Τα χαμηλά επίπεδα του β- αμυλοειδούς και της πρωτείνης Tau – που είναι βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ – στο υδατοειδές υγρό των ματιών συσχετίζονται με χαμηλά σκορ σε αξιολογήσεις νοητικής λειτουργίας σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Alzheimer’s Disease.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συσχετίζει τους γνωστούς βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ στα μάτια με την διανοητική κατάσταση. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες που εντοπίζονται στο υγρό των ματιών μπορεί να αποτελέσουν μια δυνητική πηγή για ένα προσβάσιμο χαμηλού κόστους τεστ που θα προβλέπει τον μελλοντικό κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.
Η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας για την νόσο Αλτσχάιμερ πριν την έναρξη των συμπτωμάτων είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση της νόσου, δεδομένου ότι όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα συνήθως είναι πολύ αργά για να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα οι τρέχουσες θεραπείες.
Οι μη φυσιολογικές ποσότητες του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Tau είναι βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ και οι εναποθέσεις των αμυλοειδών στον εγκέφαλο μπορεί να ξεκινήσουν πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου. Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα του β-αμυλοειδούς και των πρωτεϊνών Tau στο εγκεφαλονωτιαιό υγρό το οποίο λαμβανόταν με οσφυονωτιαία παρακέντηση, με παθολογικές αλλαγές ενδεικτικές της νόσου πριν την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, η οσφυονωτιαία παρακέντηση είναι ακριβή εξέταση και συνιστά μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υγρό των ματιών από 80 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε προγραμματισμένη επέμβαση στα μάτια. Οι ερευνητές εξέτασαν το υδατοειδές υγρό, που συνήθως απορρίπτεται, για να καθορίσουν τα επίπεδα του β- αμυλοειδούς και των πρωτεϊνών Tau και συσχέτισαν αυτά τα επίπεδα με τα αποτελέσματα ενός βασικού τεστ αντιληπτικής ικανότητας και λειτουργίας. Τα χαμηλά επίπεδα των εν λόγω βιοδεικτών συσχετίστηκαν με χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ.
«Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε ένα ελάχιστα επεμβατικό τεστ για την εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ ιδιαίτερα μεταξύ ανθρώπων με οφθαλμικές παθήσεις» επισημαίνει ο Lauren Wright ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και συμπληρώνει: «Παρατηρήσαμε ότι μερικοί ασθενείς είχαν ήδη σημάδια ήπιας προς μέτρια άνοιας βάσει του σκορ τους στα τεστ τεστ αντίληψης.»
Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, η τρέχουσα έρευνα αποτελεί ένα πρώτο και σημαντικό βήμα που αναδεικνύει τον ρόλο των ματιών στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε προκλινικό στάδιο.
Συμβουλευτείτε εδώ τους καλύτερους γιατρούς της Κορινθίας
Πηγή: ygeiamou.gr