Η εφηβεία είναι από τις πιο δύσκολες μεταβατικές περιόδους στην ζωή ενός παιδιού—και ο κίνδυνος να εμφανιστούν συμπτώματα κατάθλιψης είναι αυξημένος. Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν κατά πόσο ένας άνθρωπος θα υποφέρει από κατάθλιψη, οι οποίοι δεν ελέγχονται, όπως η κληρονομικότητα και διάφορες τραυματικές εμπειρίες, αλλά υπάρχουν και παράγοντες που είναι 100% ελεγχόμενοι. Και οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προλάβετε τα συμπτώματα κατάθλιψης στο παιδί σας όταν περνάει την δύσκολη περίοδο της εφηβείας.
Διδάξτε τους τρόπους διαχείρισης
Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν τρόπους για να διαχειρίζονται τα καθημερινά τους προβλήματα με σωστό, υγιή τρόπο. Το άγχος, ο φόβος και η θλίψη είναι καθημερινά φαινόμενα στη ζωή ενός εφήβου, και αν δεν μπορούν να τα διαχειριστούν σωστά, ο κίνδυνος της κατάθλιψης αυξάνεται ραγδαία. Το παιδί σας μπορεί να συζητά τα προβλήματά του με φίλους, να εξασκεί διάφορες τεχνικές χαλάρωσης – όπως ασκήσεις αναπνοής – αλλά είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζει ότι μπορεί να σας μιλήσει ανά πάσα στιγμή, χωρίς να αντιμετωπίσει την κριτική σας. Αν ένα παιδί δεν γνωρίζει τρόπους να διαχειρίζεται σωστά τα αισθήματά του, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρει ανθυγιεινούς τρόπους που στην ουσία δεν το βοηθούν να τα αντιμετωπίσει—όπως η εξάρτηση από την τεχνολογία, ο αυτοτραυματισμός και η κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών.
Διδάξτε τους σωστούς τρόπους επικοινωνίας
Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε με φωνές, εκφοβισμό ή αποφυγή των ευθυνών μας. Πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να μην φοβάται και να μην ντρέπεται να ζητά αυτό που θέλει, να απαιτεί σεβασμό, αλλά και να φέρεται με σεβασμό στους υπόλοιπους.
Ο τρόπος ζωής είναι σημαντικός
Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Ένας σωστός, υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική υγεία του ατόμου και πρέπει να φροντίσετε όχι μόνο να το διδάξετε στο παιδί σας, αλλά να είστε και το πιο κοντινό παράδειγμα προς μίμηση. Δώστε έμφαση στη γυμναστική και στη σωστή διατροφή—είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη της κατάθλιψης. Επιπλέον, φροντίστε να μιλήσετε – ψύχραιμα και σοβαρά, όχι σαν να κάνετε κήρυγμα – στο παιδί σας για τους κινδύνους που έχει η απερίσκεπτη συμπεριφορά για την υγεία, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση ουσιών και το σεξ χωρίς προφύλαξη.
Έμφαση στα χόμπι
Όποιο και αν είναι το χόμπι του παιδιού σας, πρέπει να το στηρίζετε. Πόσο μάλλον, είναι πολύ πιθανό με αυτό το χόμπι να είναι συνδεδεμένα τα όνειρα του παιδιού σας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν έφηβο να ασχολείται με πράγματα που του προσφέρουν χαρά στον ελεύθερο χρόνο του, καθώς αυτό μπορεί να προλάβει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Βέβαια, μην φορτώσετε το πρόγραμμα του παιδιού σας με ασχολίες που θα το γεμίσουν περιττό στρες. Αφήστε το να πειραματιστεί με διάφορες δραστηριότητες, μέχρι να ανακαλύψει αυτή που το ευχαριστεί περισσότερο.
Βοηθήστε τους να έχουν αυτοπεποίθηση
Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο ζήτημα είναι η αυτοπεποίθηση στα χρόνια της εφηβείας. Όλα τα παιδιά, ακόμα και τα πιο δημοφιλή, μπορεί να αμφισβητούν τον εαυτό τους, και η ανασφάλεια μπορεί σύντομα – αν αφεθεί ανεξέλεγκτη – να οδηγήσει στην κατάθλιψη, αλλά και σε πολλά άλλα προβλήματα. Βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει καλά με τον εαυτό του, παρέχοντάς του επιβεβαίωση όταν τη χρειάζεται, και ενθαρρύνοντάς το να φροντίζει τον εαυτό του.
Καλές σχέσεις, καλό μυαλό
Οι υγιείς σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα (αν όχι το πιο σημαντικό) στη ζωή ενός εφήβου. Οι φίλοι τους παίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού σας. Επιπλέον, αν το παιδί σας έχει κάποια ερωτική σχέση – ή αν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον για την ερωτική του ζωή γενικότερα – πρέπει να του διδάξετε τα πάντα σχετικά με τον σεβασμό του προσωπικού, αλλά και συναισθηματικού, χώρου των άλλων ατόμων. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλες οι φιλίες ίδιες, και μια τοξική σχέση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Αν υποπτεύεστε πως το παιδί σας κάνει παρέα με άτομα που το επηρεάζουν αρνητικά, δοκιμάστε να του μιλήσετε—χωρίς να έχετε διάθεση να κάνετε κήρυγμα. Τίποτα δεν πρόκειται να κάνει έναν έφηβο να κλείσει τα αυτιά του και να σας αγνοήσει από την αίσθηση ότι κριτικάρετε τις επιλογές του.