Η διατροφική αξία που βρίσκεται στα ρεβίθια, είναι αντιστρόφως ανάλογη της δημοτικότητάς τους. Τα ρεβίθια ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα, πιο δημοφιλή, φασόλια. Έχουν βουτυρώδες, αρωματικό άρωμα και κρεμώδη υφή. Είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης ενώ μια μερίδα ρεβίθια, έχει λίγες θερμίδες, περίπου 300. Στο φούρνο ή στη χύτρα, είναι μερικοί από τους τρόπους μαγειρέματος ενώ στο παρόν άρθρο θα δούμε μια συνταγή για ρεβίθια με μελιτζάνες.
Βράζουμε τα ρεβίθια στη χύτρα και τα ξαφρίζουμε.. αφού τα έχουμε μουλιασει όλο το βράδυ.
τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά ξεσκέπαστα, και κατόπιν τα σουρώνουμε.
βάζουμε νερό ζεστό και μόλις βράσουν ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας και βράζουμε για 30-40 λεπτά αναλόγως πόσο βραστερα είναι.
Όσο βράζουν τα ρεβίθια, κόβουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό, και ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
κόβουμε 2 κρεμμύδια σε φετάκια, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 3-4 ώριμες ντομάτες χωρίς φλούδα ψιλοκομμένες, 1 κούπα ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι και λίγη πάπρικα.
Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, αλατίζουμε και τις περνάμε από το τηγάνι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο.
τραβάμε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ίδιο τηγάνι.
σιγά σιγά προσθέτουμε το σκόρδο τα μπαχαρικά, την ντομάτα, και σιγοψηνουμε μέχρι να σωθούν τα πολλά ζουμάκια της ντομάτας.
Όταν ετοιμαστούν τα ρεβίθια ανοίγουμε τη χύτρα τραβάμε με Τρυπητή κουτάλα τα ρεβίθια σε ένα ταψί ή γάστρα, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και λίγο από το ζουμάκι το ρεβυθιών.. ανακατεύουμε απλώνουμε τις μελιτζάνες και φουρνίζουμε για 30 με 40 λεπτά περίπου
Η Συνταγή είναι από Marina Hatzidaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.