Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μαγιάτικα αμπελόφυλλα, τα καλύτερα για ντολμαδάκια σε όλες τις εκδοχές

Μαγιάτικα αμπελόφυλλα, τα καλύτερα για ντολμαδάκια σε όλες τις εκδοχές

Όσα καλό είναι να ξέρετε για τα κληματόφυλλα που προορίζονται για ντολμαδάκια με κιμά ή γιαλαντζί

Μάης μήνας και σε αρκετά μανάβικα και λαϊκές αγορές έκαναν την εμφάνισή τους τα φρέσκα αμπελόφυλλα. Σε μικρές στοίβες με μια φέτα λεμόνι στην κορυφή περιμένουν «χρυσοχέρηδες» και «χρυσοχέρες» που θα τα προμηθευτούν και θα τα μετρατρέψουν σε λαχταριστά ντολμαδάκια. Eίτε γιαλαντζί, με ρυζάκι και μοσχομυριστό άνηθο, πιάτο που αγαπούν και οι vegan είτε με κιμά.

Κατά γενική ομολογία τα φρέσκα αμπελόφυλλα του Μάη, τρυφερά και στο μέγεθος που βολεύει, είναι τα πιο κατάλληλα για το παραδοσιακό πιάτο με τις μικρασιάτικες και ανατολίτικες ρίζες, αλλά και για λογής λογής «τυλιχτά» στα κληματόφυλλα, όπως αυτά με γαύρο και σαρδέλα.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί (συνταγή)

Πώς διαλέγουμε φρέσκα αμπελόφυλλα

Τα κριτήρια της επιλογής των φρέσκων αμπελόφυλλων που προορίζονται για ντολμαδάκια έχουν να κάνουν τόσο με την υφή όσο και με το σχήμα. Για να βγουν οι μικρές γεμιστές λιχουδιές πεντανόστιμες, το αμπελόφυλλο θα πρέπει να είναι τρυφερό, εύκαμπτο, όχι τραχύ και πολύ χνουδωτό. Σε ό,τι αφορά το σχήμα, προτιμήστε εκείνα τα κληματόφυλλά που είναι ενιαία σαν «παλάμη» με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και τρύπες ανάμεσα στις άκρες, ώστε να έχετε χώρο να βάλετε τη γέμιση και να τυλίξετε χωρίς δυσκολία.

Πριν χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα αμπελόφυλλα, αφαιρέστε τους μίσχους και ξεπλύνετέ τα σχολαστικά με νερό, όπου αν θέλετε, μπορειτε να έχετε ρίξει και λίγο ξίδι. Προτού ξεκινήσετε να τυλίγετε τη γέμιση, ζεματίστε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό.

Τυλίξτε τους ντολμάδες ως εξής: Βάλτε τη γέμιση των ντολμάδων στο κέντρο κάθε αμπελόφυλλου. Κλείστε διπλώνοντας πρώτα την κάτω μεριά του φύλλου. Εν συνεχεία κλείστε διπλώνοντας τις πλαϊνές πλευρές του φύλλου. Ολοκληρώστε το τύλιγμα ρολάροντας από κάτω προς τα πάνω.

Tip. Σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα

Πρώτη δημοσίευση: Μάιος του 2020

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαγιάτικα αμπελόφυλλα, τα καλύτερα για ντολμαδάκια
cookgreek.com

About Μαρία Νικολοπούλου