Αρέσουν πολύ στα παιδιά, μικρά και μεγαλύτερα, και γίνονται πολύ εύκολα.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι, μπορούμε να τις ψήσουμε σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
Είδη τροφίμων τα καλύτερα της Κορινθίας
Πατατοκροκέτες
Υλικά
• 1½ κιλό πατάτες
• 1 κούπα κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 4 – 5 φέτες ζαμπόν ή πάριζα ψιλοκομμένες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό στο μούλτι
• 3 σκελίδες σκόρδο στο μούλτι
• 5 κουτ. σούπας αλεύρι
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1 αυγό και 1 κρόκο ελαφρά χτυπημένα
• ρίγανη
• μοσχοκάρυδο
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη φυτίνη
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• σπορέλαιο και αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο νερό, για 20′ – 25′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Με μια τρυπητή κουτάλα, τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε σε ένα πιάτο. |
|
Όσο είναι ζεστές, τις πατάμε με ένα πιρούνι, ή με το ειδικό εργαλείο του πουρέ, τις βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη φυτίνη να λιώσει και τις αφήνουμε για 15′ να κρυώσουν. | |
Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπολ, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και το βάζουμε στο ψυγείο, για 1 τουλάχιστον ώρα να σφίξει. | |
Πλάθουμε κροκέτες (όπως τους κεφτέδες), ή σε ότι σχήμα θέλουμε, τις αλευρώνουμε και τινάζουμε το περισσευούμενο αλεύρι. | |
Σ᾿ ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τηγανίζουμε τις κροκέτες κι από τις δυο μεριές. | |
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν και στη συνέχεια τις σερβίρουμε.
— Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε υλικά, ανάλογα με τα γούστα μας, ακόμα και να τις κάνουμε νηστίσιμες, αν δεν βάλουμε τυρί και αυγά. |