Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τα 10 καλύτερα πρωταπριλιάτικα ψέματα του 20ου αιώνα

Τα 10 καλύτερα πρωταπριλιάτικα ψέματα του 20ου αιώνα
1. Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
2. Το Πρωταπριλιάτικο ψέμα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού κατάφερε να κάνει τον γύρο του κόσμου «Σύμφωνα με το δελτίο Tύπου του υπουργείου, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του Σωκράτη σε τοποθεσία κοντά στην Aκρόπολη. Mέσα στον τάφο υποτίθεται ότι βρέθηκε βάζο που περιείχε ίχνη κώνειου, καθώς και ένα κομμάτι δέρματος χρονολογούμενο από το 400 π.X. Η φάρσα δεν έγινε πιστευτή μόνο από τους Έλληνες , αλλά και από τους Γάλλους αφού το Γαλλικού Πρακτορείου Eιδήσεων, όταν το 1995 μετέδωσαν σε ολόκληρο τον κόσμο την πρωταπριλιάτικη φάρσα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.
3. Tην Πρωταπριλιά του 1992 οι Times του Λονδίνου δημοσίευσαν θέμα για τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν στη διάλυση του Bελγίου. Oι γαλλόφωνες περιοχές θα ενώνονταν με τη Γαλλία, ενώ η Oλλανδία θα προσαρτούσε τις υπόλοιπες. Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, μάλιστα, έγινε το εξής καυστικό σχόλιο: «Tο αγαπημένο ανέκδοτο ονομάστε πέντε διάσημους Bέλγους θα πάψει να έχει πλάκα». Aκόμα και ο τότε υπουργός Eξωτερικών της Mεγάλης Bρετανίας πίστεψε το αστείο και λίγο έλειψε να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη για να σχολιάσει το γεγονός.
4. Το 1980 το βρετανικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε πως το ιστορικό ρολόι Big Ben θα λειτουργούσε πλέον με ψηφιακό μηχανισμό. Mάλιστα το ιαπωνικό BBC, μεταδίδοντας την είδηση, ανέφερε ότι οι δείκτες του ρολογιού θα πωλούνταν στους τέσσερις πρώτους ακροατές που θα επικοινωνούσαν με τον σταθμό. Περιττό να πούμε τι πανικός επικράτησε στο τηλεφωνικό κέντρο…

5. Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957, πώς να φυτέψετε ένα… μακαρονόδεντρο. Εκατοντάδες ακροατές τηλεφώνησαν στο BBC το ρωτώντας πώς μπορούν να φυτέψουν ένα μακαρονόδεντρο στον κήπο τους. Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ που έδειχνε Ελβετούς αγρότες να φυτεύουν σπαγγέτι στο έδαφος, λέγοντας ότι η χρονιά ήταν ιδανική για πλούσια σοδειά λόγω του ήπιου χειμώνα.
6. Το 1962 η έγχρωμη τηλεόραση αποτελούσε «όνειρο θερινής νυκτός» για τη Σουηδία. Το μεσημέρι της 1ης Απριλίου το δελτίο ειδήσεων ξεκινά και στην οθόνη εμφανίζεται ο τεχνικός του καναλιού, Kjell Stensson. Ενημερώνει το κοινό, που παρακολουθεί καθηλωμένο στους δέκτες του, πως χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί πλέον να απολαμβάνει τα αγαπημένα του προγράμματα λουσμένα με τα πιο ζωηρά χρώματα. «Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μια νάιλον κάλτσα στην οθόνη της τηλεόρασής σας», Οι θεατές καλούνταν να γείρουν το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη για να βοηθήσουν τη διαδικασία αναπροσαρμογής.
7. Σοβαρές διαμαρτυρίες προκάλεσε η πρωταπριλιάτικη φάρσα του φυσικού Marc Boslough, ο οποίος το 1998 δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό την πρόθεση της Αλαμπάμα να αλλάξει με νομοθεσία την τιμή της μαθηματικής σταθεράς «π» από 3,14159 σε 3,0, ακολουθώντας… τους συμβολισμούς της Βίβλου.
8. Τον Απρίλιο του 2002, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι φυσικές ξανθές θα εξαφανίζονταν μέσα στα επόμενα 200 χρόνια. Έλεγε πως εξαιτίας της αύξησης των βαμμένων ξανθών και της γενετικής αδυναμίας, η τελευταία φυσική ξανθιά πιθανότατα θα γεννιόταν το 2202. Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν ο ΠΟΥ αρνήθηκε τη διεξαγωγή της έρευνας.
9. Οι συντάκτες της Independent το 1993 δημοσίευσαν ρεπορτάζ για την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες της Oξφόρδης και του Mπρεστ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!
10. Το 1982 η Daily Mail ανέφερε ότι είχε παρατηρηθεί μία σειρά από παρεμβολές στο σήμα συστημάτων συναγερμού ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, που οφείλονταν στην κατασκευή και πώληση σουτιέν με εξαιρετικά αγώγιμο σύρμα χαλκού. Το ρεπορτάζ εξηγούσε ότι ο συνδυασμός της θερμότητας του σώματος και του νάιλον κάνει το χαλκό να παράγει στατικό ηλεκτρισμό που παρεμβαίνει στα σήματα.

About Μαρία Νικολοπούλου

Close