Ηταν 23 Ιούλη του 2018. Ο πύρινος εφιάλτης για εκατοντάδες κατοίκους και εργαζόμενους στο Μάτι της Νέας Μάκρης ξεκινούσε… Μια ολόκληρη..
Ήταν 23 Ιούλη του 2018. Ο πύρινος εφιάλτης για εκατοντάδες κατοίκους και εργαζόμενους στο Μάτι της Νέας Μάκρης ξεκινούσε… Μια ολόκληρη περιοχή μετατράπηκε σε κρανίου τόπο, αποδεικνύοντας μέσα σε λίγες μόνο ώρες πόσο εχθρικό είναι το αστικό κράτος για τη ζωή και την προστασία του λαού.
Η τραγωδία στο Μάτι με τους 103 νεκρούς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα ενός συστήματος και ενός κράτους που με τις πολιτικές τους καταδικάζουν ανθρώπινες ζωές…
Τέσσερα χρόνια μετά:
— Στην Ανατολική Αττική κάθε καλοκαίρι συνεχίζονται να καίγονται χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων, δασικών και μη, όπως εξάλλου συνεχίζει να συμβαίνει και σε άλλα σημεία στη χώρα. Πριν από λίγες μέρες στην Πεντέλη χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη.
— Στην Ανατολική Αττική συνεχίζουν να μην υπάρχουν μέτρα ουσιαστικής αντιπυρικής προστασίας.
— Στην Ανατολική Αττική με την πρώτη βροχή τα «καμένα» γίνονται …χείμαρροι και πλημμυρίζουν δρόμους και γειτονιές γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά.
— Οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των σπιτιών δεν έχουν ολοκληρωθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολο τους οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Τρία χρόνια μετά, οι κάτοικοι ακόμα μαζεύουν τα κομμάτια τους. Ακόμα και σήμερα δεν έχει καθαριστεί ένα σημαντικό και επιβλαβές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέρος των καμένων, η ανάθεση που έχει κάνει η κυβέρνηση σε εργολάβους κινείται με ρυθμούς χελώνας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κάτοικοι αναγκάστηκαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και υγειονομική επιβάρυνση.
Τα τελευταία σχέδια ανάπλασης των καμένων οικισμών αλλά και της ευρύτερη περιοχές εντάσσεται στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βρίσκουν έδαφος για την κερδοφορία τους αξιοποιώντας “φιλέτα” γης.
Η εμπρηστική πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και των δασών, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου, είναι εδώ…
Ηανασυγκρότηση της περιοχής γίνεται με κριτήριο όχι τις λαϊκές ανάγκες αλλά τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων για τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ανατολιτικής Αττικής σε τουριστικό πόλο, ενταγμένο στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής.
Πανάκριβη αποκατάσταση
Το 2018 η αποζημίωση στεγαστικής συνδρομής στις ανακατασκευές πυρόπληκτων κτιρίων ορίστηκε στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η άνοδος, όμως, των τιμών στην οικοδομή ήδη από τον Δεκέμβρη 2021 έφερε το κόστος πάνω από 1.300 – 1.400 ευρώ το τ.μ.
Για το πρόβλημα αυτό τον περσινό Δεκέμβρη η Ενωση Πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με τον 902.gr είχε απευθυνθεί με σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας αύξηση της σχετικής αποζημίωσης, λόγω των ανατιμήσεων, οι οποίες τον τελευταίο μήνα έχουν ανεβάσει ακόμα περισσότερο το κόστος σε 1.500 – 1.700 ευρώ το τ.μ. Ομως, το υπουργείο στις 28/3 απάντησε αρνητικά ισχυριζόμενο πως «τα μέτρα που ελήφθησαν για την οικονομική διευκόλυνση των πληγέντων στην αποκατάσταση (επισκευή/ανακατασκευή) των κτιρίων τους που επλήγησαν από τις εν θέματι πυρκαγιές ήταν ευνοϊκότερα σε σύγκριση με άλλες πυρκαγιές και εν γένει με άλλες φυσικές καταστροφές, δεν είναι δυνατή η λήψη περαιτέρω μέτρων». Τον τελευταίο καιρό πάντως και σε προεκλογικό φόντο εμφανίζονται στον τοπικό Τύπο υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι …κάτι παραπάνω θα δοθεί ανά τ.μ.
Κωλύματα και καθυστερήσεις
Την κατάσταση που επικρατεί τέσσερα χρόνια μετά, περιέγραψε πρόσφατα στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Γιαννόπουλος. Ανάμεσα στα άλλα κατήγγειλε ότι η μητέρα του παίρνει με καθυστέρηση την επιδότηση ενοικίου. «Τώρα πήρε τον Δεκέμβρη του 2021, δηλαδή είναι έξι μήνες μέσα. Κάθε φορά καταβάλλεται τρίμηνο. Η επιδότηση είναι ανάλογη. Η μητέρα μου παίρνει 350 ευρώ τον μήνα».
