Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μενού της Εβδομάδας: Λαχταριστές, χορταστικές και πανεύκολες συνταγές για να καλωσορίσουμε το φθινόπωρο!

Μενού της Εβδομάδας: Λαχταριστές, χορταστικές και πανεύκολες συνταγές για να καλωσορίσουμε το φθινόπωρο!

Τι να μαγειρέψω σήμερα; Το ξέρω ότι κατά πάσα πιθανότητα εκμεταλλεύτηκες την καλή διάθεση του καιρού και επέλεξες να κατευθυνθείς προς την πλησιέστερη παραλία για να απολαύσεις (ίσως το τελευταίο;) μπάνιο σου στον ήλιο. Όμως, θέλω να σου θυμίσω, πως το βραδάκι απόψε θα την χρειαστείς την ζακέτα σου! Βλέπεις, είμαστε ακριβώς στα μέσα του Σεπτεμβρίου και αυτό σημαίνει πως κινούμαστε όλο και πιο βαθιά προς το φθινόπωρο. Τι ίδιο συμβαίνει και στην διατροφή μας: Μπορεί ακόμα να έχουμε καλοκαιρινά υλικά και μυρωδάτες πρώτες ύλες, αλλά θέλουμε να τις μετατρέψουμε σε περισσότερο φθινοπωρινά πιάτα, για να ταιριάζουν στην… pre-cocooning περίοδο που διανύουμε!

Γι’ αυτό και το σημερινό μενού είναι γεμάτο γευστικές απολαύσεις, που εμπνέονται από το καλοκαίρι, αλλά σου δίνουν το απαραίτητο comforting για την εποχή!

 

ΔΕΥΤΕΡΑ: Νιόκι στο τηγάνι με γαρίδες σοτέ σε σάλτσα βουτύρου

Εύκολη
4 μερίδες
30 λεπτά
★★★★★

Λεμονάτη σάλτσα βουτύρου με τρυφερά νιόκι και σοταρισμένες γαρίδες

Συστατικά

  • 450 gr νιόκι
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 8 κ. σούπας βούτυρο
  • 250 gr γαρίδες καθαρισμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/3 φλ. ζωμός κοτόπουλου
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Τρόπος μαγειρέματος

  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράσε τα νιόκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σούρωσέ τα.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέστανε το λάδι σε μέτρια φωτιά, πρόσθεσε τα νιόκι και σοτάρισέ τα για τρία λεπτά την κάθε πλευρά.
  • Μόλις πάρουν χρυσό χρώμα, αφαίρεσέ τα από το τηγάνι.
  • Λιώσε δύο κουταλιές βούτυρο στο τηγάνι και πρόσθεσε τις γαρίδες με αλάτι και πιπέρι και σοτάρισε για τρία λεπτά.
  • Αφαίρεσε τις γαρίδες και πρόσθεσε το σκόρδο, ανακατεύοντας για ένα λεπτό.
  • Πρόσθεσε τον ζωμό κοτόπουλου και το χυμό λεμονιού και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε για δυο λεπτά.
  • Πρόσθεσε και το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις λιώσει και ενσωματωθεί, επίστρεψε τις γαρίδες και τα νιόκι στο τηγάνι.
  • Σέρβιρε όσο είναι ζεστά πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΤΡΙΤΗ: Δροσερή πατατοσαλάτα με αβοκάντο και σος γιαουρτιού

Λαχταριστή πατατοσαλάτα με αβοκάντο και τραγανό μπέικον

Συστατικά

Για την σαλάτα:

  • 1,5 kg baby πατάτες κομμένες στα τέσσερα
  • 3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 μικρό ξερό κρεμμύδο ψιλοκομμένο
  • 6 βραστά αυγά ψιλοκομμένα
  • 2 ώριμα αβοκάντο ψιλοκομμένα
  • 4 φέτες μπέικον ψημένες ψιλοκομμένες

Για το dressing:

  • 1 φλ. μαγιονέζα
  • 1/2 φλ. γιαούρτι
  • 2 κ. σούπας μηλίτης
  • 1 κ. σούπας μουστάρδα dijon
  • 1/2 κ. γλυκού σκόνη σκόρδου
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/4 κ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

Τρόπος μαγειρέματος

  • Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράσε τις πατάτες με την φλούδα τους για πε΄ριπου οκτώ λεπτά.
  • Σούρωσε τις πατάτες καλά και άφησέ τες να στεγνώσουν και να κρυώσουν ελαφρώς.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε το σέλερι, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, τα αυγά, τα αβοκάντο και το μπέικον.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε την μαγιονέζα με το γιαούρτι, τον μηλίτη, την μουστάρδα, την σκόνη σκόρδου, αλατοπίπερο και την πάπρικα.
  • Ρίξε τις πατάτες στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακάτεψε προσεκτικά.
  • Περίχυσε την σαλάτα με το dressing και ανακάτεψε με προσοχή, ώστε να απλωθεί παντού.
  • Σκέπασε το μπολ με μεμβράνη και άφησέ το στο ψυγείο για μία ώρα, ώστε να “δέσουν” τα υλικά και να αναμειχθούν τα αρώματα.
  • Σέρβιρε την σαλάτα κρύα με έξτρα καπνιστή πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΤΕΤΑΡΤΗ: Αρωματικό κοτόπουλο με κρέμα κουρκουμά

