Πώς μπορείς να ψήσεις το πιο επιτυχημένο, τρυφερό και ταυτόχρονα τραγανό αρνί στο φούρνο; Ρίξε μια ματιά παρακάτω και θα με θυμηθείς!
Συστατικά
- 1,5 κιλό μπούτι αρνιού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 10 σκ. σκόρδο, ξεφλουδισμένες
- ⅓ φλιτζάνι δεντρολίβανο φρέσκο μόνο τα φύλλα του
- 6 μικρά μήλα, τα 2 κομμένα στα 4, τα άλλα 4 βγαλμένα τα κουκούτσια τους με τον εκπυρηνωτή.
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
- 1 μέτριο φινόκιο στα 4 ή στα 8
- 1 φλιτζάνι σάλτσα από κράνμπερι, και έξτρα για το σερβίρισμα
- 1 φλιτζάνι χυμό μήλου
- ½ φλιτζάνι πετιμέζι
- ξύσμα και τον χυμό από 1 λεμόνι
- φύλλα μέντας, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
- Δένουμε το αρνί κατά μήκος με σπάγκο κουζίνας με διαστήματα 2 εκ.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Με ένα μαχαιράκι, τρυπάμε το κρέας σε περίπου 6 θέσεις, και στις τρύπες βάζουμε το σκόρδο και τα μισά φύλλα δεντρολίβανου .
- Κόβουμε 2 μήλα στα 4, και τοποθετούμε στο κάτω μέρος ενός ταψιού 25×35 εκ.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον μάραθο.
- Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε το αρνί πάνω από τα λαχανικά.
- Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μήλα, από τη μία και την άλλη πλευρά του αρνιού.
- Γεμίζουμε κάθε μήλο με περίπου 2 κ.σ. από τη σάλτσα μας και τρίβουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από αρνί.
- Χτυπάμε με ένα σύρμα, τον χυμό μήλου, το πετιμέζι, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό σε ένα μέτριο μπολ και περιχύνουμε το αρνί και τα μήλα.
- Ξεκινάμε να ψήνουμε το αρνί μέχρι να αρχίζει να ροδίζει, περίπου 30 λεπτά.
- Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο (μέχρι το θερμόμετρο στο παχύτερο μέρος του αρνιού να δείχνει 55° C) σε περίπου 45 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αρνί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον σπάγκο, και σερβίρουμε σε μία πιατέλα.
- Τακτοποιούμε τα μήλα, το κρεμμύδι, τον μάραθο παράλληλα με το αρνί, και γαρνίρουμε με φύλλα μέντας, αν θέλουμε.
- Σερβίρουμε με σάλτσα στο πλάι.
akispetretzikis.com