Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πικάντικοι Γίγαντες : Συνταγή με 4 Μυστικά

Πικάντικοι Γίγαντες :  Συνταγή με 4 Μυστικά
Πικάντικοι Γίγαντες : Συνταγή με 4 Μυστικά

Οι γίγαντες είναι απ’ τα πιο θρεπτικά και νόστιμα ορεκτικά της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας με μεγάλη προσαρμοστικότητα σε εποχές, συνοδευτικά λαχανικά και πιάτα που συνυπάρχουν στο τραπέζι. 

Οι παραλλαγές της συνταγής είναι περίπου όσες και αυτοί που την μαγειρεύουν αλλά σε γενικές γραμμές έχουν επικρατήσει κάποιες σταθερές. Και βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι οι «καλύτεροι γίγαντες στην Ελλάδα» παράγονται στις Πρέσπες που βρέθηκα με τη Σόφη πριν τρία καλοκαίρια.

 Πρέσπες

Στις Πρέσπες ομολογώ ότι δοκίμασα τους πιο νόστιμους, βουτυράτους γίγαντες που είχα ποτέ δοκιμάσει και έμαθα και ένα μικρό, μυστικό που ανατρέπει την αστική εμμονή σε ξαφρίσματα και αλλαγές νερού. Οι άνθρωποι που καλλιεργούν τα φασόλια μου είπαν να κρατάμε πάντα το νερό που τα μουσκεύουμε και στο βράσιμο και μετά, στο ψήσιμο στο φούρνο.

Πέρα απ’ τα άπαιχτα φασόλια, απ’ τις Πρέσπες θα θυμόμαστε πάντα το γοητευτικό τοπίο, το  παντελώς αναξιοποίητο δάσος με κέδρους, μια υπέροχη βόλτα με βάρκα στη λίμνη χαζεύοντας τους χιλιάδες πελεκάνους και την προσμονή μας να συναντήσουμε ελεύθερη μια τις πολλές αρκούδες της περιοχής (εξ’ ασφαλούς αποστάσεως βέβαια), γεγονός που δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν συνέβη. Όμως την επόμενη αποζημιωθήκαμε βλέποντας αρκουδάκια στον Αρκτούρο και θαυμάζοντας την δουλειά που έχει γίνει εκεί. Για να πάρετε μια μικρή γεύση απ’ το ταξίδι μας δείτε το δίλεπτο slideshow που ετοιμάσαμε για το νέο διεθνές μας site στα Αγγλικά (το οποίο λανσάρουμε σε λίγες μέρες στο cucinacaruso.com), γιατί έχει ιδιαίτερο νόημα πιστεύω να προωθούμε τα αξιόλογα προϊόντα και τις άγνωστες περιοχές τις Ελλάδας στο διεθνές κοινό.

Η συνταγή μας για γίγαντες Πρεσπών, βασίζεται στην παραδοσιακή, αλλά είναι νεοτερική με 4 μικρά μυστικά που χρησιμοποιούνται προκειμένου η βασική βουτυράτη και μαλακιά γλύκα ενός πεντανόστιμου φασολιού να αναδειχτεί στο μέγιστο. Και αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από την συμπλήρωσή της με άλλες γευστικές διαστάσεις όπως η πικάντικη,  η όξινη και η φρουτώδης μαζί με ένα μικρό ξάφνιασμα σε επίπεδο υφών που το μαλακό όσπριο αναζητά στην μπουκιά.

Πικάντικοι Γίγαντες : Συνταγή με 4 Μυστικά

Όπως αντιλαμβάνεστε εδώ δεν έχουμε δημιουργικότητα βασισμένη σε αφηρημένες εμπνεύσεις,  αλλά τα υλικά που προσθέτουμε πάνω σε μια παραδοσιακή βάση, έχουν ρόλους που εκπηγάζουν από μια φιλοσοφία γεωμετρίας των γεύσεων.

Τα 4 μυστικά για τους Γίγαντες Πρεσπών αλ Caruso:

Μυστικό #1: Το νερό

Το πρώτο  είναι η χρήση του νερού που μουσκεύουν τα φασόλια σε όλη την μαγειρική διαδικασία. Αυτό αποτελεί αναβίωση του παραδοσιακού τρόπου που μαγειρεύουν όσπρια στην πιο σημαντική οσπριοπαραγωγό μας περιοχή και πιστεύω θα συμφωνήσετε ότι κάτι θα ξέρουν! Επί της ουσίας δεν πετάνε κανένα νερό ενδιάμεσο για να μην αφαιρέσουν γεύση. Αν τα όσπρια είναι καλά πλυμένα οι αφροί δεν υπάρχει λόγος ν’ αφαιρεθούν αλλά υποχωρούν μετά από λίγο και κρατάνε μέσα τους γεύση.

