Τα ιχθυοπωλεία της Κορίνθου μας έδωσαν συνταγές για τις καλύτερες ψαρόσουπες που υπάρχουν
Πως μπορούμε να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη και οικονομική ψαρόσουπα;
Ψαρόσουπα-κρέμα με θαλασσινά και καλαμπόκι
Σούπα με ψάρια και θαλασσινά, σε μια εκδοχή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα!
ΥΛΙΚΑ (για 6-8 μερίδες)
► 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
► 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
► 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
► 1/4 φλιτζανιού πιπεριά γλυκιά κόκκινη ψιλοκομμένη
► 1/4 φλιτζανιού πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
► 2 κουτ. γλυκού αλάτι
► 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
► 2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών Old Bay (ακολουθεί συνταγή)
► 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
► 400 γρ. λευκό ψάρι φιλέτο δίχως πέτσα, κομμένο σε μικρά κομμάτια
► 200 γρ. γυαλιστερές χωρίς κέλυφος (φρέσκες ή κατεψυγμένες) και, αν θέλετε, μερικές με το κέλυφος για το σερβίρισμα
► 4 φλιτζάνια γάλα πλήρες
► 1 φλιτζάνι κρέμα ελαφριά
► 1 φλιτζάνι γιαούρτι
► 1/4 φλιτζ. σέρι ή Σαμιώτικο κρασί
► 1 λίτρο ζωμό από ψάρι, λαχανικά ή κοτόπουλο
► 1 κιλό μύδια, με το κέλυφος καλά καθαρισμένα με βούρτσα ή γαρίδες -φρέσκες ή κατεψυγμένες- χωρίς κέλυφος, αλλά με την ουρά
► 2 μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μικρούς κύβους,
► 1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι φρέσκο ή κατεψυγμένο σε θερμοκρασία δωματίου
► 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι φρεσκοστυμμένο
► 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι
► αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
► ψιλοκομμένο μαϊντανό για στόλισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι και τις πιπεριές για 5 λεπτά. Βάλτε το αλάτι, το μείγμα μπαχαρικών Old Bay, το θυμάρι και το σκόρδο και σοτάρετε 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε το ψάρι και τις γυαλιστερές και βράστε ανακατεύοντας 3 λεπτά, μέχρι το ψάρι μόλις να σφίξει.
Προσθέστε το γάλα, την ελαφριά κρέμα, το γιαούρτι, το σέρι ή το Σαμιώτικο κρασί και το ζωμό και σιγοβράστε. Προσθέστε τις πατάτες και το καλαμπόκι και σιγοβράστε ελαφρά 5-8 λεπτά. Βάλτε και τα μύδια ή τις γαρίδες (ό,τι χρησιμοποιείτε) και βράστε μέχρι τα μύδια να ανοίξουν και οι πατάτες να μαλακώσουν.
Αν χρησιμοποιήσατε γυαλιστερές με το κέλυφος, αχνίστε τις μερικά λεπτά στη σούπα να ανοίξουν. Καθαρίστε τα μισά μύδια, αν τα χρησιμοποιήσατε, και πετάξτε το κέλυφος.
Βάλτε στη σούπα λεμόνι και την κρέμα ή το γιαούρτι, ανακατώστε βάλτε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση.
Σερβίρετε τη σούπα πολύ ζεστή, τακτοποιώντας όμορφα στη σουπιέρα ή στα πιάτα τα διάφορα θαλασσινά κι αν θέλετε πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό.
Για το μείγμα Old Bay
► 1 κουτ. σούπας φύλλα δάφνης ξερά τριμμένα
► 2 κουτ. γλυκού αλάτι με σέλινο
► 1 ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
► 1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
► 1 κουτ. γλυκού πάπρικά γλυκιά ή καπνιστή
► ½ κουτ. γλυκού σελινόσπορο τριμμένο
► ½ κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό τριμμένο
► ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
► ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
► 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
► 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
► 1/4 κουτ. πιπεριά κόκκινη καυτερή τριμμένη (μπούκοβο)
► 1/8 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και φυλάξτε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Χρησιμοποιείται σε ψαρικά ή και πουλερικά.