Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Προηγμένο σύστημα τεχνολογίας προβλέπει το έμφραγμα χρόνια πριν συμβεί!

Προηγμένο σύστημα τεχνολογίας προβλέπει το έμφραγμα χρόνια πριν συμβεί!

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο ανάλυσης των ευρημάτων της αξονικής τομογραφίας ώστε να μπορούν να προβλέψουν ένα έμφραγμα πολλά χρόνια πριν συμβεί.

Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγόριθμους ώστε να ανιχνεύει το λίπος γύρω από τις στεφανιαίες αρτηρίες, όπως αυτό αποτυπώνεται μέσω μιας αξονικής τομογραφίας. Το λίπος αυτό παρουσιάζει μεταβολές όταν σε μια αρτηρία υπάρχει φλεγμονή, λειτουργώντας έτσι ως «προειδοποίηση» για ένα μελλοντικό έμφραγμα.

ΛΙΑΤΑ-ΚΑΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑ Α. – ΙΑΤΡΟΣ

 

«Αν μπορούμε να εντοπίσουμε τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, τότε μπορούμε να πούμε ποιες αρτηρίες θα οδηγήσουν σε ένα έμφραγμα» αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ο Χαράλαμπος Αντωνιάδης, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Με την καινούρια τεχνολογία που διαθέτουμε, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό αναλύοντας απλές αξονικές τομογραφίες».

Τα περισσότερα εμφράγματα είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών ουσιών, που ονομάζεται πλάκα, στο εσωτερικό μιας αρτηρίας, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η φυσιολογική ροή του αίματος.

Επί του παρόντος, η αξονική τομογραφία μπορεί να υποδείξει στον γιατρό πότε μια αρτηρία έχει ήδη παρουσιάσει στένωση λόγω της πλάκας.

ΔΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Α. – ΙΑΤΡΟΣ

 

 

 

Με το νέο σύστημα, για το οποίο οι ερευνητές ευελπιστούν πως θα πάρουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μέσα στο επόμενο έτος, οι γιατροί θα μπορούν να πουν εκ των προτέρων ποιες αρτηρίες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν στένωση.

«Θα μπορούμε να πούμε στον ασθενή ότι οι αρτηρίες του παρουσιάζουν φλεγμονή και ότι θα παρουσιάσουν στένωση σε βάθος πενταετίας. Θα μπορεί λοιπόν ενδεχομένως να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφύγει τον σχηματισμό πλάκας» εξηγεί ο Αντωνιάδης. «Αν και δεν έχουμε υπολογίσει τον ακριβή αριθμό εμφραγμάτων που θα μπορούμε να αποτρέψουμε, πιθανώς θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τουλάχιστον ένα 20% ή 30% των ασθενών πριν το πάθουν» προσθέτει.

Οι ερευνητές παρουσιάζουν αναλυτικά το νέο τεχνολογικό σύστημά τους σε έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet.

Δεδομένου ότι η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό είναι οι δύο κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, η έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη τέτοιων επεισοδίων θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες ζωές.

onmed

About Μαρία Νικολοπούλου