Επαναφέρω μια χρήσιμη ανάρτηση για το τραπέζι της Αποκριάς , και ελπίζω σε λίγες ημέρες να κάνω το ίδιο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Φυσικά έχει συμπληρωθεί και εμπλουτισθεί.
Καλές Απόκριες σε όλους!
Το τραπέζι του μεσημεριού της Μεγάλης Αποκράς (Μεγάλη Αποκρά λένε και στην Κρήτη την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) είναι από τα πλουσιότερα της χρονιάς στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Αν και η τελευταία βδομάδα του Τριωδίου λέγεται Τυρινή ή μακαρονού ή λαζανού και υποτίθεται ότι καταναλώνονται μόνο ζυμαρικά και τυροκομικά, η κατανάλωση του κρέατος καλά κρατεί ( ακόμη φέτος τουλάχιστον. Του χρόνου δεν ξέρω τι μας περιμένει…).
Το βράδυ της Κυριακής οι γυναίκες της Κρήτης έβραζαν και συνεχίζουν να βράζουν αυγά και αυτά ήταν τα τελευταία «λεργιά», που κατανάλωναν (έτσι λέμε τα μη νηστίσιμα) αφού τηρούσαν και εξακολουθούν να τηρούν πιστά τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η ευχή που λέγεται χαρακτηριστικά είναι «με αβγό το κλείνω, με αβγό να το ανοίξω» εννοώντας βέβαια το κόκκινο πασχαλινό αυγό.
Η πρόταση λοιπόν για το αποκριάτικο τραπέζι δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μακαρόνια σπιτικά ή του εμπορίου σε ζωμό κρέατος με μπόλικο κρητικό κεφαλοτύρι ή ξερό ανθότυρο.
Δείτε και φτιάξτε τα σπιτικά σκιουφιχτά με μπόλικο βούτυρο (κατά προτίμηση στακοβούτυρο)κλασικό πιάτο της Τυρινής , αλλά και την κρητική μακαρονάδα ανάμεσα σε άλλα πιάτα που συνηθίζουν στην Κρήτη τις Απόκριες. (Κλίκ στον τίτλο για κάθε συνταγή).
Τα σκιουφικτά μας μακαρόνια
Αρνί με σταμναγκάθι θα βρείτε υπέροχο Κορινθιακό αρνί εδώ
Επίσης μην παραλείψετε κάποιο ψητό
Χοιρινό ή αρνάκι με πατάτες
Οπωσδήποτε κάποια εντράδα
Αγκιναράτο (αρνάκι ή κατσικάκι με αγκινάρες)
Το κορυφαίο φρικασέ με ασκολύμπρους
Μπαμιελίδικο Φρέσκα κοτόπουλα , τα καλύτερα της αγοράς εδώ
Κάποιο μεζεδάκι που να «σηκώνει» κρασάκι
Στιφάδο με βοδινό ή μοσχάρι ή λαγό ή κουνέλι Για το καλύτερο βοδινό φημίζεται το κρεοπωλείο εδώ
Οπωσδήποτε σαλάτες πράσινες, αλλά και γιαουρτένιες.
Σπανάκι με ντρέσινγκ πετιμεζιού
Πράσινη με μια σπέσιαλ ιδέα ενός μεγάλου σεφ
Για γλυκό, προτιμήστε κάτι ελαφρύ γιατί το αποκριάτικο τραπέζι είναι ήδη πολύ πλούσιο και δεν χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Ένα γλυκό του κουταλιού με το οποίο θα γαρνίρουμε γιαούρτι ή κάποια μους όπως εκείνη της μυζήθρας , και φυσικά κάποιο μυζηθροπιτάκι
Μυζηθρόπιτες και μυζηθροπιτάκια
Ξεκινώντας από μια καθαρά αποκριάτικη ρυζόπιτα τον
Μους μυζήθρας με φράουλες ή κάποια σάλτσα φρούτου
Και φυσικά κάποια γλυκό με φύλλο (συνηθίζονται αυτές τις μέρες). Προτείνω τα εξαιρετικά κρητικά
Μπουρεκάκια με μυζήθρα
ή μια ζουμερή
Πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο
Για το κλείσιμο, ένα λικέρ εσπεριδοειδούς είναι ό,τι πρέπει!
ή
Ή για τους παραχορτασμένους μια σκέτη ρακή!
Προπαντός, καλό ελληνικό κρασί γιατί αυτό ταιριάζει
καλύτερα με την ελληνική κουζίνα, καλή παρέα και καλή
καρδιά όσο αντέχουμε!
Καλό τριήμερο να περάσουμε!