Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας που έρχεται για χιλιάδες νοικοκυριά που ήδη προετοιμάζονται όπως μπορούν για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και το τεράστιο κύμα ακρίβειας.
Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα έρχεται για να συμβάλει στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και αντιμετώπισης των ήδη φουσκωμένων λογαριασμών ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, εάν προχωρήσει κανείς σε αντικατάσταση θα εξοικονομήσει 20%, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο σημαντική εξοικονόμηση που συντελείται από την πρώτη κιόλας ημέρα εγκατάστασης. Έχει υπολογιστεί, επίσης, ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να κάνει απόσβεση του κόστους για ηλιακό σε περίπου τέσσερα χρόνια.
Ποιοι είναι δικαιούχοι
Γύρω στα 3,5 εκατομμύρια κατοικίες στην Ελλάδα έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και θεωρούνται δυνητικοί δικαιούχοι για αντικατάστασή τους. Η επιδότηση θα φτάνει μέχρι 50% έκπτωση, από 800 έως 1.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» όπως το «Αλλάζω συσκευή» μέσω gov.gr.
Οι δικαιούχοι του «Αλλάζω συσκευή» είχαν χωριστεί σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:
- 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
- 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
- 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
- 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
Θα πρέπει επίσης ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοικος Ελλάδας, να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.
Η διαφορά
Ένας μέσος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας καίει περίπου 4 κιλοβατώρες την ώρα, το οποίο σημαίνει ότι εάν ανάβετε τον θερμοσίφωνα καθημερινά και για περίπου μισή ώρα, θα μπορούσατε να πληρώνετε έως και 1,5 ευρώ την ημέρα, που σημαίνει γύρω στα 45 ευρώ τον μήνα μόνο για τον θερμοσίφωνα.
Εάν αποφασίσετε να μην προχωρήσετε σε αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια με άλλους τρόπους:
- Μην αφήνετε τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
- Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του στους 40-50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.
- Ανάβετέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.