Τέλος στις καταγεγραμμένες και μη χωματερές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τα οποία κάθε χρόνο η χώρα μας πληρώνει υψηλά πρόστιμα, βάζει το έργο ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμάτων, από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Αυτό σηματοδότησε η χθεσινή άφιξη των πρώτων απορριμματοφόρων του Δήμου Τρίπολης στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Παλαιοχούνη, η οποία θα εξυπηρετεί την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργολίδα.
Όπως δήλωσε στο Capital.gr o Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, “από αύριο ξεκινάμε άμεση συνεργασία με όλους τους δήμους της περιφέρειας για το οριστικό κλείσιμο των χωματερών που επιβαρύνουν το περιβάλλον και απειλουν τη δημόσια υγεία”.
Σύμφωνα με το ίδιο έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΝ (διαχείριση αποβλήτων) η πλήρης καταγραφή αποτύπωση των παράνομων και μη χωματερών της Περιφέρειας. Μέχρι τώρα δεν έχουμε απάντηση και την αναμένουμε. Εξυπακούεται ότι οι χωματερές – αδειοδοτημένες και μη- κλείνουν σταδιακά, παράλληλα ξεκινά η διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασής τους, ενώ οι δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στην μονάδα” σημείωσε ο περιφερειάρχης.
“Μέσα στους 14 μήνες που θα διαρκέσει η μεταβατική διαχείριση (σ.σ μετά θα ακολουθήσει η έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης), θα έχει κλείσει το θέμα των χωματερών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”, ανέφερε ο κ. Νίκας.
Το έργο αφορά την κατασκευή της πιο σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας και μία από τις πλέον σύγχρονες της Ευρώπης.
Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 χρόνια (διετής κατασκευαστική περίοδος και 26ετής περίοδος λειτουργίας).
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 62.500.000 ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.
Στο έργο αναμένεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας.
Τέλος, με την πλήρη λειτουργία του έργου θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Μειώθηκαν τα πρόστιμα
Η Ελλάδα μείωσε κατά 32% τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα αποκαταστάθηκαν 4 ΧΑΔΑ, ενώ απαλείφθηκε και το πρόστιμο για δύο ΧΑΔΑ που έκλεισαν. Με τη διαγραφή των έξι προστίμων, οι περιπτώσεις ΧΑΔΑ για τους οποίους η χώρα μας κατάφερε να απαλλαγεί από πρόστιμα τα τελευταία δύο χρόνια ανέρχονται σε 21. Το οικονομικό όφελος φτάνει τα 1.680.000 ευρώ, δεδομένου ότι το ετήσιο πρόστιμο για κάθε μία από τις περιπτώσεις ΧΑΔΑ είναι 80.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι 44 περιπτώσεις προστίμων που απομένουν θα αντιμετωπιστούν έως το τέλος του 2022.
capital.gr