Θαύμα στο χώρο της Iατρικής χαρακτηρίζεται το νέο θεραπευτικό εμβόλιο κατά της λευχαιμίας, από τα χέρια Έλληνα γιατρού που μεγαλουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εμβόλιο με το χαρακτηριστικό όνομα GPS έλαβε την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και πλέον οι Έλληνες που πάσχουν από Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία (ΟΜΛ) θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην καινοτόμα αυτή ανοσοθεραπεία που υπόσχεται περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.
Μάλιστα, η θεραπεία θα χορηγείται στο σπίτι του ασθενούς, ενώ το φάρμακο δεν παρουσιάζει τοξικότητα. Τα πρώτα αποτελέσματα της διεθνούς αυτής κλινικής μελέτης θα είναι διαθέσιμα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 και θα συμμετάσχουν μετά τη θετική γνωμάτευση του ΕΟΦ και αιματολογικές κλινικές στην Ελλάδα.
Πίσω από την πρωτοπόρα αυτή επιστημονική προσπάθεια βρίσκεται, για άλλη μια φορά, ο δρ Άγγελος Μ. Στεργίου, M.D, Sc.D. h.c., ο οποίος το 2008 είχε φέρει επανάσταση στον τομέα της θεραπείας όταν παρασκεύασε το πρώτο στον κόσμο θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο των λεμφαδένων, το γνωστό λέμφωμα non-Hodgkin. Το νέο σκεύασμα galinpepimut-S (GPS) αναπτύσσει η εταιρεία-δημιούργημα του Άγγελου Στεργίου, η SELLAS Life Sciences Group (NASDAQ: SLS), μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Δήλωσε ενθουσιασμένος
Ο Έλληνας γιατρός, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε ενθουσιασμένος που δόθηκε στους Έλληνες ασθενείς η ευκαιρία να πάρουν μέρος στην παγκόσμια μελέτη. «Προσωπικά, είμαι διπλά χαρούμενος, μιας και κατάγομαι από τη χώρα, από ένα μικρό χωριό στη Θεσπρωτία», τόνισε ο κ. Στεργίου. «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που παρά την πανδημία του COVID-19, η εταιρεία μας και η ομάδα μας παραμένουν αφοσιωμένοι στην αποστολή και το όραμά μας να αναπτύξουμε και να παρέχουμε καινοτόμες ανοσοθεραπείες για ασθενείς που μάχονται τον καρκίνο και δεσμευόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη του GPS, έτσι ώστε, σύντομα, να κάνει τη διαφορά στη ζωή των ασθενών. Τέλος, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς λάβαμε επίσης τα αρχικά θετικά αποτελέσματα από δύο ακόμα μελέτες του GPS σε άλλες παθήσεις, μία πάνω στον καρκίνο των ωοθηκών και μία πάνω στο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα».
Το όφελος επιβίωσης
Για τη σημασία του εμβολίου μίλησε και ο επικεφαλής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, δρ Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.
Ο καθηγητής είπε ότι το πιο «αποτελεσματικό όπλο έναντι στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ενώ στους νεαρούς ασθενείς η ανοσοθεραπεία είναι εφικτή -μέσω της αλλογενούς μεταμόσχευσης μυελού των οστών- δυστυχώς, η πληθώρα των ασθενών που πάσχουν από ΟΜΛ είναι ηλικιωμένοι και για τους περισσότερους από αυτούς η μεταμόσχευση είναι ιδιαίτερα τοξική. Τα αντικαρκινικά εμβόλια έναντι του WT1 διερευνώνται πολλά χρόνια. Επιτέλους, φαίνεται ότι ένα από αυτά -το GPS- μπορεί να διεγείρει ικανοποιητικά και αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι της λευχαιμίας. Είμαι πεπεισμένος ότι πέραν του οφέλους επιβίωσης, οι ασθενείς που θα λάβουν το αντικαρκινικό εμβόλιο GPS θα έχουν και σαφές όφελος στην ποιότητα ζωής, καθώς η θεραπεία αυτή χορηγείται στο σπίτι και δεν έχει σχεδόν καμία τοξικότητα».
Σημειώνεται ότι η πρωτεΐνη WT1 ανιχνεύεται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά είδη κακοήθων όγκων. Το GPS χρησιμοποιεί -για πρώτη φορά- ετεροκλιτικά πεπτίδια ενάντια στην πρωτεΐνη-στόχο Wilms Tumor-1 (WT1), διεγείροντας πιο αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του καρκινικού αυτού αντιγόνου. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της μελέτης καταδείχθηκαν τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς με ΟΜΛ: οι ασθενείς που έλαβαν GPS είχαν μέση συνολική επιβίωση 21 μήνες σε αντίθεση με τους 5,4 μήνες για τους ασθενείς που είχαν λάβει την καλύτερη δυνατή θεραπεία.
«Ο άγγελός μας»
Ο Άγγελος Στεργίου κατάγεται από την Ήπειρο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, στην πόλη Χάγκεν, από γονείς μετανάστες. Σε ηλικία 16 ετών μετέβη για σπουδές Ιατρικής με υποτροφία στην Αμερική, όπου έκανε και το διδακτορικό του. Οι δεσμοί του ωστόσο με την Ελλάδα και τον τόπο καταγωγής του (το Μεσοβούνι και την Αμπελιά) παραμένουν στενοί. Όπως είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος σε τοπική ιστοσελίδα, σε ηλικία τριών ετών, είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τους γονείς του στην Ιταλία, κάτι που πιθανότατα αποτέλεσε την αιτία να αγαπήσει την Ιατρική. «Οι Ιταλοί γιατροί που τότε ανέλαβαν τη θεραπεία μας μου φάνηκαν σαν άγγελοι. Ήταν τέτοια η αφοσίωσή τους, ώστε αποφάσισα τότε και εγώ κάποια στιγμή να ασχοληθώ με την Ιατρική και να προσφέρω βοήθεια σε πολλούς συνανθρώπους μας», έχει πει ο ίδιος.
Το Κέντρο Sellas που ίδρυσε αποτελεί, όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος, έναν «πολυχώρο» διεξαγωγής κλινικών ερευνών, που παρέχει πρόσβαση σε κλινικά πρωτόκολλα και πρωτόκολλα θεραπείας για περισσότερες από 70 παθήσεις, όπως ογκολογικές, καρδιαγγειακές, νευρολογικές, πνευμονολογικές, ανοσολογικές και άλλες. Στον τόπο του, που επισκέπτεται συχνά, τον αποκαλούν «ο άγγελός μας».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time