Μυστικό #2: Πικάντικη διάσταση

Ο ρόλος των φασολιών ως μεζές και η ήπια τους γεύση σηκώνει εντάσεις στη διάσταση πικάντικο έως και καυτερό. Με γλυκιά καπνιστή πάπρικα, λίγο μπούκοβο και λίγη καυτερή πιπεριά πετυχαίνουμε να δώσουμε πικάντικο χαρακτήρα χωρίς να γίνει καυτερό το φαγητό. Από εκεί και πέρα ρυθμίζετε τις ποσότητες κατά το γούστα σας.

poster
Γιγαντες Πρεσπών με Γκρειπφρουτ

Μυστικό #3: Όξινη & Φρουτώδης διάσταση

Το σύνηθες θα ήταν να βάλουμε πορτοκάλι ή λεμόνι, αλλά δοκιμάστε με ροζ γκρέιπφρουτ και θα μας θυμηθείτε. Η ιδέα προέκυψε τυχαία όταν πριν χρόνια άνοιξα να βρω πορτοκάλι ή λεμόνι στο ψυγείο και το μόνο εσπεριδοειδές που είχε ξεμείνει ήταν ένα τροφαντό γκρέιπφρουτ που το χρησιμοποίησα και έπαθα κοκομπλόκο!

Είναι εντυπωσιακό πως η περίπλοκη γεύση του ροζ γκρέιπφρουτ με όξινα, πικρά και φρουτώδη στοιχεία κοντράρει στη βουτυράτη ήπια γεύση των γιγάντων και την πικάντικη σάλτσα και δημιουργεί το απόλυτο ταίριασμα!

Μυστικό #4: Κάψιμο στην επιφάνεια

Οι ιδανικές συνταγές πέρα από αλληλοσυμπληρούμενες κόντρες σε γευστικά στοιχεία, πρέπει να έχουν και ξαφνιάσματα στην υφή. Εδώ το μυστικό είναι να κάψουμε επίτηδες την επιφάνεια των φασολιών στο γκρίλ, ώστε ν’ αποκτήσουν κάποια απ’ αυτά την τραγανή επιφάνεια και καμένο χρώμα, τόσο-όσο να σου ανοίγει την όρεξη η “ατέλεια” του σπιτικού!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:Πικάντικοι Γίγαντες  Συνταγή με 4 Μυστικά

Πανεύκολη, φτηνή συνταγή με εντυπωσιακά καλό αποτέλεσμα. Μετά το μούσκεμα των φασολιών εσείς ασχολείστε για 15 λεπτά με την προετοιμασία όσο βράζουν οι γίγαντες και άλλα 10 λεπτά για να προετοιμάσετε το ταψί για τον φούρνο. Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος είναι 2 ώρες.

Το πόσο καυτερή θα κάνετε την συνταγή εξαρτάται απ’ τα γούστα σας. Οι δοσολογίες που έχουν καταγραφεί είναι για να βγουν οι γίγαντες απλά πικάντικοι χωρίς να είναι καυτεροί.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως κυρίως γεύμα, γιατί δύσκολα σταματάς να το τρως. Μπορείτε επίσης να το φάτε άνετα την επομένη και σε θερμοκρασία δωματίου, αν και είναι καλύτερα να ζεσταθεί στο γκριλ για λίγο.

Οι γίγαντες είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου, όντας ένα φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνη.

γίγαντες φούρνου με ΑΛΦΑ Weiss

Υλικά (για 4-8 άτομα ως ορεκτικό)  

250 γρ. Γίγαντες Πρεσπών
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
½ καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
1  κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο (με τα φύλλα του)
400 γρ.  τριφτή ντομάτα 
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
75 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
1 ροζ γκρέιπφρουτ τον χυμό
100 ml νερό απ’ αυτό που έβρασαν οι γίγαντες (δες οδηγίες)
1 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
½ κ.γ. μπούκοβο
1 πιπεριά κέρατο & 1 Φλωρίνης (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμασία:

Βάλτε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό να μουσκέψουν για 8-12 ώρες, ώστε να φουσκώσουν

Γίγαντες Πρεσπών με 4 μυστικά

Δείτε επίσης:

Η φασολάδα και τα μυστικά της

2. Βράστε τους γίγαντες:

Χρησιμοποιώντας όλο το νερό που μουσκέψατε τους γίγαντες βάλτε τους σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε αν χρειάζεται τόσο νερό ώστε να είναι 3 πόντους πάνω απ’ την επιφάνειά τους. Θα τους βράσετε για 40 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή ένταση. Θα αδιαφορείτε για τους αφρούς που θα βγάλουν στην αρχή, αγνοώντας επιδεικτικά όλα όσα γράφουν οι περισσότερες συνταγές και οδηγίες περί οσπρίων για ‘ξάφρισμα’ και για αλλαγή νερού’. Στα 40 λεπτά θα σβήσετε το μάτι και θα τους αφήσετε εκεί μέχρι να μπουν στο ταψί.

About Μαρία Νικολοπούλου