Η απόλυτη, αυθεντική γαλλική κρεμυδόσουπα, διάσημη συνταγή σε όλο τον κόσμο! Τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με το τραγανό ψωμί και το μαστιχωτό τυρί στην επιφάνεια την κάνουν ακαταμάχητη. Οικονομική, εύκολη, πλούσια σε γεύση και νοστιμιά
Εκτέλεση
Για την καλύτερη γαλλική κρεμμυδόσουπα, ξεκινάμε πάντα με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
Διαλέγουμε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για να μην πάρουν σχεδόν καθόλου χρώμα στην αρχή, ανακατεύοντάς τα τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Περίπου για 15΄.
Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίσουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας τακτικά, για 10-15′ επιπλέον, μέχρι να πάρουν τα κρεμμύδια ένα σκούρο χρυσό χρώμα.
Τότε, πασπαλίζουμε με 2-3 πρέζες ζάχαρη και συνεχίζουμε το καραμελωμα ανακατεύοντας για 10′ μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 1′ να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το κρασί τρίβοντας καλά την βάση της κατσαρόλας να ντεγκλασάρει. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το θυμάρι. Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό κρέατος και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κρεμμυδόσουπα και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄.
Αφαιρούμε τα βότανα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Διατηρούμε την κρεμμυδόσουπα ζεστή σε πολύ χαμηλή φωτιά και ετοιμαζόμαστε να σερβίρουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αραδιάζουμε τις λεπτές φέτες ψωμιού. Αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 6-7΄ να γίνουν τραγανές. Τις πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα, τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε την κρεμμυδόσουπα σε μπολ και γαρνίρουμε μια μια φέτα φρυγανισμένη μπαγκέτα και λιωμένη γραβιέρα.
Κλασικά η παραδοσιακή γαλλική συνταγή κρεμμυδόσουπα σερβίρεται ως εξής: Iσομοιράζεται σε 5-6 πυρίμαχα μπολ. Τα βάζουμε όλα μαζί πάνω σε σχάρα ή σε ταψί. Βάζουμε σε κάθε μπολ στην επιφάνεια της κρεμμυδόσουπας, από 1 φέτα φρυγανισμένη μπαγκέτα. Πασπαλίζουμε μπόλικη γραβιέρα και βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς C για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρεται αχνιστή!
Μυστικά για την τέλεια κρεμμυδόσουπα
-Είναι πολύ σημαντικό, αντί για νερό ή ζωμό λαχανικών να χρησιμοποιήσετε ζωμό κρέατος ή μισό μισό κρέατος και κότας. Η νοστιμιά και το αποτέλεσμα είναι μαγικό.
–Κρεμμύδια μπορείτε να βάλετε λευκά ή κόκκινα, ανάλογα και με τι προτιμάτε. Το χρώμα της κρεμμυδόσουπας θα γίνει λίγο πιο σκούρο με τα κόκκινα.
–Προτιμήστε μια παλαιωμένη πικάντικη γραβιέρα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη για το τελείωμα της κρεμμυδόσουπας στο φούρνο.
-Για να έχει την τέλεια γεύση και υφή η κρεμμυδόσουπα, είναι πολύ σημαντικό να καραμελώσετε τα κρεμμύδια καλά πριν φτιάξετε τη σούπα. Δηλαδή ο μισός χρόνος της συνταγής αφορά το σωστό καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
Γι’αυτό, η χαμηλή φωτιά και λίγη υπομονή για να καραμελώσουν σωστά χωρίς να μαυρίσουν, είναι απαραίτητη.
Όταν λέμε καραμελώνουμε τα κρεμμύδια, σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν τον χρόνο τους και να έρθουν στη σωστή θερμοκρασία χωρίς να πάρουν χρώμα αλλά να αποβάλουν τα σάκχαρα τους.
-Όταν φτιάχνεις κρεμμυδόσουπα πρέπει να έχεις υπομονή. Ποτέ μη βράζετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα εξατμιστούν όλα τα υγρά και δεν θα μείνει καθόλου στην κατσαρόλα. Πρέπει δηλαδή από την ώρα που μπαίνει ο ζεστός ζωμός απλά να σιγοβράζει χωρίς έντονο κοχλασμό.
–Μπορείτε να ετοιμάσετε την κρεμμυδόσουπα από πριν και απλά τελευταία στιγμή πριν σερβίρετε, να τη γκρατινάρετε στο φούρνο.
Απολαύστε τη ζεστή με ένα ποτήρι κρασί. Δεν είναι τυχαίο που η γαλλική αυτή συνταγή συνταγή είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο!
argiro.gr