Ένα υπέροχο πιάτο με μπάμιες και γαρίδες με σάλτσα ντομάτας και λαχανικά. Μια συνταγή για ένα νόστιμο, υγιεινό πιάτο για όλη την οικογένεια για το καθημερινό πιάτο. Ιδανικό για όταν νηστεύετε μιας και πρόκειται για ένα νηστίσιμο φαγητό.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες (μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους)
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο σέλερι
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
- 6 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι καγιέν
- 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το πράσινο μέρος) [*]
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε το κοτσανάκι από τις μπάμιες, τις τοποθετείτε σε σουρωτήρι και τις ραντίζετε με λίγο ξύδι. Τις αφήνετε για 150-20 λ στο σουρωτήρι και μετά τις ξεπλένετε να φύγει το ξύδι.
- Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και το εντεράκι τους, τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι καγιέν και τις αφήνετε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μπάμιες, για 6-7 λ περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το σέλινο και τη πιπεριά και σοτάρετε για 5 λ. Προσθέτετε το σκόρδο το πελτέ, τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπίπερο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λ περίπου.
- Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε στο χαμηλό τη φωτιά και σιγοβράζετε τις μπάμπιες για 45 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Όταν είναι έτοιμες οι μπάμιες προσθέτετε στη κατσαρόλα τις γαρίδες και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλα 6 λ.
- Τέλος προσθέτετε το ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι (ή ψιλοκομμένο μαϊντανό αν προτιμάτε) ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά. Το σερβίρετε με φρέσκο ζεστό ψωμί και τυρί φέτα.
[*] Προαιρετικά αντικαταστήστε φρέσκο κρεμμυδάκι με μαϊντανό ψιλοκομμένο.