Τα ρεβύθια έχουν λάτρεις κι εχθρούς. Αν ανήκετε στους πρώτους, δοκιμάστε να τα φτιάξετε κοκκινιστά στον φούρνο, μαζί με κομματάκια χωριάτικου λουκάνικου. Η συνταγή αυτή συναντάται πολύ συχνά στα ελληνικά χωριά, στην επαρχία της Ισπανίας και σε πολλά άλλα μέρη. Το λουκάνικο δίνει στα ρεβύθια μια υπέροχη καπνιστή μυρωδιά και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Μια διαφορετική συνταγή για τα ρεβύθια που παίρνουν νοστιμιά από τα πικάντικα λουκάνικα και τα γευστικά πράσα. Μια συνταγή που γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου και μπορεί να φαγωθεί και κρύα.
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. ρεβύθια
- 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
- 2-3 λουκάνικα χωριάτικα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- 3 πράσα, κομμένα σε κομμάτια των 6-7 εκατοστών
- 3 ντομάτες τριμμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτές
- 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- ΒΗΜΑ 1Μουλιάζω τα ρεβύθια σε ζεστό νερό με 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι 12 ώρες. Μετά τα ξεπλένω καλά και τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν. Τα σουρώνω και τα ρίχνω στην γάστρα.
- ΒΗΜΑ 2Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
- ΒΗΜΑ 3Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και προσθέτω τα λουκάνικα, τα πράσα, την πιπεριά και το σκόρδο. Σοτάρω για λίγα λεπτά ανακατεύοντας. Καρυκεύω και προσθέτω πρώτα τον πελτέ και μετά τις τριμμένες ντομάτες. Ρίχνω και τη ζάχαρη και τέλος συμπληρώνω με λίγο νερό ζεστό. Αφήνω τα υλικά να πάρουν βράση και τα μεταφέρω στο ταψί πάνω από τα ρεβύθια. Σκεπάζω τη γάστρα και ψήνω στο φούρνο για 40 – 45 λεπτά μέχρι να μελώσουν.
Είδη τροφίμων
- πηγή dinanikolaou.gr/