Τόσο το δικό του σπίτι (πρόκειται για τετραμελή οικογένεια με δύο μικρά παιδιά) στην περιοχή Κιούπι, όσο και της μητέρας του, η οποία σήμερα είναι 79 χρόνων, με πρόβλημα υγείας, είχαν καταστραφεί από τις φλόγες. «Οσον αφορά το δικό της σπίτι η Επιτροπή το είχε χαρακτηρίσει στην αρχή “κίτρινο”. Υποβάλαμε ένσταση για να χαρακτηριστεί “κόκκινο” και το χαρακτήρισαν και πάλι “κίτρινο”. Η τελική ένστασή μας βασίστηκε σε μια διάταξη του ΦΕΚ για το ασύμφορο της επισκευής. Κάναμε χαρτιά, πληρώσαμε μηχανικό, δεν είχαν από το υπουργείο μηχανικούς να στείλουν, αφού τις συμβάσεις τους δεν τις ανανεώνουν ή κάνουν 5 – 6 μήνες να τις ανανεώσουν, με αποτέλεσμα να σταματάνε οι σχετικές διαδικασίες. Οι μηχανικοί του ΤΑΕΦΚ διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις των πυρόπληκτων και περιμέναμε την ανανέωση των συμβάσεών τους. Μετά από δυο αναβολές για αυτοψία, μας ανακοίνωσαν, τελικά, οι ίδιοι πως το ακίνητο είναι “κόκκινο”. Το έκριναν πέρσι το καλοκαίρι κατεδαφιστέο. Πέρασαν 4 χρόνια με αυτήν την ιστορία».
«Ακόμα και αν φτάσεις στο 50% της οικοδομής», συνέχιζε, «έρχεται επιτροπή, διεξάγει έλεγχο και σου δίνουν το 30%. Αυτό σε καθυστερεί. Ελέγχεται η πρόοδος των εργασιών και σε 3 μήνες σου δίνουν τα λεφτά. Δηλαδή για να έρθει έλεγχος σημαίνει ότι πήγες, κατέθεσες, έκανες αίτηση και ο έλεγχος, εφόσον δεν έχουν λήξει οι συμβάσεις των μηχανικών, διεξάγεται μέσα σε δυο βδομάδες ή έναν μήνα, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δεν ξέρω να σου πω… εξαρτάται. Εγώ περίμενα έναν χρόνο για να έρθει ο έλεγχος να κρίνει το ασύμφορο της επισκευής. Στη γειτονιά μου είναι 5 πυρόπληκτοι και ένας τους έχει ξεκινήσει. Στο κέντρο στο Μάτι είναι πιο πολλοί. Στις κεντρικές περιοχές τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από την περιφέρεια λόγω κωλυμάτων με τα δασικά».
Δεν καλύπτεται το κόστος
Ανάλογη κατάσταση αντιμετωπίζει ο Δημήτρης Μ. ο οποίος έχει τετραμελή οικογένεια, με δυο μικρά παιδιά, όπως είπε πρόσφατα ο ίδιος, στο ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης». Τώρα μένει, πληρώνοντας επιδοτούμενο ενοίκιο, στην Καλλιθέα, ελπίζοντας για την ανανέωσή του για άλλον έναν χρόνο. Στην αρχή το επιδοτούμενο ενοίκιο χορηγούνταν για τρία χρόνια, μετά δόθηκε παράταση για έναν χρόνο. Κριτήριο είναι να μην έχει ο πυρόπληκτος άλλο σπίτι στο όνομά του στο Ε9. Και αυτός καταγγέλλει καθυστερήσεις στις καταβολές.
Οσον αφορά την ανακατασκευή του σπιτιού του στο Μάτι, ανέφερε πως «τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσω γιατί τώρα εκδόθηκε η άδεια, αφού περίμενα να γίνει η κατεδάφιση». Σύμφωνα με όσα είπε, το κόστος (για 100 τετραγωνικά) θα είναι τουλάχιστον 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Η πρώτη δόση είναι το 50% του συνολικού ποσού (50.000 ευρώ), η καταβολή της οποίας μπορεί να πάρει 3 – 4 μήνες.
«Τώρα δεν υπογράφεται τίποτα (σ.σ. έχουν “παγώσει” οι δόσεις)», συνέχισε. «διότι αναμένεται εγκύκλιος από το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να αποσαφηνιστεί με βάση το πρόσφατο ΠΔ τι θα γίνει με τις μετακινήσεις σε μάντρες και περιφράξεις των ακινήτων. Μόλις καταβληθούν τα χρήματα, θα ξεκινήσω, θα κατασκευαστεί ο σκελετός του κτιρίου και μετά άλλη επιτροπή θα εγκρίνει το 30%. Μετά άλλη επιτροπή θα εγκρίνει το υπόλοιπο 20% όταν αποπερατωθεί η οικοδομή. Αυτό σημαίνει πως ή πρέπει να έχεις χρήματα στην άκρη ή να πάρεις δάνειο, αφού αν δεν είναι τελειωμένο το σπίτι δεν σου εγκρίνεται το υπόλοιπο 20%. Θα υπάρξουν προβλήματα αφού πρέπει να καλυφτεί από την τσέπη του πυρόπληκτου το επιπλέον κόστος. Αλλωστε, και από τα 100 χιλιάρικα “αφαιρείς” τα 10 – 15 που είναι για σχέδια, μελέτες, επίβλεψη του μηχανικού και του αρχιτέκτονα».
Σήμερα, συγγενείς των θυμάτων αλλά και κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων στο ετήσιο μνημόσυνο που τελέστηκε στην περιοχή. Στο Κόκκινο Λιμανάκι βρέθηκαν άνθρωποι οι οποίοι το 2018 γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από την πύρινη λαίλαπα, που φορούσαν μαύρες μπλούζες που έγραφαν «Κόκκινο Λιμανάκι 23.07.2018» και «δεν ξεχνώ».
IMERODROMOS.GR