Η Κυριακή των Βαΐων, ανάμεσα στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι η μία από τις δύο μέρες που επιτρέπεται να σπάσει η νηστεία και οι πιστοί να φάνε ψάρι. Η άλλη μέρα είναι του Ευαγγελισμού, που, όπως γνωρίζετε, ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του. Η Κυριακή των Βαΐων είναι μέρα γιορτής, είναι η μέρα που ο Ιησούς έφτασε θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα και σε ανάμνηση του γεγονότος όλοι ο ναοί στολίζονται με φυτά που συμβολίζουν τη νίκη. Λόγω της σπουδαιότητάς της, επιτρέπεται η παρουσία του ψαριού στο τραπέζι μας.
Στο πατρικό μου αυτή τη μέρα μαγειρεύαμε οπωσδήποτε ένα ψάρι εποχής πλακί και απαραίτητα στο τραπέζι υπήρχε και το μεζεδάκι με τον περίφημο καπνιστό λυκουρίνο της Κομοτηνής. Στις συνταγές που ακολουθούν σας δίνουμε τρεις ωραίες ιδέες για να απολαύσετε καλομαγειρεμένο ψάρι με πολλή γεύση και ακόμα πιο πολλά αρώματα.
Ψάρι με σπανάκι, κουκουνάρι και ελιές
Για αυτό το γεμάτο μεσογειακά αρώματα πιάτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπακαλιάρο, πέρκα, τσιπούρα ή λαβράκι, ανάλογα με τα γούστα σας και το τι θα βρείτε στην αγορά. Τα λαχανικά, η ντομάτα, οι ελιές, η κάπαρη και το λεμόνι δίνουν φοβερή νοστιμιά στο ψάρι. Ένα ελαφρύ και υγιεινό φαγητό που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
- 4 φιλέτα ψαριού 800 γρ. συνολικά (μπακαλιάρος, πέρκα, τσιπούρα, λαβράκι)
- 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 500 γρ. σπανάκι
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1 κουτ. γλυκού βασιλικός
- 2 λεμόνια κομμένα σε ροδέλες
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σοτάρετε σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι.
- Αφήστε τα σε δυνατή ένταση για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και μετά ρίξτε τις ντομάτες, τις ελιές, τη κάππαρη, το κουκουνάρι, τον βασιλικό και λίγο αλάτι.
- Ανακατέψτε το μείγμα και αδειάστε το σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Βάλτε αποπάνω τα φιλέτα του ψαριού και αλατοπιπερώστε τα. Βάλτε στο πλάι τις φέτες λεμονιού και βάλτε το σκεύος στον φούρνο.
- Ψήστε το φαγητό στους 180ο C για 25 λεπτά και σερβίρετε.