Η καύση ξύλων στα τζάκια ή τις σόμπες αποτελεί μια εκ των βασικών πηγών θέρμανσης των νοικοκυριών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, άναψαν όλο και περισσότερα τζάκια ακόμη και σε μεγάλες πόλεις προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ή να αποφευχθεί η δαπάνη για πετρέλαιο θέρμανσης. Και αν τους προηγούμενους χειμώνες οι ειδικοί προειδοποιούσαν σε όλους τους τόνους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αιθαλομίχλη για την υγεία, πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη περισσότερο λόγω του κορονοϊού.
O καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, μιλώντας στο enikos.gr, εφιστά την προσοχή και επισημαίνει ότι “ειδικά φέτος πρέπει να αποφευχθεί η καύση ξύλων για θέρμανση λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα”.
Όπως εξηγεί, “στις μεγάλες πόλεις βασικές αιτίες της ρύπανσης είναι αφενός οι μεταφορές και αφετέρου σε ένα μεγάλο ποσοστό η καύση ξύλων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σωματιδίων επιτείνει την τρωτότητα των ευπαθών ομάδων και την ευαλωτότητα στον κορονοϊό. Και αυτό επειδή ο κορονοϊός προσκολλάται πάνω στα σωματίδια ρύπανσης και μεταδίδεται ευκολότερα στον άνθρωπο μέσω του αέρα. Ο ιός είναι αερομεταφερόμενος που σημαίνει με απλά λόγια ότι τα πολύ μικρά σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν μακρύτερα και να λειτουργήσουν σαν φορείς”. Όπως τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης “η αύξηση των σωματιδίων στον αέρα (όχι μόνο από την καύση ξύλων, αλλά και από κάθε άλλη αιτία ρύπανσης) αυξάνει τη θνητότητα”.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, ζητούμενο είναι η μείωση της τρωτότητας και η μείωση της μετάδοσης προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις και καταστάσεις σε έναν χειμώνα που έτσι κι αλλιώς προμηνύεται δύσκολος.
Ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι “για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλοριφέρ, ηλεκτρικό ρεύμα ή αέριο για τη θέρμανσή τους λόγω οικονομικής δυσχέρειας θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει περισσότερα επιδόματα θέρμανσης.
“Νομίζω έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια να δοθούν περισσότερα επιδόματα θέρμανσης, να υπάρχει μια διεύρυνση στους δικαιούχους ώστε να αποφύγουμε την έκλυση των ρύπων στις μεγάλες πόλεις, όπου έτσι κι αλλιώς η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβαρυμένη. Χρειάζεται ενεργοποίηση μηχανισμών αποτροπής της μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των σωματιδίων και μηχανισμών που να παράγουν αποτέλεσμα. Η αποφυγή έκλυσης ρύπων είναι πιο σημαντική φέτος από κάθε άλλον χειμώνα”.
enikos.gr