Αυτό το σημάδι στο αυτί σας θα μπορούσε να είναι μια προειδοποίηση για την υγεία σας.
νας άνδρας ηλικίας 59 ετών με μακροχρόνια υπέρταση παρουσίασε έντονο πόνο στο στήθος. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο καρδιακός έλεγχος καταπόνησης δεν έδειξαν κάτι σημαντικό. Η στεφανιαία αγγειογραφία όμως αποκάλυψε σημαντική στένωση και τοποθετήθηκαν δύο στεντ. Η ανάρρωση του ασθενούς ήταν ομαλή και επέστρεψε στην κλινική χωρίς περαιτέρω πόνο. Ο ασθενής σημειώθηκε να έχει το σημάδι του Frank, που είναι μια διαγώνια πτυχή στο λοβό του αυτιού που ξεκινά από το τράγο έως την άκρη του αυτιού υπό γωνία 45 ° σε διαφορετικά βάθη.
Το σημάδι του Frank θεωρείται ότι υποδηλώνει πρόωρη γήρανση και απώλεια δερματικών και αγγειακών ελαστικών ινών. Αν και έχει περιορισμένη ευαισθησία, το σημείο είναι πιο χρήσιμο διαγνωστικά σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών από ό,τι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΕΔΩ
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine (AJM), οι ερευνητές εξέτασαν 241 άτομα που είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο και διαπίστωσαν πως 190 από αυτούς είχαν το συγκεκριμένο σημάδι στα αυτιά τους. Το 63,5% είχε πάθει μίνι εγκεφαλικό ενώ το 36,4% είχε υποστεί κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το συμπέρασμα που κατέληξαν οι ερευνητές ήταν πως το σημάδι του Frank αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για εγκεφαλικά επεισόδια.
Πώς πήρε το όνομα του
Το σημάδι του Frank περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1973 από έναν Αμερικάνο γιατρό τον Sonders T. Frank. Πρόκειται για μια διαγώνια πτυχή στο λοβό του αυτιού που ξεκινά από το τράγο έως την άκρη του αυτιού υπό γωνία 45 ° σε διαφορετικά βάθη. Το σημάδι του Frank περιγράφηκε ως πρόβλεψη της μελλοντικής στεφανιαίας νόσου και των περιφερικών αγγειακών παθήσεων. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί η συσχέτιση του σημείου του Frank με την ανάπτυξη του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Και η εξήγηση για το λόγο που εμφανίζεται είναι η απόφραξη των αρτηριών η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και θεωρείται ότι οδηγεί σε κακή αιμάτωση των αυτιών και κατ επέκταση η εμφάνιση της χαρακτηριστικής πτύχωσης.
Διαβάστε εδώ: Τα κυριότερα σημάδια έλλειψης ασβεστίου
Συμπερασματικά, παρόλο που υπάρχουν διαμάχες, η παρουσία διαγώνιας πτυχώσεως του λοβού του αυτιού θα πρέπει να παροτρύνει τους κλινικούς ιατρούς να αξιολογήσουν ασθενείς για στεφανιαία ή καρωτιδική νόσο, ειδικά όταν υπάρχουν άλλοι παράλληλοι παράγοντες κινδύνου για την αθηροσκλήρωση.