Σε μια ευθεία στοχοποίηση της Κίνας προχώρησαν από κοινού οι επικεφαλής του αμερικανικού FBI Κρίστοφερ Ρέι και της Βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI5 Κεν Μακόλουμ, οι οποίοι συναντήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρηματικών ομίλων και πανεπιστημικούς για να τους ενημερώσουν ότι το Πεκίνο είναι η μεγαλύτερη απειλή.
Η Κίνα είναι η «μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική και εθνική μας ασφάλεια» υποστήριξε ο Κρ. Ρέι στην πρώτη κοινή δημόσια εμφάνιση των δύο επικεφαλής που έγινε στα κεντρικά γραφεία της MI5 στο Λονδίνο. Απευθυνόμενος στα διευθυντικά στελέχη μονοπωλίων και σε ανώτερα στελέχη από πανεπιστήμια – ισχυρίστηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση «είχε βάλει σκοπό να κλέψει την τεχνολογία σας» χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαλείων και πρόσθεσε πως αποτελεί «μια ακόμη πιο σοβαρή απειλή για τις δυτικές επιχειρήσεις από ό,τι ακόμη και πολλοί εξελιγμένοι επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν».
Επιπλέον ανέφερε ότι η Κίνα ανέπτυξε την κυβερνοκατασκοπεία για να «εξαπατήσει και να κλέψει σε μαζική κλίμακα», με ένα πρόγραμμα πειρατείας μεγαλύτερο από αυτό όλων των άλλων μεγάλων χωρών μαζί. Επίσης ο διευθυντής του FBI είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση παρενέβη άμεσα στις εκλογές για το Κογκρέσο στη Νέα Υόρκη αυτή την άνοιξη επειδή δεν ήθελαν να εκλεγεί ένας υποψήφιος που ήταν κριτικός και πρώην διαδηλωτής στην πλατεία Τιενανμέν.
Ανέφερε πρόσφατες εκτιμήσεις από μελέτη του Πανεπιστημίου Yale ότι οι δυτικές επιχειρήσεις έχουν χάσει 59 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία για να υποστηρίξει πως οι ζημιές για τα μονοπώλια θα ήταν μεγαλύτερες με επίκεντρο την Ταιβάν. Είπε χαρακτηριστικά πως «αν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, θα μπορούσαμε να δούμε ξανά το ίδιο πράγμα, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα».
Ο επικεφαλής της βρετανική MI5, Κεν Μακόλουμ δήλωσε ότι η υπηρεσία του είχε υπερδιπλασιάσει το έργο της κατά της κινεζικής δραστηριότητας τα τελευταία τρία χρόνια και θα το διπλασιάσει ξανά και πως τώρα διεξάγει επταπλάσιες έρευνες που σχετίζονται με δραστηριότητες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε σύγκριση με το 2018.
Πρόσθεσε ότι «η ευρέως διαδεδομένη δυτική παραδοχή ότι η αυξανόμενη ευημερία εντός της Κίνας και η αύξηση της συνδεσιμότητας με τη Δύση θα οδηγούσε αυτόματα σε μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία έχει αποδειχθεί εντελώς λανθασμένη» και υποστήριξε ότι η πρόκληση που θέτει το Πεκίνο «αλλάζει το παιχνίδι» και την χαρακτήρισε «τεράστια» που «κόβει την ανάσα».
Σημειώνεται πως η Κίνα προειδοποίησε ήδη το ΝΑΤΟ ότι δε θα «κοιτάζει απλά» ως θεατές , τις οποιεσδήποτε προκλήσεις από τη Συμμαχία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων. Όλα αυτά, την ώρα που οι ΗΠΑ επιχειρούν να πείσουν τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για μια σκληρή προσέγγιση απέναντι στο Πεκίνο.
Ταυτόχρονα το Πεκίνο δηλώνει πως δεν αποτελεί «συστημική πρόκληση» για καμία χώρα υποστηρίζοντας πως είναι υπερβολή η παρουσίαση στρατιωτικής δύναμης της Κίνας από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.