Κρεμώδες φιλέτο κοτόπουλου με άρωμα κουρκουμά και ρύζι μπασμάτι

Συστατικά

  • 2 κ. σούπας βούτυρο
  • 1 λευκό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 1 κ. σούπας τριμμένη ρίζα κουρκουμά
  • 1/4 κ. γλυκού πιπέρι
  • 1/2 κ. γλυκού + έξτρα αλάτι
  • 750 gr φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
  • 1 1/2 κ. γλυκού κουρκουμάς
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. ζωμός κοτόπουλου
  • βρασμένο ρύζι μπασμάτι
  • κόλιανδρος ψιλοκομμένος

Τρόπος μαγειρέματος

  • Σε ένα πυρίμαχο τηγάνι λιώσε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρισε το κρεμμύδι με τη ρίζα κουρκουμά, το πιπέρι και το αλάτι για πέντε λεπτά.
  • Αλατοπιπέρωσε καλά το κοτόπουλο σε όλες τις πλευρές και πασπάλισέ το με τον κουρκουμά.
  • Κάνε ένα άνοιγμα στο κρεμμύδι που έχεις στο τηγάνι και τοποθέτησε εκεί τα φιλέτα κοτόπουλου και ψήσε για τέσσερα λεπτά.
  • Γύρισε το κοτόπουλο πλευρά και ψήσε για άλλα δύο λεπτά, προσθέτοντας αλάτι στα υλικά.
  • Πρόσθεσε το κρασί και με μια ξύλινη κουτάλα ξύσε τον πάτο του τηγανιού για να γλασαριστεί η σάλτσα.
  • Μετά από ένα λεπτό πρόσθεσε και την κρέμα γάλακτος με τον ζωμό και ανακάτεψε καλά.
  • Χαμήλωσε τη φωτιά, κάλυψε με το καπάκι και άφησε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά.
  • Σέρβιρε με αρωματικό ρύζι και πασπάλισε με τον κόλιανδρο.

ΠΕΜΠΤΗ: Κρουασάν βουτύρου με scrambled αυγά

Λαχταριστή ιδέα για πρωινό με κρουασάν γεμιστά με ζαμπόν, τυρί και αυγά

Συστατικά

  • 8 κρουασάν βουτύρου κομμένα στη μέση
  • 8 φέτες cheddar
  • 8 φέτες καπνιστό ζαμπόν
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1/3 φλ. γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα

Τρόπος μαγειρέματος

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθέτησε τις κάτω φέτες των κρουασάν σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  • Βάλε μία φέτα ζαμπόν και μία φέτα cheddar σε κάθε φέτα κρουασάν.
  • Σε ένα μπολ χτύπησε μαζί τα αυγά με το γάλα και αλατοπίπερο.
  • Σε ένα λαδωμένο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ψήσε τα αυγά, θρυμματίζοντάς τα για να γίνουν scrambled.
  • Μόλις τα αυγά αρχίζουν να σταθεροποιούνται, πρόσθεσε την τριμμένη μοτσαρέλα μέχρι να λιώσει και αφαίρεσε το τηγάνι από την φωτιά.
  • Μοίρασε τα scrambled αυγά πάνω από το ζαμπόν και το τυρί και καπάκωσε με το επάνω μέρος των κρουασάν.
  • Ψήσε στον φούρνο για 10 λεπτά και άφησέ τα να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Φουσίλι με ντοματίνια και κολοκυθάκια

Λαχταριστά φουσίλι με ζουμερά ντοματίνια και τραγανά κολοκυθάκια με άρωμα βουτύρου

Συστατικά

  • 500 gr φουσίλι
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 gr κολοκυθάκια λεπτοκομμένα
  • 500 gr ντοματίνια κομμένα στα δύο
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κ. γλυκού πιπέρι
  • 2 κ. σούπας βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 1/2 κ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 3 κ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1/3 φλ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • τριμμένη παρμεζάνα

Τρόπος μαγειρέματος

  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράσε τα φουσίλι για ένα λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέστανε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρισε τα κολοκυθάκια και τα ντοματίνια με το αλατοπίπερο.
  • Μετά από πέντε λεπτά πρόσθεσε το βούτυρο, το σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού και ανακάτεψε για ένα λεπτό.
  • Αφαίρεσε το τηγάνι από την φωτιά και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού.
  • Σούρωσε τα φουσίλι και κράτησε μισό φλιτζάνι από το βραστό νερό.
  • Ξαναβάλε το τηγάνι στην φωτιά, πρόσθεσε τα φουσίλι και το βραστό νερό και ανακάτεψε μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
  • Σέρβιρε με έξτρα πιπέρι, ψιλοκομμένο βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα.

