Την διακοπή της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU, μειώνοντας έτσι την ποσότητα φυσικού αερίου που παραδίδονταν κανονικά από την Ρωσία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διακοπή θα ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη 11 Μάη, «λόγο ανωτέρας βίας». Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».
Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.
«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», είπε η GTSOU στην ανακοίνωσή της.
Όμως o ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε απόψε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στο σημείο διασύνδεσης Σούτζα, όπως πρότεινε η GTSOU. Η Gazprom απάντησε ότι έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.
Η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας, έρχεται την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», η Κομισιόν ετοιμάζει και προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μάη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα, σε περίπτωση ενεργειακού μπλακάουτ.
Το σχέδιο σύμφωνα με το δημοσίευμα της «El Pais», βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017 – μπορεί δε, υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί και στο πετρέλαιο, παρ’ ότι αφορά ονομαστικά το φυσικό αέριο.
Στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται η επιβολή τηλεργασίας έως τρεις φορές την εβδομάδα, η κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους, η μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα και η απαγόρευση κίνησης με αυτοκίνητα τις Κυριακές στις πόλεις της ΕΕ. Προτείνονται επίσης περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)