.
Στο τέλος η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Την καλύπτουμε καλά να μην πετσιάσει και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30΄. Όσο πιο πολύ ξεκουράζουμε τη ζύμη, τόσο πιο καλά αναπτύσσεται η γλουτένη (το πλέγμα που δένει τα συστατικά του ζυμαριού και βοηθά στο να ανοίγει καλύτερα το φύλλο).
Για τις ατομικές στριφτές τυρόπιτες
Χωρίζουμε σε 6 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη. Κάθε φορά που είναι αναγκαίο αλευρώνουμε. Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε τυρί και πιπέρι.
Κόβουμε στη μέση. Τυλίγουμε το μισό φύλλο σε ρολό. Το τυλίγουμε σε σπείρα (σαλιγκάρι) και το βάζουμε στο κέντρο σε λαδωμένο ρηχό μεγάλο ταψί. Κατά τον ίδιο τρόπο ρολάρουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βάζοντάς τα γύρω γύρω σαν σαλιγκάρι.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια τουυς και ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Για πιο τραγανό αποτέλεσμα αναποδογυρίζουμε τις ατομικές πίτες σε άλλο ταψί για να ψηθούν τέλεια και να γίνουν τραγανές σε όλες τις πτυχές τους.
- argiro.gr