ΣΑΒΒΑΤΟ: Σπιτική πίτσα με πέστο καρότου και μυρωδικά

Αρωματική πίτσα με χειροποίητη ζύμη, πέστο από φύλλα καρότου και φρέσκα βότανα

Συστατικά

  • 2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κ. γλυκού ξερή μαγιά
  • 2¼ φλ. αλεύρι γοχ
  • 1½ κ. σούπας + έξτρα για το ψήσιμο ελαιόλαδο
  • 2 κ. γλυκού αλάτι
  • ⅓ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κ. σούπας χυμός lime
  • 1 φλ. + έξτρα για το σερβίρισμα φρέσκος βασιλικός
  • 1 φλ. + έξτρα για το σερβίρισμα φύλλα καρότου
  • ⅓ φλ. + έξτρα για το σερβίρισμα ελαιόλαδο
  • ¼ φλ. + έξτρα για το σερβίρισμα δυόσμος
  • αλάτι
  • 4 μέτρια καρότα σε φλοίδες

Τρόπος μαγειρέματος

  • Στον κάδο του μίξερ ανακάτεψε την ζάχαρη με την μαγιά και 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό με τον αναδευτήρα ζύμης.
  • Πρόσθεσε το αλεύρι και το λάδι και συνέχισε να ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου έξι λεπτά.
  • Κάλυψε την ζύμη και άφησέ την για μισή ώρα να “ξεκουραστεί” σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πρόσθεσε το αλάτι και πλάσε την ζύμη μέχρι να το αφομοιώσει.
  • Κόψε το ζυμάρι στην μέση και πλάσε δύο μπάλες.
  • Βάλε τις μπάλες ζύμης σε δύο μπολ, ράντισέ τες με μπόλικο λάδι, κάλυψέ τες με μεμβράνη και άφησέ τες στο ψυγείο για μία ημέρα.
  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 270 βαθμούς και άφησε την ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Στο μπλέντερ χτύπησε την παρμεζάνα με το σκόρδο, τον χυμό lime, τον βασιλικό, τα φύλλα καρότου, το λάδι και τον δυόσμο με αλατοπίπερο.
  • Πλάσε τα δύο ζυμάρια σε στρογγυλό σχήμα και τοποθέτησέ τα σε ελαφρώς λαδωμένα ταψιά για πίτσα.
  • Μοίρασε από πάνω το πέστο καρότου και τις φλοίδες καρότου.
  • Ράντισε με λάδι, πασπάλισε με αλάτι και ψήσε για περίπου 12 λεπτά.
  • Όταν κρυώσει ελαφρώς η πίτσα, πασπάλισε με έξτρα φύλλα καρότου, βασιλικού και δυόσμου και σέρβιρε.

ΚΥΡΙΑΚΗ: Φετουτσίνι με κρέμα λιαστής ντομάτας και κοτόπουλο

Αρωματικά φετουτσίνι με λιαστή ντομάτα και κρέμα τυριών

Συστατικά

  • 230 gr φετουτσίνι
  • 4 κ. σούπας βούτυρο
  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • 1 κ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 1/2 κ. σούπας αλεύρι γοχ
  • 1 κ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 κ. γλυκού βασιλικός ξερός
  • 1 3/4 φλ. γάλα (2% λιπαρά)
  • 1/2 φλ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 85 gr τυρί κρέμα
  • 1/2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Τρόπος μαγειρέματος

  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράσε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σούρωσέ τα καλά.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώσε μία κουταλιά βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Αλατοπιπέρωσε καλά τα φιλέτα κοτόπουλου και πασπάλισέ τα με το μείγμα μπαχαρικών.
  • Βάλε τα φιλέτα στο τηγάνι και ψήσε για περίπου τέσσερα λεπτά την κάθε πλευρά.
  • Αφαίρεσε το κοτόπουλο από το τηγάνι, άφησέ το να κρυώσει για πέντε λεπτά και κόψ’ το σε λεπτές φέτες.
  • Λιώσε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρισε το σκόρδο για δύο λεπτά.
  • Πρόσθεσε το αλεύρι, τον ντοματοπελτέ και τον βασιλικό και καβούρδισέ τα για ένα λεπτό.
  • Πρόσθεσε σιγά-σιγά το γάλα και τις λιαστές ντομάτες ανακατεύοντας συνεχώς για πέντε λεπτά μέχρι να πήξουν.
  • Πρόσθεσε και το τυρί κρέμα με την παρμεζάνα και ανακάτεψε μέχρι να λιώσουν και να ενσωματωθούν.
  • Αλατοπιπέρωσε την κρέμα και επανάφερε στο τηγάνι το κοτόπουλο και τα φετουτσίνι.
  • Σέρβιρε όσο είναι ζεστά με έξτρα παρμεζάνα και μαϊντανό.

vegetables-1584999_960_720

Είδη τροφίμων στην Κόρινθο

 

 

 

 

  • .tlife.gr

About Μαρία Νικολοπούλου