Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οι αρχιτέκτονες του νομού Κορινθίας “ταράζουν τα νερά” – Δήλωσαν ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση της Κορίνθου …. που επιδιώκει η δημοτική αρχή

Οι αρχιτέκτονες του νομού Κορινθίας “ταράζουν τα νερά” –   Δήλωσαν  ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση της Κορίνθου …. που επιδιώκει η δημοτική αρχή

Πολυπληθής από  ευαισθητοποιημένους  Κορίνθιους  πολίτες,  ήταν χθες  Κυριακή το Επιμελητήριο    στην Ημερίδα Αρχιτεκτόνων  με θέμα :“Στρατόπεδο Καλογερογιάννη 6ο ΣΎΝΤΑΓΜΑ Αξιοποίηση – ΕΝΑ ΌΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ”

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος όπου εισηγητές και ομιλητές που πήραν τον λόγο εξέφρασαν την αγωνία τους , κυρίως για το μέλλον του τόπου, αλλά  και του πλανήτη.

Στην εισήγησή του ο κ .Χρήστος  Γρίσπος ανέλυσε με επιστημονικό τρόπο,  το μέγα λάθος της δημοτικής αρχής , να στερήσει από την πόλη ένα  πνεύμονα πρασίνου – με κυρίαρχα στοιχεία το πράσινο, που τόσο μας λείπει και που θ΄ άλλαζε  την εικόνα της ευρύτερης περιοχής ,  αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής για χιλιάδες πολίτες , και όλα αυτά  προκειμένου να εξυπηρετήσει  τα συμφέροντα  κρατικού φορέα Τ.ΕΘ.Α, (Ταμείο Εθνικής Άμυνας. ) …  εξήγησε με τον πιο σαφή λόγο , γιατί η πολεοδόμηση, όπως την προτείνει η δημοτική αρχή και ψήφισε η παράταξη του κ Νανόπουλου   , είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και οικονομικά ασύμφορη

.

 

Απέδειξε  μάλιστα,  ότι πέρα από την αισθητική και το περιβαντολλογικό ζήτημα που τίθεται   , δηλαδή ,ότι προσπαθούν  σε μία  ήδη τσιμεντοποιημένη πόλη ,  (με το τραγικό ποσοστό του κάτω από του  1% ,  αναλογίας πρασίνου  σε κάθε πολίτη)   , να  προσθέσουν ακόμη περισσότερους τόνους τσιμέντου , αντί του πρασίνου που λογικά και με οικολογική σκέψη θα έπρεπε να προβλέψουν , αντιθέτως  όμως αντί της οικολογικής πρόνοιας  ,  μας φορτώνουν και με εκατομύρια ευρώ  , που   θα τα επιβαρυνθούν οικονομικά  οι Κορίνθιοι   δημότες , για έργα που ανήκουν στο κράτος !!!

Επιπλέον έθεσε και  νομικά ζητήματα, (που για πολλούς χαρακτηρίζονται  ως ο ορισμός της παρανομίας)  τα οποία  πιστεύεται πως θα οδηγήσουν στην κατάπτωση του ΓΠΣ.

Στο τέλος παρουσιάστηκε η επιστημονική πρόταση των Αρχιτεκτόνων του νομού,  που κάθε νοήμων πολίτης μή εμπλεκόμενος σε συμφέροντα βέβαια ,  δεν θα  μπορούσε  να μείνει ασυγκίνητος , πρόταση πρασίνου, αθλητικών χώρων , μουσείου του 6ου στρατοπέδου και με ειδική γνώση σε  ότι λείπει από την πόλη μας , ( στέγαση φορέων ,δημόσιων υπηρεσιών …)

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος δήλωσε χαρακτηριστικά πως γίνεται  ακύρωση του μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Κορινθίων,  μας αγνόησε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Εντύπωση έκανε η ομιλία του μέλους του Δ .Σ. Αρχιτεκτόνων κ. Κούτχια Κωνσταντίνου , ο οποίος πολύ σκληρά καταφέρθηκε εναντίων της δημοτικής αρχής , τεκμηριώνοντας όμως με σαφήνεια τις απόψεις του , για την ακαταλληλότητα της μελέτης  και της απόφασης αυτής .

