Το φθινόπωρο έκανε την εμφάνισή του και μαζί και ο εφιάλτης της γρίπης και των ιώσεων για τα παιδιά τα οποία είναι ευάλωτα λόγω του ότι βρίσκονται πολλές ώρες στον κλειστό χώρο του σχολείου μαζί με πολλά άλλα παιδάκια που μπορεί να νοσούν αλλά και στον προαύλιο χώρο που μπορεί να μην είναι κατάλληλα ντυμένα.
Ενόψει της εποχής που αλλάζει και του καιρού που αρχίζει να γίνεται πιο ψυχρός, επικοινωνήσαμε με τους παιδίατρους του Νομού μας και μας ενημέρωσαν σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η αστάθεια του καιρού, για την πρώτη εμφάνιση της γρίπης, αλλά και συμβουλές για το πως μπορούμε να προφυλάξουμε το παιδί μας.
Πως μεταδίδεται:
Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο. Οι ιοί εξαπλώνονται από μεγάλα σταγονίδια που αναπτύσσονται όταν το μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή τη μύτη των κοντινών και να εισπνευστούν στους πνεύμονες. Η μετάδοση πραγματοποιείται επίσης μέσω επαφής με το περιβάλλον, με μολυσμένα αντικείμενα πάσχοντος ή με τους βλεννογόνους ενός προσβεβλημένου ατόμου.
Τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς:
Υπενθυμίζουμε στα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής, προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση των μικροβίων.
Μάθετε το παιδί σας να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με τα χέρια όταν βήχει ή φτερνίζεται και εν συνεχεία να τα πλένει σχολαστικά. Ετσι δεν θα κινδυνεύσουν να κολλήσουν άλλα παιδάκια που μπορεί να βρίσκονται πλάι του.
Να πλένετε καλά τα χέρια σας προτού ακουμπήσετε το μωρό σας ή το παιδί σας, καθώς και προτού ακουμπήσετε τα παιχνίδια, τα ρούχα ή το φαγητό του. Μπορεί να του μεταδώσετε μικρόβια που μεταφέρετε.
Μάθετε στο παιδί σας να τρώει σωστά. Να αποφεύγει το έτοιμο φαγητό και αυτό που μπορεί να βρει στην καντίνα του σχολείου. Εκεί τα τρόφιμα δεν φυλάσσονται σωστά και μπορεί να έχουν σκονιστεί. Το καλύτερο είναι να παίρνει σάντουιτς και φρούτο από το σπίτι. Επίσης να τρώει πολλά λαχανικά, φρέσκα φρούτα, να πίνει φρέσκους χυμούς (όχι του εμπορίου) και 2-3 ποτήρια γάλα την ημέρα.
Προσφέρουμε θρεπτικά σνακ, ανάμεσα στα γεύματα, όπως ξηρούς καρπούς, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, παστέλι.
Να ντύνετε το παιδί σας σωστά. Ούτε πολύ βαριά όταν δεν είναι απαραίτητο ούτε ελαφρά όταν κάνει κρύο.
Αποφεύγουμε να στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο όταν δεν αισθάνονται καλά και αερίζουμε συχνά τους χώρους στους οποίους βρισκόμαστε για πολύ ώρα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τα καθιστά πολύ πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και άλλες βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Γι’αυτό αποφεύγουμε να καπνίζουμε μέσα στο σπίτι.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ:
ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ – Δρ ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