Την εποχή που ακμάζουν πολλών ειδών αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα ή το αλλεργικό άσθμα, οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα, ή με τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 και του νέου κορονοϊού.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα κατά την απογευματινή ενημέρωση της Παρασκευής, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει για το θέμα αυτό, με επικεφαλής επιστήμονες αλλεργιολόγους, οι οποίοι συστήνουν στους ασθενείς να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και να δίνουν προσοχή στα συμπτώματα, όπως τόνισε ο καθηγητής
“Είναι σημαντικό θέμα, η εμφάνιση των αλλεργιών. Και ιδιαίτερα της αλλεργικής ρινίτιδας. Μπορεί να έχει κάποιος παρόμοια συμπτώματα (δεν μοιάζουν όλα) με της νόσου COVID-19 και κάποιοι από αυτούς του ασθενείς που έχουν εποχικές αλλεργίες -υπολογίζεται γύρω στο 20% στην πατρίδα μας- να έχουν και άσθμα και για το οποίο μπορεί να παίρνουν φάρμακα και να έχουν μια ιατρική παρακολούθηση”, είπε.
Ποια 4 συμπτώματα είναι “αλλεργία” και ποια ΔΕΝ είναι
Ο κ. Τσιόδρας έδωσε σημαντικές οδηγίες για τη διάκριση των συμπτωμάτων, ανάμεσα στις δύο ασθένειες.
Όπως είπε, τα τέσσερα συμπτώματα που καθορίζουν την εμφάνιση μιας αλλεργίας,είναι:
Φτάρνισμα
Κόκκινα μάτια
Ρινική καταρροή
Φαγούρα
“Χαρακτηριστικό των αλλεργιών -παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και ασυμπτωματικά περιστατικά του κορονοϊού- είναι αυτά τα συμπτώματα. Κάποια από αυτά εμφανίζονται ειδικά στην αλλεργία, όπως το φτάρνισμα και η φαγούρα και τα κόκκινα μάτια. Άρα θέλει μια προσοχή να διαφοροποιήσει κανείς τα συμπτώματα. Κι αν δεν είναι σίγουρος να ρωτά τον γιατρό του. Γιατί αν χρειαστεί, θα πρέπει να ελεγχθεί”.
Ποια συμπτώματα ΔΕΝ είναι συμπτώματα της αλλεργίας
Στα συμπτώματα που μπορεί να υποψιάσουν κάποιον για τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, συγκαταλέγονται ο πυρετός, μυαλγίες και η οξεία καταβολή (βαριά κόπωση).
Σύμφωνα με τον καθηγητή, κ. Τσιόδρα: “Ο πυρετός δεν είναι συχνό φαινόμενο στην αλλεργία. Δεν καθορίζει την αλλεργική κατάσταση. Οι μυαλγίες ή η κόπωση, που καμία φορά εμφανίζουν τα αλλεργικά άτομα, θέλει χρόνο να εκδηλωθεί. Δεν είναι η οξεία καταβολή που εμφανίζει ο κορονοϊός”.
Ο ειδικός συνιστά στα άτομα με χρόνιες αλλεργίες να ακολουθούν προσεκτικά τις συμβουλές του γιατρού τους -ιδιαίτερα αυτή την περίοδο- να μην εγκαταλείπουν τη φαρμακευτική αγωγή τους και να είναι σε τακτική επικοινωνία μαζί του, αν χρειαστεί να υποβληθούν σε κάποιον έλεγχο.
“Είναι μια σημαντική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε κι αυτή σιγά – σιγά μαζί με τη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε για τον κορονοϊό, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό μας”, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Πηγή: iatropedia