Η αποχώρηση    του δήμαρχου Κορινθίων   για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα , έφυγε πριν ολοκληρωθεί καν η   εισήγηση του Συλλόγου των αρχιτεκτόνων για ανειλημμένη υποχρέωση όπως ο ίδιος δήλωσε , δημιούργησε δυσαρέσκεια στους συμμετέχοντες, με πολλούς να υποστηρίζουν πως δεν άντεξε την αντιπαράθεση και προτίμησε την φυγή, αν και το δήλωσε εξ αρχής πως θ΄αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους.  

Τον λόγο πήραν μετά το τέλος της συζήτησης οι παρακάτω θεσμικοί που όλοι ανεξαιρέτως,  στάθηκαν αρνητικοί στο μεγαθήριο από μπετόν   που προσπαθούν να δημιουργήσουν στην ήδη τσιμεντοποιημένη πόλη μας .

Από του βουλευτές του νομού παραβρέθηκαν και μίλησε κ. ο Γιώργος Ψυχογιός , η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κατερίνα Φαρμάκη , η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη  ο πρώην  δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός , ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Χάρης Βυτινιώτης, ο πρώην Νομάρχης Κορίνθου και βουλευτής κ.  Άγγελος Μανωλάκης . ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης  κ.Απόστολος Παπαφωτίου,ο  πρώην Αντιπεριφερειάρχης  κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος , ο πρώην δήμαρχος Σολυγείας και νυν σύμβουλος στην ΔΕΥΑΚ κ.  Γιάννης Γκεζερλής ο Περ, Σύμβουλος  κ Γιώργος Πετρίτσης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης    “ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ ”  Μάριος  Ασημακόπουλος  ο Εντεταλμένος Σύμβουλος,της  Περιφέρειας Πελοποννήσου και  Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Οικονόμου , και αρκετοί άλλοι θεσμικοί και εκπρόσωποι συλλόγων , όπως ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Κορινθίας και Περ. Σύμβουλος κ. Τάσος Μποζίκης  ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Κορδώσης ο Δημοτικός Σύμβουλος και δικηγόρος  κ. Μαρίνος Κονδύλης ,  ο   Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Παναγιώτης Λουζιώτης , ο οποίος δεσμεύτηκε να ακούσει τις προτάσεις του συλλόγου και να τοποθετηθεί  το Επιμελητήριο επ αυτού  και ο πρόεδρος της  ΔΕΕΠ κ.  Δημήτρης Σουφρίλας .

Υπήρξε και  πλήθος κόσμου και ίσως κάποιοι άλλοι θεσμικοί , που πιθανότατα  να λησμονούμε και ζητούμε εκ των προτέρων συγνώμη . 

Αρνητικό συμβάν  της ημερίδας που προφανώς έγινε από λάθος του προεδρείου , ήταν το γεγονός πως δεν δόθηκε ο λόγος στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πνοή Δημιουργίας ” Νίκο Σταυρέλη, ο οποίος μάλιστα είναι ο μόνος που έχει κάνει ένσταση από τους δημοτικούς συμβούλους στο Συμβούλιο Επικρατείας .

Απουσίασαν με έκπληξη επιστήμονες με γνώση, κύρος και  αντίληψη  στο επίμαχο θέμα,όπως και αρμόδιοι θεσμικοί  σαν τον   αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Γιώργο Πούρο , καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου Βασίλης Γεώργαρης όπου δεν είχαμε  την τιμή της παρουσίας τους…. Κρίμα.

