Κοιμηθήκαμε στο χωριό. Ξυπνήσαμε με την ανατολή του ηλίου… Ξημερώματα συναντήσαμε τον καλλιεργητή Δημήτρη Μανιάτη και την ομάδα του. Περάσαμε μαζί τους μια ολόκληρη μέρα. Αυτή την περίοδο κάνουν την συγκομιδή των φύλλων της καστανιάς.
Το 2009, επισκέφθηκε τους Αραχαμίτες ο γεωπόνος της ΚΟΡΡΕΣ, Γιώργος Σταυρόπουλος, και κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία με τον κο Μανιάτη –μία συνεργασία βασισμένη στις αρχές της συμβολαιακής γεωργίας, η έναρξη της οποίας συνέπεσε χρονικά με μία περίοδο ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή.
‘Μετά τις πυρκαγιές του 2007, η περιοχή δέχτηκε μεγάλο πλήγμα’ μας λέει ο κος Μανιάτης, ενώ παράλληλα η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και πρέπει να συντονίσει σωστά την ομάδα του, ώστε να είναι αποδοτική για να μην “μας πιάσει η μεγάλη, μεσημεριανή ζέστη”. ‘ Η χλωρίδα του χωριού και των γύρω χωριών εξαφανίστηκε σχεδόν κατά 90%. Ο Γιώργος ήρθε σε επαφή μαζί μας για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για την περιοχή. Έτσι προέκυψε η συνεργασία μας. Τώρα έχουμε ορθοποδήσει, αλλά, αν ποτέ ξανασυμβεί, η περιοχή θα καταστραφεί.’
“Κληρονόμησα τις καστανιές από τον πατέρα μου. Αλλά δουλεύω στα κτήματα από 8 χρονών. Καθαρίζαμε τα δέντρα, μαζεύαμε τα κάστανα. Όχι μόνο εγώ, όλοι οι συγχωριανοί μου, όλες οι οικογένειες», αναφέρει ο κύριος Δημήτρης.
«Η μητέρα μου, 76 χρονών σήμερα, και σταμάτησε μόλις πριν λίγα χρόνια να δουλεύει στα κτήματα. 40 στρέμματα, 1000 κιλά κάστανα. Αυτή, να έχεις στο νου σου, είναι περίπου η απόδοση”, μας λέει χαμογελώντας.
“Αλλά πρέπει να έχεις υπομονή”, συνεχίζει. “Τις καστανιές τις φυτεύεις, τις φροντίζεις, και καρπό θα πάρεις 7-8 χρόνια μετά. Θέλουν πολύ φροντίδα – η λειψυδρία, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι παράγοντες που έχουν επηρεάσει τρομερά την καλλιέργεια. Έχουν αλλάξει τα πράγματα”.
kalimera-arkadia.gr