Είναι νόστιμες, είναι πικάντικες και δίνουν πλούτο και βάθος στη γεύση πολλών πιάτων. Δοκιμάστε τις λιαστές ντομάτες σαν μεζεδάκι μαζί με παξιμάδι και τυρί, ρίξτε μερικά κομματάκια σε πράσινες σαλάτες και σε σάντουιτς, προσθέστε τις σε γεμιστά, σε πίτες και σε σάλτσες και θα ενθουσιαστείτε με το αποτέλεσμα.
Διαλέξτε ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, με όσο το δυνατόν περισσότερη σάρκα και λιγότερους σπόρους. Ιδανικές είναι οι San Marzano, που δυστυχώς είναι μάλλον ανύπαρκτες στην Ελλάδα. Μπορεί να τις βρείτε στη μίνι έκδοσή τους, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορείτε πάντως να χρησιμοποιήσετε τις Ρόμα και σαφώς να τις προτιμήσετε από τις απλές στρογγυλές ντομάτες. Όσο για την ποσότητα, να έχετε υπόψη σας ότι από 1 κιλό φρέσκες ντομάτες θα πάρετε περίπου 100γρ. αποξηραμένες.
Υλικά:
- ώριμες ντομάτες
- χοντρό αλάτι
Πλύντε καλά τις ντομάτες, κόψτε τες στα δυο, κατά μήκος, αφαιρέστε τους σπόρους και αφήστε τες να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό, για 2 ώρες τουλάχιστον. Τοποθετήστε τες επάνω σε μια σχάρα, πασπαλίστε τες με χοντρό αλάτι (μην τις παστώσετε!) και βάλτε τες στον ήλιο. Για να αποφύγετε τα έντομα, σκεπάστε τες με ένα τούλι, αλλά να μην έρχεται σε επαφή με τις ντομάτες.
Αφήστε τες στον ήλιο όλη την ημέρα, αλλά τη νύχτα μαζέψτε τες μέσα στο σπίτι, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με την νυχτερινή δροσιά. Με καθημερινή έκθεση για 7-8 ώρες, μέσα σε 5 μέρες θα είναι έτοιμες, αφυδατωμένες.
Β.ΤΣΩΤΟΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. – ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Για να τις συντηρήσω, τις βάζω σε ένα σακκουλάκι και στο ψυγείο. Βέβαια, μπορείτε να τις διατηρήσετε και σε λάδι προσθέτοντας διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά.
Το διαβάσαμε στο .bostanistas.gr
Άλλος ένας τρόπος πιο εύκολος ,είναι να τις φτιάξετε στον φούρνο
Υλικά για λιαστές ντομάτες στο φούρνο
- ντοματάκια ρόμα
- χοντρό αλάτι
- λίγο ελαιόλαδο
- μυρωδικά της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100-120 βαθμούς. Πλένουμε καλά τα ντοματάκια και κόβουμε κατά μήκος στα δύο ή στα τέσσερα αν είναι πολύ μεγάλα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί και τοποθετούμε τα ντοματάκια στριμωχτά με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 2 1⁄2 ώρες, μέχρι οι ντομάτες να συρρικνωθούν.
Αφού κρυώσουν μεταφέρουμε τις λιαστές ντομάτες μας σε βαζάκι με ελαιόλαδο και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Για αρχή έφτιαξα ένα βάζο, αλλά σίγουρα θα ετοιμάσω μερικά ακόμη για το Χειμώνα, καθώς το μισό το έχω ήδη καταβροχθίσει μόνη μου…
Καλή επιτυχία !