Οσοι καταναλώνουν αναψυκτικά, ακόμα και αν δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Jama Internal Medicine, είναι η μεγαλύτερη του είδους και δεν αποδεικνύει τελεσίδικα ότι τα αναψυκτικά αποτελούν παράγοντα αύξησης του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αλλά σίγουρα συμβάλλει στις προσπάθειες των υγειονομικών υπηρεσιών που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών, όπως είναι ο «φόρος ζάχαρης» στη Βρετανία.
Ο δρ Νιλ Μέρφι, που συνυπογράφει την έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Αντικαρκινικής Ερευνας (η οποία αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), τονίζει ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι είναι αναγκαίες η μείωση κατανάλωσης σακχαρούχων αναψυκτικών και η αντικατάστασή τους με υγιεινότερες επιλογές, όπως είναι το νερό. Προσέθεσε, επίσης, ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν οι μηχανισμοί με τους οποίους οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες επιδρούν στην ανθρώπινη υγεία. «Οσον αφορά τα αναψυκτικά που περιέχουν όχι ζάχαρη αλλά γλυκαντικές ουσίες, η δική μας είναι η τρίτη μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται φέτος και αποδεικνύει συσχετισμό με την αύξηση του κινδύνου θανάτου, ασχέτως αιτιολογίας».
Ο Μέρφι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία για 450.000 Ευρωπαίους άνω των 50 ετών, από δέκα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Το 70% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Στην αξιολόγηση των στοιχείων δεν περιλήφθηκαν άτομα που έπασχαν από καρκίνο, καρδιοπάθεια ή διαβήτη.
cafe- bar στην Κόρινθο
Η μελέτη εκπονήθηκε από το 1996 έως το 2000 και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για ακόμη 16 χρόνια, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν 41.600 θάνατοι.
Αρχικά, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σωματική τους άσκηση, το βάρος, το κάπνισμα και τη διατροφή, αναφέροντας την ημερήσια κατανάλωση αναψυκτικών, τεχνητών φρουτοχυμών και ενεργειακών ποτών. Οι φυσικοί φρουτοχυμοί δεν περιλήφθηκαν. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτοί που καταναλώναν δύο ή περισσότερα ποτήρια αναψυκτικού την ημέρα διατρέχαν 17% περισσότερες πιθανότητες θανάτου συγκριτικά με αυτούς που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι αναψυκτικό το μήνα. Η ίδια τάση καταγράφηκε τόσο για τα αναψυκτικά με ζάχαρη όσο και για αυτά που περιείχαν γλυκαντικές ουσίες.
Επίσης, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ τα σακχαρούχα αναψυκτικά συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από πεπτικές διαταραχές. Γενικότερα, τα αναψυκτικά συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο του Πάρκινσον.
Η Αμέλια Λέικ, καθηγήτρια Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο Τίσαϊντ της βορειοανατολικής Αγγλίας, επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ιδιαιτέρως όσον αφορά τα αναψυκτικά με γλυκαντικές ουσίες, που συνήθως προωθούνται εμπορικά ως «πιο υγιεινές επιλογές».