                                                 Η  ΑΠΟΨΗ  ΜΑΣ  :

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας καλεί να σκεφτούμε παγκόσμια και να δράσουμε τοπικά. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ας γίνει η αρχή στο δήμο μας  για ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και η αφετηρία μιας προσπάθειας για τον καθένα μας, με στόχο να μπορούμε όλοι να λέμε: Το περιβάλλον της Κορίνθου  είναι και δική μου υπόθεση.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αισθητή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής σε πολλές μεγάλες πόλεις  όπως είναι και η Κόρινθος  , η οποία συνδέεται και με τις περιορισμένες – ή και ελάχιστες – εκτάσεις αστικού πρασίνου και με την ευρύτερη απουσία επαφής με το φυσικό περιβάλλον.

Καθοριστικούς λοιπόν  και μείζονος σημασίας παράγοντες για την ποιότητα του αστικού τοπίου και του περιβάλλοντος παίζουν, η παρουσία χώρων πρασίνου και η έκταση που εκείνοι καταλαμβάνουν, Οι ελεύθεροι χώροι, οι πλατείες, τα πάρκα , πρέπει να αποτελούν, δίκτυο χώρων πρασίνου μέσα στη πόλη κι όχι μεμονωμένες και σημειακές ευκαιρίες για παροδική «ανάσα» όπως ήδη συμβαίνει στην πόλη μας.

Στη πόλη της Κορίνθου  η έλλειψη εμπεριστατωμένου περιβαλλοντικού σχεδιασμού και η ακαλαισθησία αρχιτεκτονικής τοπίου,  έχουν οδηγήσει στην έλλειψη χώρων πρασίνου. Η πόλη της  εισόδου  της Πελοποννήσου υπολείπεται  σε αρκετά μεγάλο ποσοστό  σε πράσινο, καθιστώντας την υποδεέστερη αισθητικά και ρυμοτομικά σε σχέση με άλλες πόλεις της χώρας μας.

Εν κατακλείδι , είναι τουλάχιστον απαράδεκτο έως εγκληματικό σε ένα χώρο 300 στρεμμάτων, γεμάτο από σημαντικά  κτίρια, με εκκλησία ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλους ,  με  μνημεία του ελληνικού στρατού,ένα χώρο που θα μπορούσε να γίνει μία όαση ομορφιάς, ένα κάλλος στην απέραντη τσιμεντούπολη, χώρος πρασίνου, πνεύμονας για την πόλη , να θέλουν να το κόψουν  σε οικοδομικά τετράγωνα με ψηλά δωδεκάμετρα κτίρια  και ταυτόχρονα να θέλουν να χρεώσουν τους Κορίνθιους δεκάδες  εκατομμύρια ευρώ , λες και αυτό έλειπε από την πόλη μας!  .

Με γνώμονα τα παραπάνω ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων  είναι άξιος συγχαρητηρίων  που ορθώνει

« ανάστημα» σε ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος  , όπως είναι η   πολεοδόμηση του 6ου Συντάγματος Πεζικού,  που αντί πρασίνου,   προσθέτουν  επιπλέον τόνους  μπετόν,  στην είδη επιβαρυμένη   πόλη μας.

Συγχαρητήρια  στο  Σύλλογο που  κατέθεσε αίτηση αναστολής και ακύρωσης στο ΣτΕ

Συγχαρητήρια που εκτός των άλλων  ταράζει τα λιμνάζοντα νερά ,    που επεμβαίνει ως  ο πιο αρμόδιος επιστημονικός  φορέας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων  για περιβαλλοντικά – οικολογικά ζητήματα  που θα επηρεάσουν  τη ζωή μας αλλά και την ζωή των επερχόμενων γενεών στην πόλη της Κορίνθου.

 

Δείτε την επιστολή που κατέθεσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων στον Δήμαρχο Κορινθίων :

Αύριο 18:45 κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο όπου συζητείται το θέμα του ΓΠΣ στο δημοτικό συμβούλιο.

About Μαρία Νικολοπούλου

Close