Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κόρινθος Παραλία Αγίου Νικολάου : Ένα αρχαιολογικό μνημείο στην Κόρινθο που ελάχιστοι γνωρίζουν – ( φωτο)

Κόρινθος Παραλία Αγίου Νικολάου : Ένα αρχαιολογικό μνημείο στην Κόρινθο που ελάχιστοι γνωρίζουν  – ( φωτο)
Ένα αρχαιολογικό μνημείο στην Κόρινθο κάτω από τη μύτη μας;
Εξαμίλιο Τείχος στον πεζόδρομο Αγίου Νικολάου.
O νέος, παραλιακός πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου, με τον ποδηλατοδρόμο, τα δέντρα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό χώρο άθλησης και περιπάτου για τους Κορίνθιους όλων των ηλικιών.
Στην ανηφόρα όπου ο πεζόδρομος τελειώνει και συναντά τον δρόμο της Ποσειδωνίας, από κάτω, στην άκρη της θάλασσας, βρίσκεται ένα κομμάτι μισογκρεμισμένου τοίχου που μοιάζει με παλιά μάντρα. Ο μέσος διαβάτης πιθανότατα να μην το προσέξει καν (θα δώσει περισσότερη σημασία στον διπλανό του, την όμορφη θέα ή το κινητό του), ενώ όποιος όντως το παρατηρήσει θα υποθέσει πως είναι ερείπιο κάποιου παλιού σπιτιού.
Λίγοι, μάλλον, γνωρίζουν πως πρόκειται, σύμφωνα με το korinthos.gr, για ερείπιο του Εξαμίλιου Τείχους και συγκεκριμένα υπόλειμμα της απόληξής του στον Κορινθιακό κόλπο.
Το Εξαμίλιον ή Ιουστινιάνειο Τείχος ήταν βυζαντινό οχυρωματικό έργο που εκτινόταν κατά μήκος του Ισθμού από τον Κορινθιακό στο Σαρωνικό Κόλπο. Χτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο ‘Β για να οχυρώσει την Πελοπόννησο από τις βαρβαρικές επιδρομές (είχε ήδη προηγηθεί εκείνη των Βησιγότθων του Αλάριχου που λεηλάτησαν την Κόρινθο, το Άργος και τη Σπάρτη). Όπως καταλαβαίνετε, όμως, το τείχος δεν ήταν και πολύ αποτελεσματικό, μιας και η Κορινθία και ολόκληρη η Πελοπόννησος είναι εύκολα προσβάσιμες από τη θάλασσα.
Μέσα στους αιώνες, το Τείχος πέρασε πολλές διαδοχικές περιόδους χρήσης, αχρησίας, επισκευής και κατεδάφισης μέχρι και την τελευταία καταγεγραμμένη χρήση του τον 15ο αιώνα από τους Ενετούς. Σήμερα, διασώζονται λίγα ίχνη του μεγαλεπήβολου οχυρού με μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενο αυτό στην Παλαιά Εθνική Αθηνών-Κορίνθου (κοντά στη Φύρκο).
Στο τέλος του πεζοδρόμου του Αγ. Νικολάου, στην κόψη της γκρεμώδους ακτής, βρίσκεται το υπόλειμμα της απόληξης του Τείχους στον Κορινθιακό. Σύμφωνα πάλι με το Korinthos.gr , οι Ενετοί τον 15ο αιώνα έφτιαξαν λιμανάκι στη Ποσειδωνία δίπλα στο (ευτελώς επισκευασμένο από αυτούς) Τείχος, οπότε μάλλον πρόκειται για υπολείμματα αυτού. Είναι κατασκευασμένο από πλίνθους και μικρούς λίθους, ακριβώς όπως και τα υπολείμματα του Τείχους στην Παλαιά Εθνική Οδό. Υποθέτω πως υπήρχαν κι άλλα μέρη του τείχους στην παραλία του Αγ.Νικολάου-Ποσειδωνίας τα οποία, όμως, δεν διεσώθησαν από τις ασφαλτοστρώσεις, τα σπίτια και τα μπαζώματα – παλιά και νέα.
Το μνημείο αυτό δεν φαίνεται να το γνωρίζει ο πολύς κόσμος που κάνει την βόλτα του κυριολεκτικά δίπλα του -και όχι άδικα, μιας και δεν υπάρχει ούτε μια υποτυπώδης ταμπέλα που να καταδεικνύει την ύπαρξη του! Σαν να μην φτάνει αυτό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που έχω βγάλει και αναρτώ, το Τείχος κυριολεκτικά αιωρείται πάνω από τη θάλασσα, μιας και ο Κορινθιακός έχει σκάψει κάτω από το ερείπιο και ίσως είναι θέμα χρόνου πότε θα πέσει στην υγρή του αγκαλιά!
Συνοψίζοντας, λοιπόν, έχουμε ένα ιστορικό-αρχαιολογικό μνημείο 16 αιώνων κυριολεκτικά δίπλα στην πιο πολυσύχναστη περατζάδα της Κορίνθου χωρίς καμία σήμανση ή ανάδειξη το οποίο, επίσης, κινδυνεύει να καταρρεύσει από τη διάβρωση! Υπάρχει άραγε κάποια μελλοντική δράση στα σκαριά από τους υπευθύνους (δημοτική αρχή και αρχαιολογικές υπηρεσίες) για τη διάσωση και ανάδειξή του;
Οποιαδήποτε παρατήρηση, επιπλέον πληροφορία ή και αναφορά λάθους μου πάνω στο θέμα είναι φυσικά ευπρόσδεκτη (ιδίως αν έρχεται από κάποιον ιστορικό, αρχαιολόγο ή σχετικό ειδικό).
http://www.korinthos.gr-Periklis Koulifetis-https://www.facebook.com/
Ο χάρτης με την πορεία του Τείχους προέρχεται από το https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=ioustin
                

About Μαρία Νικολοπούλου