Οι Σφακιανές πίτες είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις πιο εκλεκτές απολαύσεις της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας, παρά τα πολύ απλά υλικά τους και τον γρήγορο τρόπο προετοιμασίας. Η λιτή τους εμφάνιση δεν στερεί καθόλου από την γεύση τους, όπου κυριαρχεί για τα καλά η μοναδική ξινομυζήθρα που λατρεύουν οι περισσότεροι Έλληνες αλλά και ξένοι…
Με καταγωγή κρητική και ιστορική διαδρομή που χάνεται στην αρχαιότητα, οι σφακιανές πίτες κυριαρχούν ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία κρητικών πιτών και μπορείτε να τις βρείτε σχεδόν παντού στο νησί. Όσο για την ευρύτερη περιοχή των Σφακίων, μπορείτε να τις απολαύσετε σίγουρα σε κάθε καφενείο και εστιατόριο.
Διαβάστε την παρακάτω συνταγή, καλή επιτυχία και απολαύστε τες!
- 250 γρ ξινή μυζήθρα
- 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 ml ρακί
- 120 ml νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
H εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε μεταξύ τους το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε και χωρίζουμε το μείγμα σε έξι κομμάτια.
- Έπειτα, με την ξινή μας μυζήθρα φτιάχνουμε έξι μπάλες.
- Τρίτο βήμα, σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα τμήμα της ζύμης σε στρογγυλό σχήμα, τοποθετούμε την μπάλα της ξινής μυζήθρας που φτιάξαμε στη μέση και το κλείνουμε τυλίγοντας με τη ζύμη.
- Στη συνέχεια, το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.
- Όμοια πράττουμε με όλη τη ζύμη και τις μυζήθρες.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το τηγάνι και βάζουμε διαδοχικά μία μία τις πίτες, και τις ψήνουμε και από τις δύο πλευρές.
- Τέλος, τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες με καλής ποιότητας μέλι.